top of page

Årets Kock Elevtävlingar

Årets Kock AB och tävlingsledare Ulrika Brydling arrangerar varje år Årets Kockelev och Årets Kockelever. Det är den största satsningen som görs mot kockelever under gymnasietiden. Genom tävlingen vill Årets Kock främja tillväxten i branschen, skapa möten mellan elever, etablerade kockar och andra branschaktörer samt utbilda och inspirera framtidens kockar.

Varför är det viktigt med elevtävlingar?

​Elevtävlingar spelar en viktig roll i att främja tillväxten i branschen. Några fördelar som elevtävlingar erbjuder är:

  • Tävlingserfarenhet – om man först tävlar i en ungdomstävling så är möjligheterna större att man sedan tävlar i en seniortävling.

  • Främjar mångfald – det är fler tjejer som tävlar i ungdomstävlingar. Genom en ungdomstävling arrangerad av Årets Kock AB ska förhoppningsvis fler duktiga tjejer inspireras att tävla i seniortävlingen.

  • Möjlighet att bygga nätverk mellan ungdomarna och samarbetspartners samt branschen.

  • Möjligt mentorskap med tidigare vinnare av tävlingen Årets Kock.

Malte, Emilia och Joel, Årets Kockelev 2025 Foto Samuel Unéus.jpg

Våra elevtävlingar

logo-arets-kockelev-elev-ff-white.png
ÅretsKockelev2019_pallplatser_600x400_web-1024x683.jpeg
Årets Kockelev

Individuell tävling

För dig som idag går i årskurs 3

Tävlingen sker 26 mars 2026

logo-arets-kockelev-elever--ff-white.png
ÅretsKockelever_ÅK2_2019_600x400_web-1024x682.jpeg
Årets Kockelever

Lagtävling

För er som idag går i årskurs 2

Anmälan under våren 2026 och finalen äger rum under hösten 2026 när ni går i årskurs 3

Vinnarna får varsin plats i Årets Kockelev 2027

Anmälan 2026

Kvalificeringstävling Årets Kockelev

Årets Kockelev för årskurs 3 är inte bara en matlagningstävling. Tävlingens mål är att skapa förståelse och kunskap för er unga kockar om vårt yrke och hur viktig hållbarhetstanken är inom det. Vi förväntar oss att ni undersöker, reflekterar och lär er under tiden ni deltar i tävlingen.

Tävlingens tema: Kulturgröda/råvara/ras
  • Teoriuppgift: Vad är en kulturgröda, vilka fördelar finns det med att använda dessa, och berätta om valet av kulturgrödor/råvaror/ras som har använts i rätten. Skriv cirka 500–2000 tecken, eller spela in en film på max 2 minuter där du berättar om dina tankar.

  • Receptuppgift: Skapa en varm rätt i valfri storlek på tävlingens tema, med kålrot som huvudråvara. Receptet ska vara anpassat för uppläggning på 4 tallrikar. Skicka in recept och bild på din tävlingsrätt.

  • Uttagning till final: Uttagningen sker genom en bedömning av inskickat recept, bild och teoriuppgift av uttagningsjuryn. Sex finalister går direkt vidare till finalen. Övriga två platser tilldelas vinnarna av Årets Kockelever 2025.

Hållbarhet:
  • Årets Kockelev är en tävling med syftet att lyfta hållbarhetsfrågor och tydligt visa hur god mat kan lagas med omtanke om både oss själva och vår omvärld.

  • Vi vill att ni under tävlingen tydligt ska kunna motivera er matlagning och ert menyval ur ett hållbarhetsperspektiv.

  • Juryns bedömning innehåller även en särskild poängpost för menyns hållbarhet, med fokus på både ekologisk och socioekonomisk hållbarhet.

  • Tänk därför noga igenom menyval, råvaror och teoriuppgift.

Jury och poäng:
  • Bedömningen genomförs av en uttagningsjury som väljer ut 6 bidrag baserat på teoriuppgift, recept och bild.
    Ledare för juryn är Ulrika Brydling. Poängsystem:

    • Recept och bild: 40 poäng

    • Teori: 40 poäng

    • Hållbarhet: 20 poäng

Övrig info:
  • Commis från årskurs 1 eller 2 tas med själv till finaltävlingen.

  • Tänk på att tävlingen lägger störst vikt vid miljö, handlag och smak.

  • God mat är inte en utrustningssport.

