- Årets Kock 
- för 3 dagar sedan
- 4 min läsning

Med 774 poäng av 800 möjliga tog Ida Bauhn hem segern i SM i professionell matlagning och vann titeln Årets Kock 2025. Som debutant imponerade hon på juryn med sin precision, personlighet och fingertoppskänsla för smak. Ida, född 1992 och uppvuxen i Sätila i Västra Götaland, har en gedigen bakgrund inom svensk gastronomi. Hon är tidigare lagkapten i Svenska Kocklandslaget och arbetar som köksmästare på den stjärnbelönade restaurangen Nour i Stockholm. Vi träffade Ida efter finalen för att prata om vägen till vinsten, passionen för matlagning och drömmen om framtiden.
”Jag är så glad och tacksam”
Först och främst – stort grattis, Ida! Du sa direkt efter finalen att allt kändes ”overkligt”. Hur känns det nu, några dagar senare?
– Några dagar efter finalen kändes det ännu mer overkligt, konstigt nog. Jag är så glad och tacksam. Alla tidigare vinnare av Årets Kock hörde av sig för att gratulera, stötta mig och välkomna mig till ”familjen”. Det betyder jättemycket.

Fotograf: Samuel Unéus.
Varför valde du att söka till Årets Kock?
– Jag har alltid drömt om att våga söka. Jag ville bevisa för mig själv att jag kunde. Jag väntade länge på det ”perfekta året”, men till slut kände jag att det var dags att chansa. Jag hade jobbat ett tag på Nour, inte startat något nytt, och då kändes det rätt tidpunkt att göra det.
”Jag lagade mat som är som jag”

Fotograf: Samuel Unéus.
Finalen bestod av flera moment – från snacks med löjrom till en varm rätt med anka och en osträtt på slutet. Hur gick tankarna bakom dina rätter?
– Några idéer kom direkt, andra växte fram. Jag ville laga mat som är jag – med råvaror och tillagningsmetoder jag känner mig trygg med och tycker är roliga. Då blir det bättre och mer genuint. Det är viktigt att laga mat man själv tycker är god, inte bara försöka gissa vad juryn vill ha. Juryn sa också att rätterna utmärkte sig och kändes personliga, vilket gjorde mig otroligt glad.

Fotograf: Magnus Skoglöf.
Momentet med ankan avslöjades först under finalen. Hur reagerade du?
– Jag blev jätteglad! Jag tävlade med anka under OS, så det kändes som ett roligt sammanträffande. Jag valde att färsera, eftersom vi ofta gör det på Nour – fast där brukar vi använda vildand.

Fotograf: Magnus Skoglöf.
Temat för årets tävling var menyuppbyggnad, alltså hur rätterna fungerar tillsammans. Hur jobbade du med det?
– Det är något jag alltid tänker mycket på, både när jag tävlar och i mitt arbete på Nour. Jag ville skapa en helhet där rätterna kompletterar varandra i smak, textur och känsla.
Var något moment extra utmanande under finaldagen?
– Den kalla förrätten! Den var så fri – bara ”kall rätt från nordiskt hav”. Jag lagade den varje dag inför finalen för att hitta rätt, men kände mig ändå osäker. Det var den svåraste delen.

Fotograf: Magnus Skoglöf.
”Jag visste direkt att jag ville bli kock”
Varifrån kommer din passion för matlagning? Minns du när du kände att det var det du ville göra?
– Ja, jag minns det tydligt. Jag var 14 år och praoade. Jag hade egentligen tänkt läsa naturvetenskap och visste inget om restaurangbranschen. Först följde jag med någon som mätte grundvatten, och veckan efter var jag i ett pubkök – och då kände jag bara: ”Wow, kan man jobba med det här?” Då visste jag.

Fotograf: Samuel Unéus.
Vilka har inspirerat dig mest under din resa?
– Jättemånga, men framför allt Desirée Jaks och Jessie Sommarström. Jag är så glad att jag fått chansen att lära känna och jobba med båda två. De inspirerar mig mycket idag, och jag ser dem som fantastiska förebilder.
Hur skulle du beskriva din matfilosofi?
– Jag inspireras av råvarorna och människorna bakom dem. Jag vill göra råvarorna rättvisa – tillaga och servera dem på bästa sätt. Jag hoppas att min mat känns tydlig i smaken, med höga men balanserade toner.
”Det bästa som kan hända är att man vinner”
Att vinna Årets Kock innebär ett intensivt år med många möjligheter. Vad ser du mest fram emot?
– Alla möten och gästspel jag ska få göra! Jag ser fram emot att träffa människor, resa och besöka restauranger runt om i landet. Det ska bli riktigt kul.

Fotograf: Samuel Unéus.
Du inspirerar många – särskilt unga kockar och tjejer som drömmer om att tävla. Vad vill du säga till dem?
– Att våga! Att knyta kontakter är jätteviktigt. Jag är själv ganska blyg, men bara att ställa upp är en vinst i sig. Du lär dig så mycket på vägen, även om du inte vinner. Allt blir en lärdom – och det bästa som kan hända är att du vinner! Det öppnar dörrar och ger massor av möjligheter.

Fotograf: Samuel Unéus.
Vad drömmer du om i framtiden?
– Min långsiktiga dröm är att driva en restaurang på gården där jag växte upp – i Sätila. Jag vill odla själv och skapa något hållbart och personligt. Det är den stora drömmen.







Kommentarer