top of page
  • Skribentens bild: Årets Kock
    Årets Kock
  • för 56 minuter sedan
  • 2 min läsning
ree

Bild: Arla Sverige.


Havre och blåbär är nordisk superfood som vi borde äta mycket mer av. Kombinera dem i den här ljuvliga desserten så boostar du med näring samtidigt som du bjuder på något riktigt gott. Om du inte får tag i oxalis så fungerar det fint med citronmeliss eller mynta. Detta recept är skapat av Jessie Sommarström, Årets Kock 2022.



Dryckesförslag av Spendrups Bryggeri:


Dessert

6 portioner


Ingredienser


Havresmulor:

Havregryn

3 dl

50 g

Strösocker

1 dl

Rapsolja

2 msk

Hjorthornssalt

1½ krm

Blåbärskompott:

Strösocker

¾ dl

Frysta blåbär

250 g

Citron, pressad saft

½

Potatismjöl

2 tsk

Cheescakemousse:

Oxalis

1 kvist

Gör så här:


Havresmulor :

  • Sätt ugnen på 160°.

  • Mixa havregrynen i kannmixer till ett mjöl.

  • Vispa upp smöret med socker och olja. Tillsätt hjorthornssalt och havremjölet.

  • Sprid ut smulorna på plåt med bakplåtspapper. Baka i mitten av ugnen ca 15 min.


Blåbärskompott:

  • Koka upp sockret med hälften av blåbären. Koka 1 min.

  • Pressa saften av citronen i ett glas. Rör ner potatismjölet i citronsaften. Rör ner blandningen i kastrullen. Koka upp.

  • Ta kastrullen från värmen. Rör ner resterande blåbär. Lägg i en skål och kyl.


Cheescakemousse:

  • Vispa grädden fluffig men inte hård och ställ åt sidan.

  • Vispa ihop färskost, crème fraiche, florsockret och salt med elvisp till en fast kräm.

  • Vänd försiktigt ner den vispade grädden och rör runt så det blandas ordentligt.


Servering:

  • Plocka oxalisbladen och finhacka stjälken.

  • Fördela havresmulorna i 6 glas. Lägg på blåbärskompotten, toppa med oxalisstjälkarna för att få en bra punktsyra. Avsluta med moussen och toppa med oxalisbladen.

Kommentarer


bottom of page