top of page

De sex finalisterna i tävlingen Årets Kock, SM i professionell matlagning, har fått en sommaruppgift! Under juni-augusti ska finalisterna konservera råvaror från växtriket. På finaldagen måste minst tre av dessa konserverade råvaror ingå i en av uppgifterna.


"Det här sättet att jobba i köket är viktigt för att skapa djupa komplexa smaker som kan användas under perioder då vi har begränsat utbud på färska råvaror. Det är viktigt för att vi kockar ska lära oss mer om att ta vara på alla delar av råvarorna och det blir ett väldigt roligt sätt att jobba på i köket. Förflytta smaker från en säsong till en annan." - Stefan Eriksson, råvaruansvarig för tävlingen Årets Kock, SM i professionell matlagning.

Konservering är en fantastisk metod för att bevara mat och förhindra att den förstörs. Genom att skapa ogynnsamma förhållanden för bakterier kan vi förlänga livslängden på olika livsmedel utan att försämra deras kvalitet. Torkning, saltning och syrning av mat är gamla beprövade metoder för att öka hållbarheten. Att använda socker för att bevara livsmedel är också en traditionell metod som fortfarande är effektiv.


De tillåtna konserveringsmetoderna inkluderar pickling, fermentering, saltning, frysning och torkning. Kryddor och traditionella inläggningsmetoder är också tillåtna, men allt måste förädlas på plats under tävlingen.

Comments


bottom of page