top of page
ÅretsKockelever2019_vinnare_EbbaJosefinArvid_Dackeskolan_600x400_web.jpeg

Årets Kock Elevfond

För att Sveriges matscen ska kunna hålla samma höga nivå i framtiden krävs fler kockar. Årets Kock ansvarar för en hållbar återväxt i restaurangbranschen, och arbetar långsiktigt för att fler ska hitta in i de professionella köken och ge nästa generations matlagare rätt verktyg att lyckas.

Årets Kock har därför instiftat Årets Kock Elevfond som stöttar blivande kockar med kunskap, inspiration och vägledning. Under 2024 lanseras ett mentorprogram där erfarenheter och lärdomar passas vidare in i den nya generationen för att kunna driva svensk gastronomi framåt. Var med och bidra till en mer modern och hållbar bransch, och hjälp kunskapen vandra vidare i framtiden – stötta Årets Kock Elevfond!

Ansökan till en inspirationsdag med tidigare vinnare och partners är stängd för 2024!

Året Kock Elevfond erbjuder skolor möjligheten att vinna en mentordag med en tidigare vinnare i Årets Kock eller en inspirationsdag med en av våra partners! Ni som skola får själva välja hur ni önskar att forma dagen, om ni t.ex. önskar en föreläsning, att kocken lagar skollunchen med några elever, en frågestund, osv. 

 

Ansökan till en inspirationsdag är stängd för i år eftersom det har kommit in så många ansökningar för 2024 men vi kommer att öppna ansökan igen i januari 2025.

 

Regler: Max ett besök per skola och år. Skolan bekostar resor och andra eventuella tillägg.

Stort tack till våra bidragsgivare:

Cecilia-Kocken.png
Fredrik-Spendrup-helfigur-svartvit-januari-2022-3-High-res-300dpi-002-scaled.jpeg

Hjälp oss att stötta nästa generations kockar genom ett bidrag till vår elevfond

Tack för ditt meddelande!

Summan som ni vill donera skickas som en faktura.
Vi behandlar dina uppgifter enligt vår policy om dataskydd. Tack för ditt bidrag!

Vill ni vinna en inspirationsdag med en vinnare av Årets Kock till er skola?

Året Kock Elevfond erbjuder skolor möjligheten att vinna en mentordag med en tidigare vinnare i Årets Kock! Ni som skola får själva välja hur ni önskar att forma dagen, om ni t.ex. önskar en föreläsning, att kocken lagar skollunchen med några elever, en frågestund, osv. Fyll i formuläret nedan och motivera varför just er skola ska vinna! 

OBS: Ansökan för inspirationsdagen är stängd för i år då vi har fått in så många ansökningar.

Ansökan öppnar igen i januari 2025.

 

Regler: Max ett besök per skola och år. Skolan bekostar resor och andra eventuella tillägg.

Tack för ditt meddelande!

Tack för er ansökan! Vi återkopplar till er om ni vinner en mentordag.
Vi behandlar dina uppgifter enligt vår policy om dataskydd.

ÅKE Visita.JPG

Vill ni vinna en inspirationsdag med en partner av Årets Kock till er skola?

Året Kock Elevfond erbjuder skolor möjligheten att vinna en inspirationsdag med en av våra partners! Olika partners erbjuder olika teman på dagarna. Läs mer om varje partner och deras erbjudande innan ni söker. Fyll i formuläret nedan och motivera varför just er skola ska vinna! 

OBS: Ansökan för inspirationsdagen är stängd för i år då vi har fått in så många ansökningar.

Ansökan öppnar igen i januari 2025.

 

Regler: Max ett besök per skola och år. Skolan bekostar resor och andra eventuella tillägg.

Om våra partners som ni kan vinna en dag med:

Spendrups Bryggeri

Vi är Spendrups, det svenska familjebryggeriet. I dag drivs företaget i fjärde generationen med flera familjemedlemmar som aktiva eldsjälar i hjärtat av våra verksamheter. I vår storfamilj ingår givetvis också alla våra 1100 medarbetare, som jobbar i Grängesberg, Hällefors, Visby Stockholm och på alla våra terminaler och säljkontor runt om i Sverige.

Varför ni tycker att nästa generation kockar är viktiga?

 

Vi vill vara med och bidra till Årets Kock mål - att leda svensk gastronomi in i framtiden. För Spendrups är det självklart att stötta och utveckla svensk restaurangnäring, inte minst genom att säkerställa nästa generation av kockar och krögare in i branschen.

Exempel på tema/aktivitet:

 

Vi har en utbildningsfunktion som vi erbjuder våra kunder som heter Krogvis! Målet med KrogVis är att det skall finnas bra utbildningar för alla som arbetar på restaurang med fokus på drycker, service och försäljning men även alkohollag och restaurangekonomi.

Visita

Visita är bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Vi hjälper företag inom besöksnäringen att växa och utvecklas, är besöksnäringens samlade röst och ger Visita företagen råd och stöd i arbetsgivarfrågor och i förhandlingar med våra fackliga motparter.

 

Varför ni tycker att nästa generation kockar är viktiga?

"Kompetensförsörjningen är, och har länge varit, en av besöksnäringens största utmaningar och därmed en av Visitas mest prioriterade frågor.Efterfrågan på arbetskraft ökar inom besöksnäringens branscher samtidigt som tillgången på personer med branschutbildning minskar."

