- Årets Kock
- för 59 minuter sedan
- 4 min läsning

Max Salomonsson, fotograf: Tilda Larsson.
Max Salomonsson utsågs till Juniorkrögare 2025 – en titel han tilldelades i den allra första upplagan av tävlingen Juniorkrögare, ett initiativ från Elevfonden med syftet att stärka återväxten i den svenska restaurangbranschen.
Med ett starkt hållbarhetsfokus, gedigen teknisk kunskap och en tydlig vision om framtidens kvarterskrog imponerade Max på juryn. I intervjun berättar han om vägen till vinsten, vikten av lokala råvaror och vad som driver honom som ung kock i dag.
Stort grattis Max – hur känns det att få titulera sig Juniorkrögare 2025?
Tack! Det har varit väldigt intensivt, men det känns fantastiskt bra. Det här är en ny tävling med ett otroligt pris som gett mig både värdefull erfarenhet och stor inspiration.
Hur började ditt matintresse? Har du alltid velat bli kock?
Ja, jag har velat bli kock så länge jag kan minnas. Min mormor jobbade inom restaurangvärlden och min mamma lagade mycket mat hemma – de inspirerade mig båda. När jag var 15 år tog jag mitt första jobb på ett bageri, och sen dess har det rullat på.
Du är bara 21 år men har redan tävlat en hel del – vad driver dig att ställa upp i tävlingar?
Jag började tävla efter gymnasiet när jag såg Årets Unga Kock på sociala medier. Jag var rastlös och ville testa – och det gick bra! Jag tycker det är roligt att utmana mig själv och utvecklas. Att få feedback från juryn är ovärderligt – det blir som ett kvitto på det man gör.

Om tävlingen Juniorkrögare 2025
Hur upplevde du finaldagen? Hur var stämningen i köket?
Det var en väldigt avslappnad och rolig stämning. Jag var bra förberedd och hade en tydlig plan för vad jag ville göra. Självklart var jag nervös, men det är en bra nervositet – och jag är van från tidigare tävlingar. Jag hade en riktigt bra känsla hela dagen.
Vad var den största utmaningen i tävlingen?
Den största utmaningen var faktiskt den jag satte upp för mig själv. Jag ville skapa en restaurangupplevelse med 100 % nordiska råvaror – min dröm om en egen krog. Det innebar mycket testande och förberedelser för att hitta rätt råvaror.
Hur var det att bli bedömd av en jury med flera tidigare vinnare av Årets Kock?
Jättenervöst. Alla i juryn är kockar jag ser upp till och har inspirerats av. Att stå där med sin rätt framför dem var stort.
Vad tror du det var som gjorde att just du vann?
Jag har funderat mycket på det. Jag var 90 % nöjd med rätten – kanske inte helt med uppläggningen – men jag tror jag lyckades tolka tävlingsuppgiften på ett tydligt sätt. Det fanns en röd tråd genom rätten som passade in på Agdas på hörnet, en bistrorätt som fungerade att laga för många.
En viktig del i tävlingen var att hålla nere matsvinnet – hur jobbade du med det i köket?
Jag använder alltid hela råvaran. Istället för att kasta bort skal eller delar som inte “brukar” användas, försöker jag hitta sätt att ta tillvara på allt. Det sparar både råvaror och tid. Många råvaror går att använda i flera komponenter av en rätt.
Har du några tips för att minska matsvinn – både i restaurangköket och hemma?
Hemma: köp inte mer än du behöver. På restaurang: tänk brett med varje råvara – använd den i flera rätter och på olika sätt.

Restaurangen Agdas på hörnet
Hur var det att få driva din egen restaurang?
Det var riktigt kul – allt jag hade hoppats på! Vi fick bra feedback och det var stor utveckling mellan första och andra dagen. Det kändes som ett kvitto på att det jag gör fungerar, och det var verkligen min mat som stod i centrum.
Hur tänkte du när du tog fram menyn? Finns det någon rätt du är extra stolt över?
Ja, vinnarrätten fanns med på menyn, men jag bytte ut hälleflundran mot isländsk torsk. En annan favorit var den grillade grisen inspirerad av sweet and sour pork, men med vilda örter och nordisk känsla. Menyn innehöll också mycket blommor och vårväxter.

Vilken känsla ville du att gästerna skulle ta med sig?
Jag ville att de skulle känna sig inspirerade. Menyn avslutades med en varm bulle med cognac och grädde – en riktigt varm avslutning. Jag förklarade för varje bord var råvarorna kom ifrån och visade t.ex. hur man kan använda växter som kirskål direkt från naturen.

Hur var det att ha Albin Edberg som mentor?
Albin är både rolig och pedagogisk. Jag har träffat honom tidigare genom Juniorlandslaget. Han är lätt att jobba med och jag har lärt mig massor.
Framtid & vision
Du drömmer om en kvarterskrog med fokus på hållbara råvaror – hur ser du att den drömmen kan bli verklighet?
Jag skulle gärna öppna en sådan krog, antingen på landet eller i en större stad. Det ska vara en avslappnad plats där man får både matinspiration och kunskap om råvaror – men också en härlig kväll med vänner. Jag har lärt mig att hållbarhet handlar om balans – jag försöker använda lokala råvaror i den utsträckning som går utan att kompromissa med smaken.
Vad vill du förmedla som kock – både på tallriken och i ledarskapet?
Vi har ett ansvar som kockar att sprida kunskap om mat, råvaror och matsvinn. I dag är det mycket halvfabrikat – jag vill visa vad man faktiskt kan göra med bra råvaror på ett gott och enkelt sätt.

Hur ser du på framtiden för svensk gastronomi?
Jag är optimistisk! På alla restauranger jag jobbat på och i Juniorlandslaget finns ett starkt fokus på hållbarhet och framtidstänk.
Vad är ditt bästa tips till dem som vill söka Juniorkrögare 2026?
Måla upp en tydlig bild av den restaurang du drömmer om. Lägg fokus på detaljerna och berätta om dem. Tänk kvalitet före kvantitet och laga den mat du själv älskar – då blir det bäst.
Comments