Årets Kock Elevtävlingar
Årets Kock AB och tävlingsledare Ulrika Brydling arrangerar varje år Årets Kockelev och Årets Kockelever. Det är den största satsningen som görs mot kockelever under gymnasietiden. Genom tävlingen vill Årets Kock främja tillväxten i branschen, skapa möten mellan elever, etablerade kockar och andra branschaktörer samt utbilda och inspirera framtidens kockar.
Varför är det viktigt med elevtävlingar?
​Elevtävlingar spelar en viktig roll i att främja tillväxten i branschen. Några fördelar som elevtävlingar erbjuder är:
-
Tävlingserfarenhet – om man först tävlar i en ungdomstävling så är möjligheterna större att man sedan tävlar i en seniortävling.
-
Främjar mångfald – det är fler tjejer som tävlar i ungdomstävlingar. Genom en ungdomstävling arrangerad av Årets Kock AB ska förhoppningsvis fler duktiga tjejer inspireras att tävla i seniortävlingen.
-
Möjlighet att bygga nätverk mellan ungdomarna och samarbetspartners samt branschen.
-
Möjligt mentorskap med tidigare vinnare av tävlingen Årets Kock.
Våra elevtävlingar
Årets Kockelev
Individuell tävling
För dig som idag går i årskurs 3
Tävlingen sker under våren 2024
Årets Kockelever
Lagtävling
För er som idag går i årskurs 2
Anmälan under våren 2024 och finalen äger rum under hösten 2024 när ni går i årskurs 3
Vinnarna får varsin plats i Årets Kockelev 2025
Anmälan till våra elevtävlingar
Tävlingsledare: Ulrika Brydling
​
Anmälan till Årets Kockelev (årskurs 3)
Skickas senast den 22 mars 2024 till ulrika@brydling.se
​
Anmälan till Årets Kockelever (årskurs 2)
Skickas senast den 26 april 2024 till ulrika@brydling.se
Frågor? Kontakta Ulrika på ulrika@brydling.se
​
"Årets Kockelev och Årets Kockelever är en viktig pusselbit för oss i arbetet att bidra till ungdomars intresse för branschen och tillväxten generellt. Här får vi stifta bekantskap med nästa generations kockar och följa dem in i arbetslivet, vi kan inspireras av deras visioner och tankar samt såklart också bidra med kunskap och erfarenhet som eleverna kommer att ha nytta av framåt . Vi hoppas också inspirera fler ungdomar att fortsätta tävla inom matlagning, och att vi ska återse de tävlande i Årets Kock – SM i professionell matlagning längre fram."
- Helene Kugelberg, VD Årets Kock
Tävlingsuppgifter:
Årets Kockelev för årskurs 3 är inte bara en matlagningstävling. Tävlingens mål är att skapa förståelse och kunskap för er unga kockar om vårt yrke samt hur viktigt hållbarhetstanken är i vårt yrke. Vi förväntar oss att ni undersöker, tänker till och lär er under tiden ni deltar i tävlingen.
Kvaltävling för er som går i årskurs 2 och är en lagtävling för TVÅ personer. Tävlingens mål är att skapa förståelse för er unga kockar om hur viktigt hållbarhetstanken är i vårt yrke.
Vi förväntar oss att ni undersöker, tänker till och lär er under tiden ni deltar i tävlingen.
Grattis till vinnarna!
Årets Kockelev 2023
Vinnare i Årets Kockelever 2023 är Benjamin Eriksson från Mjölby gymnasium Dackeskolan.
Årets Kockelever 2023
Vinnarna av Årets Kockelever 2023 är Hannah Lindberg och Love Lidström från Internationella Hotell- och Restaurangskolan i Stockholm.
Tack till våra partners som bidrar till elevtävlingarna!
Årets Kock AB är en partnerfinansierad organisation som ägs av Arla och Spendrups. För ägare och partners är Årets Kock en arena och ett forum att driva restaurangbranschen framåt och att leda svensk gastronomi in i framtiden.