top of page

Anmälan och viktiga datum

_DSC5285.jpg

Anmälan

Anmälan till SM i professionell matlagning 2025 är öppen mellan den 30 april – 11 maj

Tävlingskalender SM 2025

30 april - 11 maj
12 - 13 juni
2 oktober

Viktiga datum 2025

Viktiga datum för tävlingen Årets Kock, SM i professionell matlagning 2025:

  • Anmälan är öppen mellan kl 09.00 den 30 april till kl 21.59 den 11 maj.

  • Den 19 maj presenteras vilka som har gått vidare till kvalificeringstävling.

  • Kvalificeringstävlingen arrangeras den 12-13 juni på Stockholms hotell- och restaurangskola.

  • Den 18-20 augusti ska samtliga finalister vara tillgängliga för genomgång och möte i Stockholm.

  • Finalen i Årets Kock är den 2 oktober i Stockholm.

Vem kan söka?

Ansökningsregler för tävlingen Årets Kock, SM i professionell matlagning:

  • Du måste vara en professionellt verksam kock i Sverige sedan minst ett år vid ansökningstillfället.

  • Du har fyllt 23 år, eller kommer att fylla 23 år under det år som du tävlar.

  • Du måste vara svensk medborgare och/eller folkbokförd i Sverige sammanhängande i minst ett år vid ansökningstillfället.

  • Tidigare vinnare av Årets Kock får tävla och försvara sin titel.

Om anmälan

  • Det är endast tillåtet med ett tävlingsbidrag per person.

  • Du ska skicka in ett recept och bild på valfri för-, mellan- eller huvudrätt. Råvarorna är valfria, du väljer själv vad du vill arbeta med. Rätten kan serveras kall eller varm. Dessert är inte tillåten. Rätten ska presenteras i sin helhet på en tallrik. Endast sås kan serveras à part och inga andra delar av rätten får vara utanför tallriken. Rätten ska lagas upp i 6 portioner på kvalificeringstävlingen om du går vidare.

  • Ditt recept måste vara skrivet i Word eller Pages (ej PDF) och det måste vara skrivet på svenska då hela tävlingen sker på svenska. Typsnittet som används i receptet ska vara i Arial och i storlek 11.

  • OBS! För att styrka ditt medborgarskap ska en bild av ditt pass där medborgarskap framgår bifogas. Bilden av passet används ej till annat än att styrka ditt medborgarskap. För att styrka folkbokföring i Sverige, bifoga ett personbevis från Skatteverket med ändamål ”Utdrag om folkbokföringsuppgifter”. Man måste ha varit sammanhängande folkbokförd i Sverige i minst ett år vid inskick av sin anmälan.

  • Viktigt. Logo, restaurang- eller personnamn får inte framgå i varken rubrik, receptets namn eller löptext i receptet. Samma sak gäller för bilden av din maträtt. Om detta förekommer är din anmälan ogiltig.

  • Du ska även skicka in en stillbild på dig själv, anmälan är anonym men bilden sparas till kommunikationsmaterial om du går vidare till kvalfinalen. Riktlinjer för bilden:

    • Porträttfoto framifrån (någon som tar bilden, ej selfiekamera).

    • Stående format.

    • Inget filter på.

    • Så högupplöst samt med så bra belysning som möjligt.

    • Bonus: bild tagen i köks/restaurangmiljö med kockutstyrsel.

Om ditt recept

  • Receptet ska skrivas i Word eller Pages (ej PDF). Ladda ner din receptmall här.

  • Receptet ska skrivas för sex portioner.  

  • Receptet ska visa på din matlagning och filosofi, din personlighet, kompetens och kunskap i yrket.

  • Tänk på att de allra flesta rätter vinner på ett tekniskt genomförande där smaken är nummer ett.

  • Tänk på finish i rättens presentation.

  • Receptet ska skrivas i typsnitt Arial med storlek 11.

  • Du ska bifoga en bild som presenterar den färdiga rätten precis som ditt recept anger.

  • Bilden på din rätt ska vara högupplöst, horisontell och i storlek 3×2 (1200px x 800px).

  • Rätten ska presenteras i sin helhet på en tallrik, endast sås kan serveras à part.

  • Bilden får porträttera endast en tallrik och eventuellt en sås à part. Inget annat är tillåtet på bilden, så som brickor, knivar, bestick och dylikt, andra à part, händer eller andra kroppsdelar.

  • Du får använda valfri färg på porslin och underlag.

