Stefan Eriksson
Årets Kock 2005
Stefan Eriksson föddes den 14 december 1973 och är uppvuxen i Stockholm. Han har erfarenhet från Restaurang Seth’s och hotellet Ett Hem i Stockholm och har drivit Stefan Eriksson Matstudio samt varit involverad i Atelier Food; en plattform för att utveckla framtidens samhälle genom mat – och samtidigt söka matens framtid. Förutom Årets Kock 2005 har Stefan tävlat i Årets Gröna Kock 2000. Stefan driver restaurangen Brutalisten tillsammans med konstnären Carsten Höller
Tävlingen Årets Kock 2005
10 februari 2005
Finalrätt 1
Finalrätt 2
Årets Kock 2005 anordnades på Clarion Hotell i Stockholm den 10 februari där sex finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 2005 blev Stefan Eriksson. Stefan vann tävlingen med rätterna:
Modern varmrätt
Varmrå röding med löjrom, grönsaker med dill och citron, sparrispotatis med schalottenlök och bröd, blåmusselsås
Nordisk lunch
Honungs- och svartpepparstekt karré av unggris, rotfrukter med persilja, ingefära och äpple
Finalister i Årets Kock 2005
Simon Lundén
Arbetsplats under tävlingen:
Swea Hof Restaurang & Bar
Ort:
Göteborg
Finalrätter
Varmrätt:
Dill- och pepparbakad röding, kronärtskocka med tomat, gröna sojabönor, yuzu och havskräfta samt schalottenlöksvinägersås och purjolökspotatis.
Nordisk lunch:
Kryddbakad fläskkarré med fikon och ciderglace, citronpicklade grönsaker, potatispuré med äppel- och senapscrème, dillmarinerad gurka, Rödlök- och äppelbröd
Magnus Persson
Arbetsplats under tävlingen:
Mötesplats Österlen
Ort:
Löderup
Finalrätter
Varmrätt:
Karamelliserad röding på rosenkål- och mandelkompott med söt-syrlig buljong och dillsmör samt sparrispotatisquenell i mjölkskum.
Nordisk lunch:
Ingefärsglaserad karré med plommon och brynt paksoi samt puré på selleri och potatis, Råkost på morot och rostat vete,Surdegsbröd med rågkross
Daniel Räms
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Fond
Ort:
Göteborg
Finalrätter
Varmrätt:
Fänkålskryddad röding i mangold med Kalixlöjrom, svartpepparglaserade grönsaker och ugnsbakad körsbärstomat, vitvinssås med mild röksmak samt citronkryddade potatiskroketter.
Nordisk lunch:
Fikonspäckad fläskkarré med potatispuré smaksatt med färsk pepparrot samt senapssky, Rosmarinrostade rotfrukter, Timjan- och citronlimpa
Andreas Jerrhag
Arbetsplats under tävlingen:
Jerrhag & Eriksson Gastronomi
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Varmrätt:
Tempererad röding rimmad med dill och gurka, krutongpotatis, rostade kronärtskockor och citrongrönsaker, örtsallad.
Nordisk lunch:
Rökt karré av unggris med grönsaker och timjan, grönärtspuré och ansjoviskesella, Äpple och gurksallad med dill, grovt bröd med frömix, rostade havregryn och lagrad ost.
Sebastian Höckert
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang 28+
Ort:
Göteborg
Finalrätter
Varmrätt:
Sockersaltad rödingballotin fylld med pilgrimsmousselin, serveras med halstrad pilgrimsmussla på en blomkålspuré samt en potatisgalette med en ragu på kronärtskocka, färsk syltlök och svartrot, samt en skummig ostronbuljong på svenska belonostron.
Nordisk lunch:
Kryddstekt fläskkarré med mandelpotati puré och ljunghonungsglacerade rotfrukter samt persiljebuljong, dill- och svartpepparinkokt gurka med schalottenlök, baguette med fänkål och kummin.