top of page

VD har ordet [/vc_column_text][divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”4″ divider_color=”accent-color” animate=”yes” custom_height=”1″ custom_line_width=”80″ delay=”500″][divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”4″ divider_color=”extra-color-1″ animate=”yes” custom_height=”1″ custom_line_width=”80″ delay=”500″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner column_margin=”default” column_direction=”default” column_direction_tablet=”default” column_direction_phone=”default” text_align=”left”][vc_column_inner column_padding=”padding-3-percent” column_padding_tablet=”inherit” column_padding_phone=”inherit” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” gradient_direction=”left_to_right” overlay_strength=”0.3″ width=”1/2″ tablet_width_inherit=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][image_with_animation image_url=”15286″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”][/vc_column_inner][vc_column_inner column_padding=”padding-3-percent” column_padding_tablet=”inherit” column_padding_phone=”inherit” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” gradient_direction=”left_to_right” overlay_strength=”0.3″ width=”1/2″ tablet_width_inherit=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][vc_custom_heading text=”Andreas Stenberg, VD Årets Kock” font_container=”tag:h5|text_align:left|color:%23bfbfbf” use_theme_fonts=”yes” css_animation=”fadeIn”][vc_custom_heading text=”” font_container=”tag:h2|font_size:40|text_align:left|color:%23000000|line_height:50px” use_theme_fonts=”yes” css_animation=”fadeIn”][divider line_type=”No Line”][vc_column_text]Jag välkomnar och stöttar helgens upprop från 65 kvinnor i restaurangbranschen. Jag hoppas att alla branschens aktörer, från restaurangskolor till stjärnkrogar, genom dialog och samarbete kan åstadkomma den förändring vi eftersträvar[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner column_margin=”default” column_direction=”default” column_direction_tablet=”default” column_direction_phone=”default” text_align=”left”][vc_column_inner column_padding=”padding-3-percent” column_padding_tablet=”inherit” column_padding_phone=”inherit” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” gradient_direction=”left_to_right” overlay_strength=”0.3″ width=”1/1″ tablet_width_inherit=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][vc_column_text]

Som VD för Årets Kock AB vill jag nedan kommentera dagens artikel i Svenska Dagbladet den 9 december. Artikeln belyser en utmaning som branschen haft under många år. För Årets Kocks del har det inneburit en bristande mångfald både i juryn och bland tävlande kockar. 

Mot bakgrund av det har vi de senaste åren arbetat intensivt för att skapa en förändring. Vi har hållit flera workshops på temat mångfald. Vi har lanserat en ungdomstävling för att inspirera och bygga nätverk med dagens kockelever. Vi har varit aktiva i förändringsinitiativ tillsammans med våra partnerföretag. Vi har fört dialog med viktiga branschaktörer och vi har stöttat andra initiativ som arbetar mot samma mål. Vi har förändrat tävlingsformen och ökat transparensen. Vi har jobbat från tydligt fastslagna interna riktlinjer där vi eftersträvar en representativ bredd av erfarenhet, bakgrund och matlagningsfilosofi vid tillsättande av operativa- eller tävlingsfunktioner.  Nämnda initiativ har medfört viss förbättring men vi kan tyvärr konstatera att det går för långsamt. 

Tävlingen Årets Kock arrangeras idag av Årets Kock AB. I vårt arbete att driva branschen framåt engagerar vi både tidigare vinnare men också andra framstående kockar. Både män och kvinnor. Alla personer som jobbar med eller för Årets Kock, oavsett funktion och position, ska agera korrekt och med rätt värdegrund som välkomnar mångfald och inte tolererar trakasserier eller diskriminerande beteende. Om man inte ställer sig bakom det har man inget med tävlingen eller företaget att göra. 

När det gäller de anklagelser som lyfts i tidningen vill jag förtydliga bilden något utifrån det jag vet idag. Den information jag fått till mig hänvisar till en händelse, vid en privat sammankomst för flera år sedan. Det är inte en sammankomst arrangerad eller finansierad av Årets Kock.

Avslutningsvis – jag välkomnar och stöttar helgens upprop från 65 kvinnor i restaurangbranschen. Jag hoppas att alla branschens aktörer, från restaurangskolor till stjärnkrogar, genom dialog och samarbete kan åstadkomma den förändring vi eftersträvar så att det inte stannar vid ord i artiklar eller sociala medier. Jag kommer att fortsätta att bjuda in till dialog med de som är intresserade. Ord måste omsättas till handling.

Vänliga hälsningar Andreas Stenberg VD Årets Kock[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner column_margin=”default” column_direction=”default” column_direction_tablet=”default” column_direction_phone=”default” text_align=”left”][vc_column_inner column_padding=”padding-3-percent” column_padding_tablet=”inherit” column_padding_phone=”inherit” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” gradient_direction=”left_to_right” overlay_strength=”0.3″ width=”1/1″ tablet_width_inherit=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_tablet=”inherit” column_padding_phone=”inherit” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” gradient_direction=”left_to_right” overlay_strength=”0.3″ width=”1/12″ tablet_width_inherit=”default” tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][/vc_column][/vc_row]

Comments


bottom of page