top of page

Desirée Jaks är Årets Kock 2023

Årets Kock 2023

Finalen i Årets Kock 2023 avgjordes i dag på Annexet i Stockholm. Efter en spännande tävling blev det Desirée Jaks som vann och nu kan titulera sig svensk mästare i professionell matlagning. Hon är född 1995 och bor i Stockholm.

– Jag är fortfarande i total chock, säger hon.  

Under dagen serverade de åtta finalisterna rätter på varm och kall hummer samt rensadel – och så det helt nya momentet ”koka soppa på en spik” eller ”man tager vad man haver” som presenterades dagen innan finalen. Finalisterna fick då åka till Grönsakshallen Sorunda där de fick en budget på 300 kronor var att handla svenska råvaror för. Utöver det som inhandlats där fick kockarna enbart addera salt under finalen.

– Det här momentet har varit väldigt uppskattat av kockarna och deras personligheter kommer verkligen fram i rätterna på ett helt nytt sätt. Med fokus på färska svenska råvaror har de skapat magiska hösträtter som både är vackra att titta på och fantastiskt goda att äta, säger Helene Kugelberg, VD för Årets Kock.

Desirée Jaks lyckades allra bäst under finaldagen och ledde både i halvtid och när det slutligen var dags för segraren i Årets Kock 2023 att utses.

 – Jag hoppas att den här vinsten kan ge mig möjligheten att ha en tyngre röst i utvecklandet av branschen där vi kan jobba hållbart och få branschen mer attraktiv för nya generationer. Det känns som att vi befinner oss i ett generationsskifte, säger Desirée Jaks.

Vid prisceremonin på Annexet fick Desirée Jaks ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip, beskyddare av Årets Kock, samt en prischeck på 250 000 kr. Närvarande på scen var även Jonas Dahlbom, Årets Kock 1996, och juryns ordförande.

På andra plats kom Henric Herbertsson och på tredje plats Oskar Persson.

 – Det har varit genomgående hög kvalitet i år. Enligt mig var det här den bästa finalen någonsin. Vi i juryn har haft en svår uppgift och det har varit jämnt, men så här i slutändan kan jag säga att rätt person vann, säger Jonas Dahlbom.

Om Desirée Jaks

Desirée är född 1995 och bor i Stockholm. Hon är kreativt ansvarig på Restaurang Spesso (Stureplansgruppen). Innan dess jobbade hon på restaurang Agrikultur i över fyra år där hon började som kock och avslutade som köksmästare tillsammans med Filip Fastén som vann Årets Kock 2014. Innan dess har Desirée arbetat på restaurang Sjön i Jönköping. Hon var med i Stockholm Culinary team 2016 och vann OS i Erfurt i Tyskland. Desirée var medlem i Juniorkocklandslaget 2017-2018 och tävlade i VM 2018 i Luxemburg samt vann Nordic Young Chef 2018. Idag är hon medlem i Kocklandslaget med OS 2024 i sikte.

Om tävlingen Årets Kock Tävlingen Årets Kock är officiellt svenskt mästerskap i professionell matlagning och har arrangerats sedan 1983. Vinnaren blir svensk mästare, erövrar titeln Årets Kock, får Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj och en prissumma. Tävlingens beskyddare är H.K.H. Prins Carl Philip.

Årets Kock arrangeras av Årets Kock AB, vars huvudsakliga uppgift är att driva och utveckla svensk gastronomi genom olika initiativ.

För mer information kontakta pressansvariga:

Hanna Aronsson

073 – 529 36 06

Paulina L Bånge

073 – 370 51 78

Comments


bottom of page