top of page
53271759595_39c21aef82_k.jpg
53271650989_def74ced9d_4k.jpg

Desirée Jaks

Årets Kock 2023

Desirée Jaks är född 1995 i Polen och var bosatt i Stockholm när hon vann Årets Kock 2023. Desirée har varit kreativt ansvarig på Restaurang Spesso under Stureplansgruppen. Hon jobbade på restaurang Agrikultur i fyra år, där hon började som kock under Filip Fastén (Årets Kock 2014), och avslutade som köksmästare. 

​

Desirée var även med i Stockholm Culinary team 2016 och vann OS i Erfurt, Tyskland. Hon var medlem i Juniorkocklandslaget mellan 2017 till 2018 och tävlade i VM 2018 i Luxemburg. Hon vann även Nordic Young Chef 2018. 2023 var Desirée medlem i Svenska Kocklandslaget och tävlade i Culinary Olympics 2024.

Tävlingen Årets Kock 2023

19 oktober 2023

Finalrätt 1

Finalrätt 2

Finalrätt 3

Finalrätt 4

Årets Kock 2023 anordnades på Annexet i Stockholm den 19 oktober där åtta finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 2023 blev Desirée Jaks. Desirée vann tävlingen med rätterna:

Kall hummer:  
Hummerklo med krondillsglaze, tomatvatten, selleri samt skummig hummeremulsion.

Varm hummer: 
Confiterad hummer med smörad hummersås smaksatt med chili. Kryddig morotskräm, pumpa & citrus.

Koka soppa på en spik/man tager vad man haver:
Grillad kejsarhatt, karamelliserad grädde, hösttryffel & svampbuljong

Rensarv: 
Pepprig sadel från rensarv & salceson på ren med blod samt tunga från ren. Enrisrökt & inkokt rödbeta. Grillat spett med rentunga & svamp. Skysås smaksatt med svartavinbär samt kryddigt kålblad.

Finalister i Årets Kock 2023

2

Henric Herbertsson

​

Arbetsplats under tävlingen:

SK Mat och Människor

​

Ort:

Göteborg

​

Finalrätter

​

Kall hummer: 
Kokt hummerklo med jordärtskocka, ingefärspicklad gurka, fingerlime och hummerbuljong smaksatt med Sancho olja.

​

Varm hummer: 
Grillad hummerstjärt med rostad morot, havtorn samt sås smaksatt med aji Amarillo.  

​

Koka soppa på en spik/man tager vad man haver:
Bakad jordärtskocka med mixade örter, pickladmajrova, brynt smörskum toppat med gotlandstryffel samt buljong smaksatt med rostad jordärtskocka och kyckling.

​

Rensarv: 
Smörstekt ren med inkokt rödbeta, champinjon med lättrökt rentunga och svampskum, blodstruva fylld med ost, lök och tryffel. Sky smaksatt med gröna enbär och rosmarin. 

3

Oskar Persson

 

Arbetsplats under tävlingen:

Om gastronomi

​

Ort:

Stockholm

​

Finalrätter

​

Kall hummer:
Hummer ”romanesco” med gul zucchini, mandel, tomatdressing & kaviar.  

​

Varm hummer: 
Råstekt hummer & ravioli, stekt morot med ingefära & smörad hummerbuljong med heta toner. 

 

Koka soppa på en spik/man tager vad man haver:

Lättgrillade blåmusslor & sotad zucchini med grillad brysselkål, kvitteninkokt potatis och vitvinssås på blåmussla samt libbsticka. 

​

Rensarv: 
Kryddstekt ren, krokett med blod & tunga, glaserad rödbeta med vinbär & lardo samt rensky.

​

​

​

​

​

4

Christian Siberg

 

Arbetsplats under tävlingen:

Limitless Food Creations AB/Swedish Taste

​

Ort:

Stockholm

​

Finalrätter

​

Kall hummer: 

Krämig hummerklo, kålrabbi, äpple, svenska vindruvor, brynt smör och rostad skaldjursbuljong.

​

Varm hummer:
Grillad hummerstjärt, råstekt blomkål, dill, tomat, gulbeta och macadamianötter.  

