- Årets Kock

- för 46 minuter sedan
- 2 min läsning

Bild: Arla Sverige.
Ett salt bakverk på chouxdeg med en len kräm på lagrad ost är perfekt mingelsnacks. Dessa är lite pilliga att göra men försvinnande goda! Detta recept är skapat av Jessie Sommarström, Årets Kock 2022.
Dryckesförslag från Spendrups Bryggeri:
1 tim
Förrätt
25st
Ingredienser
Pâte à choux
Vatten | 115 g |
36 g | |
Vetemjöl, gärna Warbrokvarn Stenmalet vetemjöl | 83 g |
Salt | 2 g |
Ägg | 2 |
Osttopping:
10 g | |
Vetemjöl, gärna Warbrokvarn Stenmalet vetemjöl | 25 g |
20 g | |
Salt | 2 g |
Strösocker | 11 g |
Ostfyllning:
100 g | |
100 g | |
Äggulor | 2 |
Rapsolja | 150 g |
Salt | |
Sherryvinäger |
Gör så här
Börja med osttoppingen: Finriv osten, gärna på microplane. Blanda med resterande ingredienser till en smidig deg.
Kavla ut tunt mellan två bakplåtspapper och frys. Stansa ut cirklar på 3 cm, ca 25 st och frys igen.
Pâte à choux:
Sätt ugnen på 185°.
Koka upp vatten och smör i en kastrull. Tillsätt mjöl och salt under omrörning med t ex en träslev. Rör kraftigt tills smeten släpper från kastrullens botten och kanter.
Ta kastrullen från värmen och tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning eller med elvisp. Låt svalna en aning och lägg i spritspåse.
Spritsa bollar, ca 2 cm i diameter, med jämna mellanrum på en plåt med bakplåtspapper.
Toppa med den frysta osttoppingen.
Ställ in i mitten av ugnen och sänk temperaturen till 175°. Grädda 20-23 min, eller tills de är gyllene i färgen. Öppna inte ugnen förrän i slutet av gräddningen.
Låt svalna.
Ostfyllning:
Riv osten på rivjärn och lägg i en mixerbunke.
Koka upp grädden och häll den över osten. Blanda och låt svalna en aning.
Mixa ostgrädden med äggulan. Tillsätt oljan i en tunn stråle under ständig mixning. Smaka upp med salt och sherryvinäger.
Lägg ostcrèmen i spritspåse. Gör ett litet hål i gougèresbollarna med en vass kniv och fyll med ostkräm. Toppa varje ostboll med en liten klick ostkräm.









Kommentarer