Final:
  • De som går vidare till finalen kommer att behöva laga den inskickade rätten med egna, medtagna råvaror samt en rätt baserad på en tillhandahållen råvarukorg.

  • Tävlingstiden är totalt 2 timmar och 40 minuter.

  • Rätten från råvarukorgen ska serveras efter 2 timmar.

  • Den tränade rätten serveras efter ytterligare 40 minuter.
    Båda rätterna ska serveras på fyra tallrikar.

  • Följande regler gäller för medtagna råvaror:

  • Grönsaker och frukt: får tas in tvättade eller skalade, men inte skurna

  • Bönor: får vara blötlagda och kokta

  • Svamp: får tas in putsad, men inte skuren eller hackad

  • Fonder: får tas med, men inte smaksatta

  • Fisk och kött: får vara putsat och rimmat

  • Pulver: får tas med färdigt

  • Bröd, krisp och flarn: får tas med färdiga

  • Olja: får vara smaksatt

  • Övriga ingredienser: får vara uppvägda men får inte vara blandade eller smaksatta

Anmälan:
Kvalificeringstävling Årets Kockelever

Kvalificeringstävlingen Årets Kockelever är för er som går i årskurs 2 och är en lagtävling för två personer. Tävlingens mål är att skapa förståelse för er unga kockar om hur viktig hållbarhetstanken är i vårt yrke. Vi förväntar oss att ni undersöker, reflekterar och lär er under tävlingens gång.

  • Tävlingens tema: Kulturgröda / råvara / ras.

  • Teoriuppgift: Vad är en kulturgröda, vilka fördelar finns det med att använda dessa, och berätta om valet av kulturgrödor, råvaror eller raser som ni har valt i rätten.
    Skriv cirka 500–2000 tecken, eller spela in en film på max 2 minuter där ni redogör för era tankar.

  • Recept och bild: Skapa två rätter med huvudråvara kulturgröda av spannmål.

  • Båda rätterna ska tillagas för 4 personer.

  • Fokus ska ligga på hållbarhet.

  • Rätterna får vara i valfri storlek och varma eller kalla.

  • Laget består av två personer.

  • Bedömningen genomförs av en uttagningsjury som väljer ut 6 bidrag. De som går vidare till finalen kommer att få en ny uppgift.

Hållbarhet:
  • Kvaltävlingens syfte är att lyfta hållbarhetsfrågor och visa hur mat kan lagas med omtanke om både oss själva och vår omvärld.
    Vi vill att ni under tävlingen tydligt ska kunna motivera er matlagning och ert menyval ur ett hållbarhetsperspektiv.
    Juryns bedömning inkluderar även en särskild poängpost för menyns hållbarhet, med hänsyn till både ekologisk och socioekonomisk hållbarhet.
    Tänk därför noga igenom menyval, råvaror och teoriuppgift.

Jury och poäng:
Bedömning av bidrag till Årets Kockelever sker av en utsedd uttagningsjury.
Ledare för juryn är Ulrika Brydling.Poängsystem:
    • Recept och bild: 40 poäng

    • Teori: 40 poäng

    • Hållbarhet: 20 poäng

Kval / final:
  • Sex lag går vidare till finalen efter en digital uttagning av juryn.
    Finalen hålls under höstterminen 2026.

Anmälan:

Grattis till vinnarna!

Emilia Björklund, Årets Kockelev 2025 Foto Samuel Unéus.jpg
Årets Kockelev 2025

Vinnare av Årets Kockelev 2025 är Emilia Björklund från Wisbygymnasiet i Visby.

DSCF9335.jpeg
Årets Kockelever 2025

Vinnarna av Årets Kockelever 2025 är Gilbert Ekstrand  och Wille Nilsson från Österänggymnasiet i Kristianstad.

Tack till våra partners som bidrar till elevtävlingarna!

Årets Kock AB är en partnerfinansierad organisation som ägs av Arla och Spendrups. För ägare och partners är Årets Kock en arena och ett forum att driva restaurangbranschen framåt och att leda svensk gastronomi in i framtiden.

Läs mer om våra partners
Presentatörer
Arla (1).png
LOKA.png
Lantmännen vit logotyp
Huvudpartners
MenigoLoggaNy (1).png
AK_Partner_logo_Martin__Servera.png
Officiella samarbeten & leverantörer
Global_logo_.png
AK_Partner_logo_Visita (1).png
AK_Partner_logo_segers.png
generation waste.png
bottom of page