top of page
53271759595_39c21aef82_k.jpg
viktor åk 2009_630x945.jpg

Viktor Westerlind

Årets Kock 2009

Viktor Westerlind är född den 12 juli 1983 och är uppvuxen i Stockholm. Han har erfarenhet från flera stjärnkrogar och restauranger som Operakällaren, Restaurant Frantzén, den första restaurangen i Sverige att få tre stjärnor i Guide Michelin, Frantzén/Lindeberg, Fredsgatan 12, Grill, Sjögräs, Pontus Group och AIRA.

 

Utöver Årets Kock 2009 har Viktor tagit guld i Culinary Olympics med Svenska Kocklandslaget 2012. 

Årets Kock 2009

5 februari 2009

Finalrätt 1

Finalrätt 2

Årets Kock 2009 anordnades på Liseberg i Göteborg den 5 februari där sex finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 2009 blev Viktor Westerlind. Viktor vann tävlingen med rätterna:

Modern varmrätt

Havsvattenrimmad mjölkbakad sejrygg med citronette, knaperstekt slag och krispigt skinn. Mörkokt fänkålshjärta fylld med musslor samt svensk choucroute på fänkål. Serverad med räkpotatis och lågtempererad råräka, ängamatsgrönsaker samt fänkålsvelouté.

 

 

À la carte-rätt på råvarukorg

Timjanstekt kotlettrad med choucroute på fänkål och purjolök, lökcrème, rostad lök, aprikoskompott och vinägersky.

Finalister i Årets Kock 2009

Anna Johansson

Arbetsplats under tävlingen:

Vendel at Sturehof

Ort:

Malmö

Finalrätt

Modern restaurangrätt:

Räkgriljerad sej med räkpärlor. Ångat musselknyte med fänkål och purjolök, buljongkokt blomkål serverad på gröna alger. Brynt blomkålskräm med råmarinerade råräkor, blomkålsblad, fänkål och smörstekt surdegsbröd. Med en doft av lavendel.

Bertil Hammar

 

Arbetsplats under tävlingen:

Stockholm Spis

Ort:

Stockholm

 

Finalrätt

Modern restaurangrätt:

Citron- och dillfrörimmad sej, toppluva fylld med blåmussla, pepparrot och dill. Serveras med vintergrönsaker i nyans och buljong från västkusten.

Alexander Sjögren

 

Arbetsplats under tävlingen:

Vendel al Stenar

Ort:

Kåseberga

Finalrätter

Modern restaurangrätt:

Tartar på råräka och confiterad hönsgula, räk- och fänkålsbakad sej samt lättrökt musseldumpling. Kålvariation i olika texturer samt varm pepparrotsfil i dinkel. Serveras med skaldjursbuljong smaksatt med brynt kål.

Christofer Ekman

Arbetsplats under tävlingen:

Fredgatan 12

Ort:

Stockholm 

Finalrätter

Modern restaurangrätt:Sejrygg bakad i rapsolja med en ljummen sallad på blåmusslor, gurka och forellrom, täckt med smörstekt skinn samt sous vide-kokt fänkål fylld med råräkor och fänkålshjärta kokt i räkbuljong. Serverad med mandelpotatispuré smaksatt med mjölkkokt sej, pepparrot och stekt sejbuk, samt brynt citronsmör och blåmusselsås.

Tomas Diedrichsen 

 

Arbetsplats under tävlingen:

Ulfsunda Slott

Ort:

Bromma

Finalrätter

Modern restaurangrätt:

Senapsbakad sej och rullad sejsida med råräkor, havtornsmarinerade blåmusslor med kräm och bitar av kålrot, sallad på äpple, smålök och krasse, pepparrotspulver samt skummad blåmusselsås.

Följ Årets Kock

  • alt.text.label.Instagram
  • alt.text.label.Facebook
  • alt.text.label.LinkedIn
  • alt.text.label.YouTube
  • TikTok
53271288796_56519dd356_k (1).jpg
bottom of page