top of page
MAT_4.jpg

Årets Rätt 2021

Swedish bowl med kyckling och rostade grönsaker
LUDWIG_3.jpg

Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020, har skapat Årets Rätt 2021. Det är en svensk tolkning av en poké bowl som har blivit en mycket populär rätt bland svenska folket.
 

"Att skapa Årets Rätt 2021 har varit ett väldigt roligt uppdrag. Jag kände direkt att jag ville att rätten ska kännas modern, ligga i tiden, vara hälsosam och bestå av svenska råvaror. Den är lätt att laga och dessutom är det enkelt att variera råvarorna efter de svenska säsongerna. Jag hoppas att denna rätt kommer att bli en favoriträtt både hemma i köken och på restaurangerna."
 

- Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020
Ludwig om Årets Rätt 2021
Recept
”Swedish bowl” med kyckling och rostade grönsaker
4 personer

Bas:

  • 1 dl gul ärta

  • 1 dl matvete

  • 0,5 dl solroskärnor
     

Dressing:

  • 1 dl olja

  • 50 g örter (persilja, ramslök eller gräslök)

  • 1 st citron

  • Salt

  • Peppar
     

Koka matvete och ärtor tills de blir mjuka i lättsaltat vatten. Rosta solrosfrön i ugnen på 150° i 8 min. Mixa olja, dina favoritörter och citronzest till det blir slätt. Blanda sedan allt och ha som bas i tallriken.
 

Protein:

  • 4 st kycklinglårfilé

  • Olja

  • Fänkålsfrö

  • Salt
     

Stek kycklingen i olja på hög värme så den får fin färg. Krydda sendan kycklingen med malda fänkålsfrön och salt. Baka klart i ugnen på 150° till den har en kärntemperatur på 65°. Ta ut kycklingen och lägg på folie så att kycklingen fortsätter att efterstekas efter den tas ut ur ugnen. Kycklingen är klar vid +72°.
 

Sås:

  • 200 g krasse

  • 3 dl crème fraiche
     

Mixa valfri krasse med crème fraiche och smaksätt med salt.

Grönt:

  • 1 st kålrabbi

  • 0,5 dl ättika

  • 1 dl socker

  • 1 dl vatten
     

Hyvla kålrabbin tunt. Koka upp ättika, socker och vatten. Lägg ner kålrabbin och låt det svalna.
 

  • 2 st lökar

  • 300 g svamp

  • 300 g rödbetor

  • Olja

  • Smör
     

Skala och dela lökarna och rödbetorna i mindre bitar. Rosta i ugnen med lite olja och salt på 180° i ca 20 min eller tills de har mjuknat. Skär svampen och stek i smör tills de fått fin färg. Avsluta med salt.
 

  • ½ huvud Spetskål

  • 50g Krasse
     

Plocka av bladen och blanchera ca 4 min i saltat vatten. Skär sedan ner bladen och blanda med krasse.
 

Topping:

  • 4 msk mandel, rostad

  • 50 g lagrad ost

  • Chili flakes
     

Hacka mandeln och blanda med chili flakes. Avsluta rätten med att riva på osten och sen toppa med nötblandningen.

bottom of page