top of page

Fem frågor med Jessie Sommarström, vinnaren av Årets Kock 2022

Jessie Sommarström, Årets Kock 2022

Fotograf: Samuel Unéus


Möt Jessie Sommarström, vinnaren av Årets Kock 2022 och svensk mästare i professionell matlagning. Jessie är 43 år, bor utanför Stockholm och är idag kreativ ledare på Urban Deli i Stockholm.

Jessie vann Årets Kock med totalt 775 poäng utav 800 möjliga. Hon är den andra kvinnan, efter Kristina Pettersson, som har vunnit i tävlingens snart 40-åriga historia. Jessie var med i Årets Kock för ett par år sedan men fick då avbryta tävlingen eftersom hon mådde dåligt. Nu tog hon revansch och vann titeln Årets Kock 2022.

Hur känns det efter finalen av Årets Kock?

Det känns fortfarande overkligt. Tävlingsdagen var utmanande och extremt tuff därför kändes vinsten extra magisk. Det var inte ens jobbigt att kliva upp dagen efter och närvara i Nyhetsmorgon.

“Jag har gått på ett lyckorus sedan finalen.”

Känns det som att du är framme vid målet nu eller är detta bara början?

Att vinna Årets Kock har alltid varit en dröm. Jag började min karriär i disken. Det har varit en lång och lärorik resa som framförallt har gett mig respekt för alla positioner i ett kök. Jag har arbetat på många olika restauranger som har hjälpt mig att få en bredd i min matlagning. Absolut har jag nått ett mål och jag är stolt över min vinst.

“Jag kommer alltid ha ett nytt mål att nå, nu handlar det om att förvalta detta år på bästa sätt.”

Mitt konstanta fokus är att arbeta med bra och hållbart producerade råvaror. Det är min största utmaning att utvecklas inom det. Jag vill förändra och förbättra framtidens matlagning med hållbara val.


Vad vill du ge för tips till andra tävlande inför en final?

Att laga det man känner sig trygg med istället för att fastna i att skapa något nytt. Att visa upp så mycket av sig själv som det går, både som person och i sin yrkesroll. Presentationen av maten är ytterligare en möjlighet att visa upp det man vill förmedla med sin matlagning.

Vilka moment var roligast under finalen?

“Kanapéerna var min favoritdel av tävlingen. Tre kanapéer med tre möjligheter att visa upp min bredd, min stil och mig som person.”

Den första var en hommage till min tid på finkrog tillsammans med Sayan Isaksson. Jag älskar att vara i naturen med familjen så det fick bli bakgrunden till nummer två “grillad ostfralla”. Den sista var en kålrabbi som jag både picklade och serverade rå. Därefter vek jag den som en blomma och fyllde den med en het eldad havskräfta det är fokus på endast två råvaror där de får tala för sig själv. Jag serverade tre versioner av mig själv.

“Det var fint av Årets Kock att lyfta Karin Fransson eftersom hon har haft en stor påverkan på svensk gastronomi. Det blev en fin blandning mellan det nya och det klassiska inom matlagning.”

Råvarorna i tävlingen var genomtänkta och hade hög kvalité, Stefan Eriksson (råvaruansvarig för Årets Kock) har gjort ett fantastiskt jobb. Viktor Westerlind som ny tävlingsledare gav tävling ett stort uppsving. Det var extra spännande i år eftersom vi inte visste vad vi kunde förvänta oss.


Hur kan vi få fler kockar att våga söka till Årets Kock?

Alla ska våga söka till Årets Kock eftersom vi måste visa hur Sverige ser ut idag. De som har sökt tidigare år måste våga söka igen även om det inte gick som man ville första gången. Det är viktigt att berätta att jag var med i Årets Kock finalen 2020 och att det inte gick så bra för mig. Årets Kock 2022 blev en revansch för mig.

“Man måste våga misslyckas. En expert är någon som har misslyckats många gånger. Jag har alltid varit rädd för att misslyckas men om man aldrig vågar utmana sig själv så kommer man aldrig lyckas eller lära sig något.”

Årets Kock 2020 gav mig massa möjligheter som Kockarnas Kamp, ett helt nytt nätverk och spännande projekt. Även om man inte vinner är det magiskt att få vara med i Årets Kock.

“Mitt råd till alla är att våga söka till tävlingen, man har inget att förlora utan allt att vinna.”

コメント


bottom of page