Michael Andersson
Årets Kock 2024
Michael Andersson är född 1988, bor i Stockholm och arbetar som köksmästare på Restaurang
Celeste, som belönades med en stjärna i Michelinguiden 2024. Vid vinsten var Michael Köksmästarrollen på Celeste, med Ludwig Tjörnemo, vinnare av Årets Kock 2020. Michael driver även sitt eget bolag Petit Gastronomi.
Som debutant i SM i professionell matlagning imponerade Michael genom att ta högst poäng redan i semifinalen. Med totalt 776 poäng i finalen vann han titeln Årets Kock 2024 och blev svensk mästare i professionell matlagning.
Tävlingen Årets Kock 2024
17 oktober 2023
Finalrätt 1
Finalrätt 2
Finalrätt 3
Årets Kock 2024 anordnades på Annexet i Stockholm den 17 oktober där sex finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 2024 blev Michael Andersson. Michael vann tävlingen med rätterna:
Havsrätt med råvaror från skafferi med en CO2-budget:
Grillad tartar på gös och blåmussla. Picklad kålrabbi och äpple. Buljong på shiitake och libbsticka med en sabyone.
Rätt från finaluppgift 2 - Vegetarisk rätt där Säsong möter Säsong
Potatis med ragu på mjölksyrade vaxbönor, grillad skogssvamp och svamp jus. Potatisskum med smak av gravad citron, ragu med grillade fermentationer och skogssvamp. Krispig pannkaka, tryffel med krämig vakteläggula och svamp jus.
Rätt från finaluppgift 3 - Husman, en morden,kreativ och fri tolkning på Tore Wretmans favorit kåldolmar
Kåldolme på anka med kål och krispigt äpple. Kåldolme på Viking anka och bladkål från Kronogården smaksatt med rostat ris och vitlök. Kålknyte med aromatiska örter. Konfiterad potatis med karamelliserad kål, krispigt äpple med buthanpeppar och kryddig anksky.
Finalister i Årets Kock 2024
2
Tobias Arndt
Arbetsplats under tävlingen:
Aristo
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Havsrätt med råvaror från skafferi med en CO2-budget:
Mousseline på gös fylld med blåmusslor. Serveras med inkokt majrova, gurka, svensk jalapeño, grillad broccoli och krasse emulsion.
Vegetarisk rätt där Säsong möter Säsong:
Svamptarte fylld med grillad svamp, kräm på fermenterad gulbeta, jalapeno, den vite dame och bönor.
Husman, en modern, kreativ och fri tolkning på Tore Wretmans favorit kåldolmar:
Kåldolme fylld med svensk gris, lingonfylld lök, svamp, karamelliserat kålskum, krispig potatis och rostad fläsksky.
3
Lars Niklasson
Arbetsplats under tävlingen:
ISS Facility Services, Danske Bank
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Havsrätt med råvaror från skafferi med en CO2-budget:
Grillade musslor med stekt gös, libbsticka och kronärtskocka.
Vegetarisk rätt där Säsong möter Säsong:
Variation på tomater med säsongens svamp, kronärtskocka, chili och lagrad ost.
Husman, en modern, kreativ och fri tolkning på Tore Wretmans favorit kåldolmar:
Rådjur med variation på kål, ingefära, lingon och gräddsky.
Kryddstekt rådjurssadel med sirapskålskräm, bladkålsbukett med ingefärsdressing och rådjursfärserad lök, ingefärspicklad kålrabbi och lingon, krisig bladkål samt gräddsky.
4
Harald Linder
Arbetsplats under tävlingen:
Persona
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Havsrätt med råvaror från skafferi med en CO2-budget:
Bakad regnbåge. Grillade grönsaker med musslor, potatis, purjolök, fänkål och gurka. Vitvinssås med libbsticksolja.
Vegetarisk rätt där Säsong möter Säsong:
Kroppkaka med svensk skogsvamp.
Husman, en modern, kreativ och fri tolkning på Tore Wretmans favorit kåldolmar:
“à la royale”
Kåldolme med brässerad oxsvans, lardo, svart trumpetsvamp och gröna enbär. Grillad och stuvad spetskål med syrad gurka, mandel och dragon. Potatispuré och svartvinbärsmarmelad. Gräddsås med anklever samt rödvinssås à la royale.
5
Mikael Feuk
Arbetsplats under tävlingen:
Gastro Gaspari
Ort:
Flyinge
Finalrätter
Havsrätt med råvaror från skafferi med en CO2-budget:
Mjukbakad gös med smörad musselbuljong. Jalapeño, rotselleri och laktistörter.
Vegetarisk rätt där Säsong möter Säsong:
Preserverad kantarell och svart trumpetsvamp med ljummet ostskum, skånsk tryffel, grön tomat, krondill och gran.
Husman, en modern, kreativ och fri tolkning på Tore Wretmans favorit kåldolmar:
Eldad spetskål fylld med vildsvin, brynt kål med smak av björksavssirap serveras med brysselkål, karamelliserad grädde och lingon.
6
Magnus Åkerström
Arbetsplats under tävlingen:
Bibliothek Lidingö
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Havsrätt med råvaror från skafferi med en CO2-budget:
Vedeldad gös med kokt mussla, konfiterad purjolök, bakat äpple, grillad broccoliblomma och musselveloté smaksatt med pepparrot.
Vegetarisk rätt där Säsong möter Säsong:
Kantarell, krondill och jalapeno.
Husman, en modern, kreativ och fri tolkning på Tore Wretmans favorit kåldolmar
Vedeldat rådjur, ”kroppkaka” & kål.
Vedeldad rådjursytterfile späckad med tjärsirapstekt kål & lök, korv på rådjur, ostig kroppkaka fylld med citronerad kål, spritärtor, grillad lök, rosenkvittengel, bakat åkeröäpple, grillad emulsion, hasselnötter, krispig panko & dubbelsås.