top of page

Årets tävling & finalister 2025

Den 2 oktober möts finalisterna i SM i professionell matlagning!

Finalister Årets Kock 2025.JPG

Finaluppgifter

Finalen i SM i professionell matlagning 2025 kommer att ha ett övergripande tema menyuppbyggnad/menysammansättning. Finalen kommer att innehålla 4 tävlingsmoment samt bedömning av metod, smak och, nytt för i år, bedömning av hur väl tävlingsrätterna hänger ihop, dvs sammansättningen.

Tävlande kommer att ha:

  • 3 timmar på sig att slutföra moment 1.

  • 3,5 timmar på sig att slutföra moment 2.

  • 5,5 timmar på sig att slutföra moment 3.

  • 6 timmar på sig att slutföra moment 4.

Se information om finaluppgifterna nedan. Finaluppgift 3 är en otränad rätt som presenteras på finalen. 

Bedömning av uppgifterna: Respektive juryledamot kommer individuellt att rangordna de presenterade bidragen från 1 till 6 där 1 är bäst. 

Startordning final

  1. Robin Frank Lindqvist 

  2. Luqaz Ottosson

  3. Mikael Feuk

  4. Magnus Åkerström

  5. Ida Bauhn

  6. Jesper Wallqvist

Finaluppgift 1 – Tema snacks

Den första uppgiften är göra två olika snacks: 

  • Ett kallt snacks och ett varmt snacks. 

  • 16 portioner per sort. 

  • Tema snack 1: Löjrom/siklöja med rätt proportioner. 

  • Tema snack 2: Helt valfritt. 

 

Notera att råvaror som används måste vara färska (icke-processade) när de tas in i tävlingsköket. 

  • Huvudråvaror snack 1: Löjrom/siklöja i korrekta proportioner. Ingen av dessa råvaror får användas utöver korrekta proportioner. Löjromsmängden får utgöra 20 % av siklöjans totala vikt eller 25% av siklöjans vikt exklusive rom. Tre gram löjrom per filead fisk. 

  • Snack 2 är helt valfritt och innehåller ingen förvald huvudråvara. Dock ska den huvudråvara den tävlande själv väljer att arbeta med, framgå visuellt och smakmässigt i rätten. 

  • Ett snacks definieras i detta fall som något som får ätas med fingrar eller bestick/porslin i en till två tuggor. 

  • De tävlande tar med porslin eller dylikt och samtliga råvaror inklusive mejeriprodukter till samtliga snacks. 

  • Snacksen får serveras tillsammans eller individuellt, max 2 st snack per sort/servering. 

  • Löjrom och siklöja ska vägas av metodjuryn. 

  • Ett snack ska serveras varmt och ett ska serveras kallt. 

  • 16 portioner per snacksort. 

  • Smakmässigt och visuellt ska huvudråvarorna (löjrom/siklöja för det ena snackset och valfritt för det andra) framgå. 

 

Tävlande kommer att ha 3 timmar på sig att slutföra rätten. 

DV02_399634_01.jpeg
ivan-bandura-5cwigXmGWTo-unsplash.jpg
Finaluppgift 2 – Tema: Kall förrätt från nordiska vatten 

Den andra uppgiften är göra en kall förrätt från nordiska vatten: 

  • Ej tillåtet att använda rödlistade råvaror. 

  • 8 portioner. 

 

Notera att råvaror som används måste vara färska (icke-processade) när de tas in i tävlingsköket. 

  • All matlagning ska ske på plats, dvs. inget får förberedas. 

  • Huvudråvaror måste komma från nordiska vatten. Tävlande bestämmer själv vilken råvara som är huvudråvara. Detta ska framgå tydligt i receptet. 

  • Har man hel fisk man vill hänga och mogna får man klippa ur gälarna, ta ur och fjälla fisken. 

  • Huvudråvara ska framgå visuellt och smakmässigt i rätten. 

  • Rätten, en förrätt, som ska serveras kall. 

  • Á part ej tillåtet. 

  • De tävlande tar med porslin och samtliga råvaror, inklusive mejeriprodukter. 

  • 8 portioner. 

 

Tävlande kommer att ha 3,5 timmar på sig att slutföra rätten. 

Finaluppgift 4 – Tema: Salt eller söt osträtt

Den fjärde uppgiften är göra en en söt eller salt osträtt: 

  • Rätten får serveras varm eller kall i storlek av en mellanrätt. Ej dessert. 

  • Endast svenska ostar får användas. 

  • 8 portioner. 

 

Notera att råvaror som används måste vara färska (icke-processade) när de tas in i tävlingsköket. 

  • All matlagning ska ske på plats, dvs. inget får förberedas. 

  • Huvudråvaror måste vara en svensk ost. Tävlande bestämmer själv vilken råvara som är huvudråvara. Detta ska framgå tydligt i receptet. 

  • Huvudråvara ska framgå visuellt och smakmässigt i rätten. 

  • Rätten får serveras varm eller kall. 

  • Á part ej tillåtet. 

  • De tävlande tar med porslin och samtliga råvaror, inklusive mejeriprodukter. 

  • 8 portioner. 

 

Tävlande kommer att ha 6 timmar på sig att slutföra rätten. 

azzedine-rouichi-YW_5rJvAdKw-unsplash (1).jpg

Möt finalisterna

Följ finalen och @aretskock på sociala medier

  • alt.text.label.Instagram
  • alt.text.label.Facebook
  • alt.text.label.LinkedIn
  • alt.text.label.YouTube
  • TikTok
Tack till våra partners som bidrar till Årets Kock!

Årets Kock AB är en partnerfinansierad organisation som ägs av Arla och Spendrups. För ägare och partners är Årets Kock en arena och ett forum att driva restaurangbranschen framåt och att leda svensk gastronomi in i framtiden.

Presentatörer
Arla (1).png
Huvudpartners
MenigoLoggaNy (1).png
AK_Partner_logo_Martin__Servera.png
Lantmännen vit logotyp
Officiella samarbeten & leverantörer
Global_logo_.png
AK_Partner_logo_Visita (1).png
AK_Partner_logo_segers.png
Nobis_Logotyp-A_vit.png
generation waste.png
Metos_300px.png
Westman-logo-vit.png
bottom of page