Jimmi Eriksson
Årets Kock 2016
Jimmi Eriksson föddes den 7 juli 1987 och växte upp i Kungsängen, Stockholm. Jimmi har erfarenhet från restauranger som Lilla Ego, Pontus och Restaurang Jonas i Stockholm. Han arbetade också utomlands i fyra år, bland annat vid Medelhavet och i London.
Utöver Årets Kock 2016 vann Jimmi Årets Unga Kock 2013 och tog silver i internationella Årets Unga Kock i Istanbul 2013, Concours International des Jeunes Chefs Rôtisseurs.
Tävlingen Årets Kock 2016
11 februari 2016
Finalrätt 1
Finalrätt 2
Årets Kock 2016 anordnades på Annexet i Stockholm den 11 februari där åtta finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 2016 blev Jimmi Eriksson. Jimmi vann tävlingen med rätterna:
Noribakad hälleflundra och gratinerad kungskrabba serveras med broccoli, soja och mandel
Sotat och hasselnötsbakat rådjur samt rotselleri fylld med tartar serveras med rotselleri, svamp, gran och lingon
Finalister i Årets Kock 2016
Fredrik Andersson
Arbetsplats under tävlingen:
Gothia Towers
Ort:
Göteborg
Finalrätter
Tävlingsuppgift 1:
Mandelpocherad hälleflundra med Variation på Kungskrabba, broccoli, jordärtskocka och äpple
Tävlingsuppgift 2:
Färserad rådjurssadel serveras med rotselleri, hasselnötter, fänkål & kryddsky
Johan Backéus
Arbetsplats under tävlingen:
Aveqia
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Tävlingsuppgift 1:
Misobakad hälleflundra och krondillsinkokt krabba, fänkål, koriander, rökt silverlökscremé samt grillad krabb- och fläsksky smaksatt med ingefära och krusbär
Tävlingsuppgift 2:
Enbärskryddad rådjursrygg med ättiksjudna shiitakesvampar, kokt vitlöksemulsion, kål, picklad lök samt gravad, rökt och eldad filé och sky på svamp och tryffel
Jonas Karlsson
Arbetsplats under tävlingen:
Noga Matstudio
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Tävlingsuppgift 1:
Socker- och fänkålsstekt hälleflundra, spigrillad och kryddglaserad frikadell på kungskrabba, kål, mannagryn och mandel
Tävlingsuppgift 2:
Enris och halmrökt rådjurssadel, kål, korngryn, rotselleri och svamp
Jonathan Kasche
Arbetsplats under tävlingen:
Lilla Ego
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Tävlingsuppgift 1:
Bakad hälleflundra med brynt och krispig kungskrabba, röd curry och variation på kål
Tävlingsuppgift 2:
Sotad rådjurssadel med lardo och pumpaväxter, säsongens odlade svamp samt sky med svartrisvinäger
David Lundqvist
Arbetsplats under tävlingen:
Gute Grill och Bar
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Tävlingsuppgift 1:
Sotad hällelfundra, smörstekt kungskrabba med chili och ingefära, fänkålskräm samt misobuljong med purjolöks- och korianderolja
Tävlingsuppgift 2:
Rådjurssadel stekt med vildpeppar, gräddglacerad svamp, syrlig rödkål och äpple samt viltsky med äppelcider och salmbär
Daniel Müllern
Arbetsplats under tävlingen:
Ystad Saltsjöbad
Ort:
Ystad
Finalrätter
Tävlingsuppgift 1:
Krabbstekt hälleflundra och vintergrönt med smak av curry och havtorn
Tävlingsuppgift 2:
Helstekt rådjurssadel med smak av malt, gröna enbär och vinbär
Manfred Nilsson
Arbetsplats under tävlingen:
Lilla Ego
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Tävlingsuppgift 1:
Blomkål med miso, serveras med mildrökt och tempererad hälleflundra samt variation på kungskrabba
Tävlingsuppgift 2:
Äppelkaramelliserad persiljerot, kryddsotat rådjur serveras med hasselnötter, krispig lav och anklever