  • Observera att samma tallrik och eventuell sås à part som presenteras på bilden i tävlingsanmälan också ska användas vid upplagningen i kvaltävlingen. Avvikelser mellan inskickad bild och presenterad tävlingsrätt medför poängavdrag.

  • Fotograf av bilden ska anges i formuläret på tävlingsanmälan. Årets Kock AB kan komma att publicera receptbilder för att informera om inskickade tävlingsbidrag.

  • VÄNLIGEN NOTERA: Ditt inskickade bidrag får INTE publiceras offentligt, varken bild eller recept, på t.ex. i sociala medier, hemsidor eller i tryckt form utan medgivande från Årets Kock AB. Publicering av bild eller recept kan leda till att ditt inskickade bidrag diskvalificeras.

Planering av recept

  • Planera ditt recept utifrån deltagande i kvalificeringstävlingen. Vi rekommenderar starkt att du tränar på att laga upp 6 portioner av ditt tävlingsbidrag.

  • Under kvalificeringstävlingen kommer du att ha 30 minuter att ställa i ordning ditt kök. Under denna tid får ingen matlagning ske. Därefter kommer du att ha 60 minuter för att färdigställa och presentera din rätt inför juryn. Du får preppa och förbereda rätten hur mycket du vill innan.

  • Rätten ska vara presenterad på en tallrik, endast sås kan serveras à part.

  • När det gäller porslin, utrustning och material för färdigställande och presentation av rätten tar du själv med dig det du vill använda dig av.

  • I köket på Stockholms Hotell- och Restaurangskola finns basutrustning så som ugn, spis, kyl och frys. Mer detaljerad information om redskap på plats ges till de tävlande som tar sig vidare till kvalificeringstävlingen.

Vilka går vidare?

  • Samtliga inskickade bidrag granskas för att säkerställa att de uppfyller kriterierna listade ovan. Detta görs av administrativ personal hos Årets Kock AB.

  • Alla godkända inskickade bidrag bedöms därefter helt anonymt av en jury med bred gastronomisk erfarenhet. Mer information om jury nedan.

  • Vilka som har gått vidare till kvalificeringstävlingen meddelas vid angivet datum.

Kvalificeringstävling

  • Kvalificeringstävlingen arrangeras i juni månad på Stockholms Hotell- och Restaurangskola.

  • Där kommer de som hade kallats till tävlingen under kvalificeringstävlingens första dag att få laga upp sitt inskickade bidrag.

  • 12 kockar med högst poäng från dag 1 går vidare till dag 2 i kvalificeringstävlingen. Där ställs de inför ytterligare prov i yrket.

  • De 6 kockar med högst totalpoäng efter två kvalificeringsdagarna går vidare till finalen. Dessa presenteras efter avslutad kvalificeringstävling.

  • Årets Kock AB bekostar hotellrum för de kockar som bor utanför Stockholms län. Bokning av dessa rum sker genom tävlingsorganisationen. Samtliga övriga kostnader för deltagande i kvalificeringstävlingen såsom resor, råvaror med mera bekostar tävlande själva.

Jury

  • Tävlingen Årets Kock består av tre tävlingsfaser: anmälan, kvaltävling och finaltävling. Under tävlingens gång kommer en jury att bedöma tävlingens olika delmoment. Utformning av jury kommer att variera beroende på vilket eller vilka tävlingsmoment som ska bedömas. 

Final

  • Finalen i tävlingen Årets Kock, SM i professionell matlagning, är den 2 oktober 2025.

  • Som finalist i Årets Kock 2025 förväntas du vara tillgänglig och delta i aktiviteter och evenemang för media och partners som tävlingsorganisationen bedömer lämpliga mellan kvalfinalen och finalen. Du förväntas även vara tillgänglig för två informationsträffar under augusti månad. Årets Kock AB bekostar eventuell resa och logi vid dessa träffar.

Pris

  • Titeln Årets Kock 2025 och ära samt 250 000 kronor till att vidareutveckla sig inom gastronomi.

  • Som vinnare av Årets Kock formar du i samråd med Årets Kock AB ditt vinnarår avseende media och kommersiella uppdrag, så att det passar dig och dina förutsättningar. Som vinnare kommer du troligtvis att få många förfrågningar till olika typer av samarbeten och framträdanden. Viktigt att känna till är att många inkommande förfrågningar är frivilliga.

Frågor?

  • Om du har frågor eller saknar någon information är du välkommen att kontakta oss på info@aretskock.se.

bottom of page