​

Koka soppa på en spik/man tager vad man haver:

Rimmad smörbakad kolja, picklad gurka, smörstekta kantareller, krämig broccoli, vinkokta blå musslor, smörsås på rökt skrov.

​

Rensarv: 
Grillad rensadel, rödbeta, rotselleri, höstsvamp, madeira och sauce nage

​

​

​

​

​

5

Markus Pettersson

 

Arbetsplats under tävlingen:

Restaurang Signum

​

Ort:

Västra Frölunda

​

Finalrätter

​

Kall hummer: 
Hummerklo med zucchini, tomater, chili och örter från egen odling.

​

Varm hummer: 
Grillad hummerstjärt med kryddsmör, pinnbröd, majsstuvning, ostronskivling, grönkål och skummad hummersås.

​

Koka soppa på en spik/man tager vad man haver:
Grillade blåmusslor serveras med morötter, grillad blomkål, vild svamp, ängssyra och smörsås. 

​

Rensarv: 
Smörstekt rensadel med blodpudding, rödvinskokt tunga, glaserad rödbeta, åkerbär och kantareller serveras med vildpepparsås.

​

​

​

​

​

8

Louise Johansson

 

Arbetsplats under tävlingen:

Taste by Louise

​

Ort:

Göteborg

​

Finalrätter

 

Kall hummer:
Ceviche på hummer med tomattartar och färska hasselnötter. Tomatvatten, röd shiso, vanilj och ljus misomajonnäs.

​

Varm hummer: 
Grillad hummer med shichimi togarashi och sauce beurre blanc med citrus. Fylld pumpablomma och ingefära. Soupdumpling med kefirlime. 

​

Koka soppa på en spik/man tager vad man haver:
Eldad sej med fänkålsblommor och svenska druvor. Jordärtskockor, jordärtskockshollandaise och ostronskivling. 

​

Rensarv: 
Grillad rensadel med timutpeppar. Grillspett med rentunga. Blodpudding, rödbetsros, struva med rentartar och ostkräm. Rensås med citrus.

​

​

​

​

7

Luqaz Ottosson 

 

Arbetsplats under tävlingen:

Om gastronomi

​

Ort:

Visby

​

Finalrätter

​

Kall hummer: 
Svensk hummerklo med gotlandsgurka selleri och tomat.

 

Varm hummer: 
Hummer flambadou, morotslinda med timjan och brynt smör.  

​

Koka soppa på en spik/man tager vad man haver:
Grillad glaserad rotselleri med smörstekta kantareller, krispig pumpa och gotlandstryffel. 

 

Rensarv: 
Sarvsadel mille-feuille med ragu på grillad tunga, blodkorv och glaserad rödbeta.

​

​

 

​

​

​

​

​

6

Marcus Bremdal 

​

Arbetsplats under tävlingen:

Chefly

​

Ort:

Stockholm 

​

Finalrätter

​

Kall hummer: 
Kokt hummerklo med chili, vitlök och koriander serveras med chawanmushi smaksatt med amarillo, vit soja och dashi. Picklad gurka & sockerärtor. 

​

Varm hummer: 
Råstekt hummerstjärt serveras med kryddigt hummerskum, morotskräm smaksatt med harissa, sotad pak choi med yoghurt, chilistekt panko och picklad morot.   

Koka soppa på en spik/man tager vad man haver:
Bakad och smörstekt kålrotssnurra serveras med picklat äpple, ragu på fänkål, gotlandslinser, skogschampinjon, äpple, röd mangold och vårlök samt lökmajonnäs och kål buljong. 

​

Rensarv: 
Kryddstekt rensarvfilé serveras med glaserad rödbeta fylld med blodkräm, confiterad skogschampinjon, stuvning på mörkokt tunga, bacon, kantareller och kallrökt ost toppas gräslöks mie de pain, ragu på kantareller, senapsfrö och gräslök samt viltsky.

Följ Årets Kock

  • alt.text.label.Instagram
  • alt.text.label.Facebook
  • alt.text.label.LinkedIn
  • alt.text.label.YouTube
  • TikTok
53271288796_56519dd356_k (1).jpg
bottom of page