 

Exempel på tema/aktivitet:

"Vikten av att kvalitetssäkra sin utbildning via Visita och vikten av att eleverna väljer en framtida arbetsplats som har schyssta villkor och kollektivavtal."

Werners Gourmetservice

Werners är en importör och restaurangleverantör som i nära relation med sina kunder jobbar med kvalitativa och unika livsmedel. Verksamheten bygger på att med passion och innovation förmedla kunskap och inspiration inom gastronomi.

 

Varför ni tycker att nästa generation kockar är viktiga?


"Vi brinner för gastronomi och nästa generation är framtiden. Vi måste få fler unga att vilja gå in i restaurangbranschen så vi kan fortsätta att njuta av gastronomi."

 

Exempel på tema/aktivitet:


"Vi kan prata om smaksättning, utbilda inom olika ämnen som t.ex. peppar eller vinäger. Vi kan prata modern matlagning, tävlingsmatlagning, om vårt event 'kvinnor som vill tävla inom gastronomi'."

Musselfabriken

Information & inspiration kring svenska blåmusslan.

 

  • Besök Ljungskile och Musselbaren på Lyckorna för måltid, provlagning, provsmakning, workshop – med fördel i april-maj och/eller september-oktober (max 50 personer).

 

  • Musselexpedition i anslutning till restaurangen på Lyckorna ut till odlingar utanför Ljungskile vid Orust (max 12 personer tur med MS Märta men större båt för större grupp kan också ordnas).

 

  • Båda ovan innefattar föreläsning om musslan, mat och platsupplevelse.

 

  • Besök av oss (kock och föreläsare) i eget kök (på skola tex) för cookshop, föreläsning, provlagning etc.

 

  • Besök av oss med vår ”Musselbaren on the Road” – vår Foodtruck - för tex provservering/smakning av mussla i olika format utomhus, i anslutning till matsal tex - och föreläsning i tillägg.

Välj ett eller flera alternativ ni är intresserade av:

Tack för ditt meddelande!

Tack för er ansökan! Vi återkopplar till er om ni vinner en mentordag.
Vi behandlar dina uppgifter enligt vår policy om dataskydd.

Arla Pro Sweden

Stort tack till Arla Pro som har bidragit med 200 000 kr för att stötta elevfonden och framtidens kockar!

 

"Den här insamlingskampanjen handlar om att kroka arm och skapa förändring tillsammans. Därför är vi på Arla så glada att flera generösa bidragsgivare valt att ansluta sig, och att Årets Kock faktiskt kan sjösätta sitt mentorprogram under 2024. Jag är övertygad om att det här initiativet kommer att bidra till att tända fler stjärnor i köken."

- Cecilia Kocken, VD Arla Sverige

Spendrups Bryggeri

Stort tack Spendrups för ert bidrag på 150 000 kr till Årets Kock elevfond! Tack vare flera generösa bidragsgivare kommer det bli verklighet.

"Initiativet till Elevfonden är klockrent. För oss på Spendrups är det självklart att stärka branschens framtid genom att stötta Arlas insamling till Elevfonden och vi uppmanar fler inom branschen att ansluta till fonden."

- Fredrik Spendrup, VD Spendrups Bryggeri

klas-lindberg-portal-1_1 (1).jpeg
Tidigare vinnare av Årets Kock

Tidigare vinnare av Årets Kock har gått samman och skänkt 150 000 kr till vår elevfond! Klas Lindberg som varit engagerad i elevfonden lyfter vikten av att satsa på ungdomar och ser det som en självklarhet att stötta vår elevfond. Stort tack till alla involverade kockar.

"Vår bransch bygger på talang, passion och kunskap i köket. De elever som går i skolan just nu ska driva svensk gastronomi i framtiden. Självklart vill vi, tidigare vinnare av Årets Kock, vara med och bidra till Årets Kock elevfond."

- Klas Lindberg, Årets Kock 2012

391600601_18387601000060872_3446267305183907050_n (2).jpeg
Johan Jureskog

Stort tack till Johan Jureskog som har gett 100 000 kr till nästa generations kockar. Alla pengar går till Årets Kock Elevfond. Nu fortsätter vi stötta framtidens kockar!

"Precis som Arla och Årets Kock visar med det här fantastiska initiativet brinner jag för vår bransch. Jag är oändligt tacksam för allt den gett mig och allt stöd jag haft. Barn och ungdomar är vår framtid. Det är min önskan att på alla sätt jag kan försöka göra den framtiden lite ljusare."

- Johan Jureskog, kock

Liv-Forhaug-Martin-Servera.png
Martin & Servera

Stort tack till Martin & Servera för ert bidrag på 100 000 kr till Årets Kock Elevfond!

"Det här är ett väldigt bra initiativ som Martin & Servera självklart vill bidra till. Elevfonden har förutsättningen att bli precis den plattform som ungdomar med längtan till vår fantastiska bransch behöver. Att locka fler unga tjejer och killar till restaurangbranschen är en viktig framtidsfråga både för oss och för våra kunder."

- Liv Forhaug, Koncernchef Martin & Servera-gruppen

bottom of page