
Finaluppgifter
Finalen i SM i professionell matlagning 2025 kommer att ha ett övergripande tema menyuppbyggnad/menysammansättning. Finalen kommer att innehålla 4 tävlingsmoment samt bedömning av metod, smak och, nytt för i år, bedömning av hur väl tävlingsrätterna hänger ihop, dvs sammansättningen.
Tävlande kommer att ha:
-
3 timmar på sig att slutföra moment 1.
-
3,5 timmar på sig att slutföra moment 2.
-
5,5 timmar på sig att slutföra moment 3.
-
6 timmar på sig att slutföra moment 4.
Se information om finaluppgifterna nedan. Finaluppgift 3 är en otränad rätt som presenteras på finalen.
Bedömning av uppgifterna: Respektive juryledamot kommer individuellt att rangordna de presenterade bidragen från 1 till 6 där 1 är bäst.
Startordning final
-
Robin Frank Lindqvist
-
Luqaz Ottosson
-
Mikael Feuk
-
Magnus Åkerström
-
Ida Bauhn
-
Jesper Wallqvist
Finaluppgift 1 – Tema snacks
Den första uppgiften är göra två olika snacks:
-
Ett kallt snacks och ett varmt snacks.
-
16 portioner per sort.
-
Tema snack 1: Löjrom/siklöja med rätt proportioner.
-
Tema snack 2: Helt valfritt.
Notera att råvaror som används måste vara färska (icke-processade) när de tas in i tävlingsköket.
-
Huvudråvaror snack 1: Löjrom/siklöja i korrekta proportioner. Ingen av dessa råvaror får användas utöver korrekta proportioner. Löjromsmängden får utgöra 20 % av siklöjans totala vikt eller 25% av siklöjans vikt exklusive rom. Tre gram löjrom per filead fisk.
-
Snack 2 är helt valfritt och innehåller ingen förvald huvudråvara. Dock ska den huvudråvara den tävlande själv väljer att arbeta med, framgå visuellt och smakmässigt i rätten.
-
Ett snacks definieras i detta fall som något som får ätas med fingrar eller bestick/porslin i en till två tuggor.
-
De tävlande tar med porslin eller dylikt och samtliga råvaror inklusive mejeriprodukter till samtliga snacks.
-
Snacksen får serveras tillsammans eller individuellt, max 2 st snack per sort/servering.
-
Löjrom och siklöja ska vägas av metodjuryn.
-
Ett snack ska serveras varmt och ett ska serveras kallt.
-
16 portioner per snacksort.
-
Smakmässigt och visuellt ska huvudråvarorna (löjrom/siklöja för det ena snackset och valfritt för det andra) framgå.
Tävlande kommer att ha 3 timmar på sig att slutföra rätten.


Finaluppgift 2 – Tema: Kall förrätt från nordiska vatten
Den andra uppgiften är göra en kall förrätt från nordiska vatten:
-
Ej tillåtet att använda rödlistade råvaror.
-
8 portioner.
Notera att råvaror som används måste vara färska (icke-processade) när de tas in i tävlingsköket.
-
All matlagning ska ske på plats, dvs. inget får förberedas.
-
Huvudråvaror måste komma från nordiska vatten. Tävlande bestämmer själv vilken råvara som är huvudråvara. Detta ska framgå tydligt i receptet.
-
Har man hel fisk man vill hänga och mogna får man klippa ur gälarna, ta ur och fjälla fisken.
-
Huvudråvara ska framgå visuellt och smakmässigt i rätten.
-
Rätten, en förrätt, som ska serveras kall.
-
Á part ej tillåtet.
-
De tävlande tar med porslin och samtliga råvaror, inklusive mejeriprodukter.
-
8 portioner.
Tävlande kommer att ha 3,5 timmar på sig att slutföra rätten.
Finaluppgift 4 – Tema: Salt eller söt osträtt
Den fjärde uppgiften är göra en en söt eller salt osträtt:
-
Rätten får serveras varm eller kall i storlek av en mellanrätt. Ej dessert.
-
Endast svenska ostar får användas.
-
8 portioner.
Notera att råvaror som används måste vara färska (icke-processade) när de tas in i tävlingsköket.
-
All matlagning ska ske på plats, dvs. inget får förberedas.
-
Huvudråvaror måste vara en svensk ost. Tävlande bestämmer själv vilken råvara som är huvudråvara. Detta ska framgå tydligt i receptet.
-
Huvudråvara ska framgå visuellt och smakmässigt i rätten.
-
Rätten får serveras varm eller kall.
-
Á part ej tillåtet.
-
De tävlande tar med porslin och samtliga råvaror, inklusive mejeriprodukter.
-
8 portioner.
Tävlande kommer att ha 6 timmar på sig att slutföra rätten.
