top of page
  • Skribentens bild: Årets Kock
    Årets Kock
  • för 7 timmar sedan
  • 2 min läsning
ree

Bild: Arla Sverige.


Lyxig dessert som lyfter det svenska guldet, hjortron och ost! Krämigt, sött och syrligt - passar alla smaker. Det går utmärkt att förbereda denna dessert några dagar innan den ska avnjutas. Detta recept är skapat av Desirée Jaks, Årets Kock 2023.



Dryckesförslag av Spendrups Bryggeri:


Dessert

6 portioner


Ingredienser:


Färskostmousse:

300 g

3 dl

Gelatinblad

5

Äggulor

2

Strösocker

1 dl

Vatten

½ dl

Hjortronmylta:

Frysta hjortron

500 g

Ekologisk citron

1

Strösocker

2½ dl

Stjärnanis

2

Italiensk maräng:

Äggvitor, ca 150 g

5

Salt

½ krm

Strösocker, ca 250

2¾ dl

Vatten

½ dl

Gör så här:


Färskostmousse:

  • Vispa färskost med 2 dl grädde tills den börjar få toppar. Ställ åt sidan.

  • Blötlägg gelatinen i kallt vatten.

  • Vispa äggulorna luftiga i en rostfri bunke.

  • Koka under tiden upp socker och vatten till 118°.

  • Häll sockerlagen i en tunn stråle på äggulorna under kraftig vispning. Vispa tills äggulorna svalnat och blivit blanka och styva.

  • Värm upp den återstående grädden och smält gelatinet i den. Blanda ner gelatinet i den vispade färskostblandningen.

  • Vänd försiktigt ner äggulorna i den vispade färskostblandningen.

  • Fyll moussen i silikonformar eller plastade portionsskålar. Frys minst 4 timmar, men helst över natten.


Hjortronmylta:

  • Tina bären i ett durkslag över en bunke. Spara och använd vätskan som runnit av från bären.

  • Koka ihop vätskan med citronsaft, socker och stjärnanis.

  • Blanda ner hjortronen och låt stå.

  • Värm försiktigt upp hjortronmyltan vid servering.


Italiensk maräng:

  • Vispa äggvitor och salt till ett vitt löst skum i en rostfri bunke.

  • Koka upp socker och vatten till 121°.

  • Häll sockerlagen i en tunn stråle på äggvitorna under ständig vispning.

  • Vispa tills marängen svalnat och blivit blank och styv.


Vid servering:

  • Ta ut färskostmoussen ur formarna. Stick in en gaffel i botten.

  • Doppa moussen i den italienska marängen.

  • Ta försiktigt av moussen från gaffeln och lägg upp på fat. Upprepa med alla.

  • Bränn av marängen med hjälp av en gasbrännare.

  • Låt tina upp 3 min innan servering eller låt stå i frys fram till servering. (Det går jättebra att förbereda detta upp till två veckor innan och ha i frysen. Tina då från frys ca 10 min innan du serverar).

  • Servera färskostmoussen med varm hjortronmylta.

Kommentarer


bottom of page