top of pageDesirées vinnarrätter i Årets Kock 2023
Den 19 oktober avgjordes finalen i Årets Kock, SM i professionell matlagning. Under dagen serverade de åtta finalisterna rätter på varm och kall hummer samt rensadel – och så det helt nya momentet ”koka soppa på en spik” eller ”man tager vad man haver” som presenterades dagen innan finalen. Finalisterna fick då åka till Grönsakshallen Sorunda där de fick en budget på 300 kronor var att handla svenska råvaror för. Utöver det som inhandlats där fick kockarna enbart addera salt under finalen. Desirée Jaks lyckades allra bäst under finaldagen och fick totalt 752,5 av 800 poäng. 

Desirée är född 1995 och bor i Stockholm. Hon är kreativt ansvarig på Restaurang Spesso (Stureplansgruppen). Innan dess jobbade hon på restaurang Agrikultur i över fyra år där hon började som kock och avslutade som köksmästare tillsammans med Filip Fastén som vann Årets Kock 2014. Innan dess har Desirée arbetat på restaurang Sjön i Jönköping. Hon var med i Stockholm Culinary team 2016 och vann OS i Erfurt i Tyskland. Desirée var medlem i Juniorkocklandslaget 2017-2018 och tävlade i VM 2018 i Luxemburg samt vann Nordic Young Chef 2018. Idag är hon medlem i Kocklandslaget med OS 2024 i sikte.

Grattis till Desirée Jaks, Årets Kock 2023!

Finalrätt 1 – Kall hummer

Hummerklo med krondillsglaze, tomatvatten, selleri samt skummig hummeremulsion.


Finalrätt 2 – Varm hummer

Confiterad hummer med smörad hummersås smaksatt med chili. Kryddig morotskräm, pumpa & citrus.


Finalrätt 3 – Koka soppa på en spik/man tager vad man haver

Grillad kejsarhatt, karamelliserad grädde, hösttryffel & svampbuljong.


Finalrätt 4 – Rensarv

Pepprig sadel från rensarv & salceson på ren med blod samt tunga från ren. Enrisrökt & inkokt rödbeta. Grillat spett med rentunga & svamp. Skysås smaksatt med svarta vinbär samt kryddigt kålblad.Comments


bottom of page