top of page
53271759595_39c21aef82_k.jpg
Ida Bauhn 1.jpg

Ida Bauhn

Årets Kock 2025

Ida Bauhn, född 1992, är köksmästare på restaurang Nour i Stockholm, belönad med en stjärna i Michelinguiden.

 

År 2025 blev hon svensk mästare i professionell matlagning när hon vann Årets Kock med totalt 774 poäng – en seger hon tog som debutant i tävlingen.

Trots att det var hennes första Årets Kock är Ida en välmeriterad tävlingskock. Hon har tidigare varit lagkapten för det svenska kocklandslaget och representerat Sverige internationellt, bland annat i Culinary Olympics i Stuttgart 2024.

Tävlingen Årets Kock 2025

2 oktober 2025

Finalrätt 1

Finalrätt 2

Finalrätt 3

Finalrätt 4

Årets Kock 2025 anordnades på Annexet i Stockholm den 2 oktober där sex finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 2025 blev Ida Bauhn.

 

Poäng: 774 av 800.

 

Ida vann med rätterna:

Tema: snacks. Den första uppgiften var att göra två olika snacks: 

  • Ett kallt snacks och ett varmt snacks. 

  • Tema snack 1: Löjrom/siklöja med rätt proportioner. 

  • Tema snack 2: Helt valfritt. 

Snacks 1: 

Grillad siklöja med brandade, akvavitinkokt fänkål och löjrom i en sås på blåmussla.

 

Snacks 2:

Mousse på svensk anklever, kryddknäcke och gelé på aronia.

Tema: kall förrätt från nordiska vatten. Den andra uppgiften var att göra en kall förrätt från nordiska vatten. Ej tillåtet att använda rödlistade råvaror. 

Citrusbakad havskräfta, ragu på klo och kräftsmör, tomattartar och sockertångsrostad pumpakärna.

Tema: otränad rätt. Uppgiften var att laga en varm huvudrätt med anka, använda hela råvaran med råvaror från skafferi. 

Färserad anka, smörstekta trattkantareller, syrat kål.

Tema: Salt eller söt osträtt. Den fjärde uppgiften var att göra en söt eller salt osträtt. Rätten fick serveras varm eller kall i storlek av en mellanrätt. Ej dessert. Endast svenska ostar fick användas. 

Hallands Himmel tillsammans med skum på Wrångebäck och ostsablé på Gammel Pär, rosenkvitten och päronkompott.

Finalister i Årets Kock 2025

2

Jesper Wallqvist

Arbetsplats under tävlingen:

Tre Bröder Ljungsbro

Ort:

Ljungsbro

Poäng: 658 av 800

Finalrätter

Jesper Wallqvists Meny:

Moment 1 – Tema: snacks

Snacks 1: Ansjoviskryddad siklöja med ölkokt lök, löjrom och potatisskum.

Snacks 2: Krustad med grillad lammtartar, ostronmajonnäs och tryffeltång.

Moment 2 –  Tema: “Kall förrätt från nordiska vatten”

Gravad gös med tomatdashi, fylld tomat och koriander.

Moment 3 – Tema: Varm huvudrätt på anka: Otränad rätt:

Bakad anka, kräm på stuvad svamp, majs, murklor, spetskål och anksky.

Moment 4 – Tema: “Salt eller söt osträtt”

Chawanmushi på Wrångebäcksost och jalapeno, kantareller och glödbakad beta.

3

Luqaz Ottosson

 

Arbetsplats under tävlingen:

Fabriken Furillen och Restaurang ROT

Ort:

Gotland

Poäng: 532 av 800

Finalrätter

Luqaz Ottossons Meny:

Moment 1 – Tema: Snacks

Snacks 1: Saltgravad siklöja smaksatt med rosenkvitten. Rökt creme fraiche, krispigt surdegsbröd på dalavete, picklad silverlök, gurka och löjrom.

Snacks 2: Grillad rensarv med kräm på karljohansvamp och ett skogsströssel på friterad lav och frystorkade lingon.

 

Moment 2 –  Tema: “Kall förrätt från nordiska vatten”

 

Rå kammussla med en ostronemulsion, marinerade gröna druvor, fänkål och en buljong med havtorn.

 

Moment 3 – Tema: Varm huvudrätt på anka. Otränad rätt:

 

Anka stekt på benet, fylld rotselleri och timjansky.

 

Moment 4 – Tema: “Salt eller söt osträtt”

 

Varm chilicheddar, ingefärspäron, gotländsk emmer.

4

Robin Frank Lindqvist

Arbetsplats under tävlingen:

KOKA

Ort:

Göteborg

Poäng: 466 av 800

Finalrätter

Robin Frank Lindqvist Meny:

Moment 1 – Tema: snacks

Snacks 1: Lätt picklad siklöja med löjrom, krispig potatis och eldad enrisemulsion.

Snacks 2: Friterat ostron i en tartelett fylld med emulsion på ostronört och inlagd jalapeño.

Moment 2 –  Tema: “Kall förrätt från nordiska vatten”

Råräka, syrad kålrabbi, ingefärsgel och vinägrett på äpple och tång.

Moment 3 – Tema: Varm huvudrätt på anka. Otränad rätt:

Grillad anka, svart trumpet, rödbeta, körsbär och gransky

Moment 4 – Tema: “Salt eller söt osträtt”

Kräm på Gammel Pär, fröer, timjan och lök.

5

Mikael Feuk

Arbetsplats under tävlingen:

Gastro Gaspari

Ort:

Flyinge 

Poäng: 461 av 800

Finalrätter

Mikael Feuks Meny:

Moment 1 – Tema: Snacks

Snacks 1: Halmrökt siklöja med stekt stompabröd, klassiska smaker med gräslök, lök, smetana, dill, fänkålsdill och riven pepparrot.

Snacks 2: Frasig skogssvampkrustad med svart tryffel, lakritsört, fyrtornsost och citrontimjan.

Moment 2 –  Tema: “Kall förrätt från nordiska vatten”

Dillgravad makrill med pocherat ostron, fermenterad grön tomatbuljong, krondill, alger och jalapeno samt syrad grön tomat.

Moment 3 – Tema: Varm huvudrätt på anka. Otränad rätt:

Anka med kål, rostad grädde och misosky.

Moment 4 – Tema: “Salt eller söt osträtt”

Vitmögelost Linnéa med frasig kavring, päron, gran och libbsticka.

6

Magnus Åkerström

Arbetsplats under tävlingen:

Bibliothek Lidingö

Ort:

Stockholm​

Poäng: 440 av 800

Finalrätter

Magnus Åkerströms Meny:

Moment 1 – Tema: Snacks

Snacks 1: Lättrökt siklöja i ”knäckebröd”, potatiskräm och löjrom.

Snacks 2: Krispig vaktel, havgus och färsk tryffel.

Moment 2 –  Tema: “Kall förrätt från nordiska vatten”

Kolgrillad havskräfta, fermenterad tomat och chili, picklad kålrabbi med sjökorall.

Moment 3 – Tema: Varm huvudrätt på anka. Otränad rätt:

Anka från bonden Blom, krispig grönkål, grillad spetskål, gula kantareller och vinägersås smaksatt med grillat smör.

Moment 4 – Tema: “Salt eller söt osträtt”

Rånäs kryddost, rårörda hjortron med smak av krondill och svartpeppar samt krispig struva på dinkel.

Följ Årets Kock

  • alt.text.label.Instagram
  • alt.text.label.Facebook
  • alt.text.label.LinkedIn
  • alt.text.label.YouTube
  • TikTok
53271288796_56519dd356_k (1).jpg
bottom of page