top of page

Årets Kock historia

Svensk gastronomi sedan 1983

När Årets Kock grundades 1983 fanns ett mycket begränsat antal stjärnrestauranger. Att arbeta som kock var ett hårt och slitsamt arbete som många sällan såg skymten av, kanske framförallt för att svenskarna sällan unnade sig ett restaurangbesök. Men saker och ting förändrades fort på 80-talet, och med Årets Kock följde fler sammanhang där kocken kunde göra sig sedd och hörd.

Guide Michelin delade ut sina första stjärnor i Sverige året efter Årets Kock startade, 1987 genomfördes första Bocuse d’Or och 1988 grundade Kurt Weid första Svenska Kocklandslaget. Svensk gastronomi var på god väg att bli vad den är idag, högt ansedd och med stort inflytande.

Tore (2).png
2-1.jpeg
Tore Wretman blir den svenska gastronomins fader

Det finns inget sätt att berätta om den svenska gastronomins historia utan att stöta på Tore Wretman. På 50-talet blev Tore Wretman ansiktet utåt för den svenska restaurangbranschen i programmet ”Novisen vid Spisen” som genast blir en folkkär klassiker.

1983 tog Tore initiativet till att grunda tävlingen Årets Kock, med ambitionen att öka intresset för gastronomi, lyfta kockyrkets status samt sätta det skandinaviska köket på världskartan. I Tores arv fortsätter han ge svenska kockar chansen att synas och höras i Sverige och långt utanför landets gränser.

Årets Kock - en succéhistoria

Tävlingen Årets Kock har sett några av branschens största namn passera genom sina tävlingskök. Årets Kock representerar Sveriges bästa kockar – från före detta vinnare till ett bredare nätverk av ledande kockar som Tommy Myllymäki, Markus Aujalay och Fredrik Eriksson.

Det är inte bara vinnarna som sticker ut bland de tävlande. Melker Andersson och Tina Nordström har båda varit nära målsnöret och tagit varsin silvermedalj. Årets Kock 2023 och regerande svensk mästare i professionell matlagning är Desirée Jaks.

DSC_1996-2048x1366.jpeg
bottom of page