top of page

SM i professionell matlagning

Varje år arrangeras tävlingen Årets Kock, SM i professionell matlagning. Det är Sveriges mest prestigefulla branschtävling där de främsta kockarna gör upp om segern. Tävlingen Årets Kock startades av Svenska Mejeriernas Riksförening (SMR) tillsammans med Gastronomiska Akademien och Tore Wretman. Vinnaren tilldelas Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj i guld. Målet var att öka intresset för gastronomi, lyfta kockyrkets status och även det skandinaviska kökets renommé.

Tack vare tävlingen har debatten kring mat lyfts till rampljuset och skapat en mötesplats för branschen och matintresserad allmänhet. I tävlingens hedersjury sitter H.K.H. Prins Carl Philip som även är beskyddare av Årets Kock. Segrare av Årets Kock 2023 och regerande svensk mästare är Desirée Jaks.

Om tävlingen

Anmälan till tävlingen Årets Kock, SM i professionell matlagning är öppen i början av maj och därefter följer kvalificeringstävlingen i juni och final under hösten. Men resan för de kockar som tänker söka till tävlingen börjar långt före dess – utmaningen är att sätta ett recept som är genomtänkt, sticker ut, är gott och som visar juryn vem de är som matlagare.

Tävlingskalender SM 2024

2-12 maj
11-12 juni
17 oktober

Prispallen

Allt börjar med ett recept som skickas in och bedöms av en jury. Bedömningen är helt anonym och juryn vet inte vilken kock som gjort recepten. Förväntningarna är höga; juryn vill ha något nytt, innovativt, genomtänkt och framförallt något gott. Ett flertal bidrag väljs ut och går vidare till kvalificeringstävlingen, några av dessa tar sig vidare till kvalets andra dag.

Juryn vill se prov på en bred kunskap och efter dag två står det klart vilka som går vidare till finalen. Därefter väntar månader av planering, coachning och en hel del träning och mental förberedelse. Under finalen tävlar finalisterna i flera moment. Allt ska klaffa och kockarna måste leverera sitt absolut bästa trots tidspress, adrenalin och vetskapen om att de bara har en chans framför juryn. Den som lyckas bäst blir Årets Kock.

Juryn

Under tävlingens gång kommer en jury att bedöma tävlingens olika delmoment. Utformning av jury kommer att variera beroende på vilket eller vilka tävlingsmoment som ska bedömas. Juryordförande 2024 är Jonas Dahlbom.

Metodjuryn

Under kval- och finaltävlingarna kommer en metodjury att bedöma hur de tävlande arbetar i sina respektive kök. Områden som metodjuryn tittar på är bland annat handlag huvudråvara, råvaruhantering/svinn, hygien samt organisation, logistik och service.

Tack till våra partners som bidrar till Årets Kock!

Årets Kock AB är en partnerfinansierad organisation som ägs av Arla och Spendrups. För ägare och partners är Årets Kock en arena och ett forum att driva restaurangbranschen framåt och att leda svensk gastronomi in i framtiden.

Presentatörer
Arla (1).png
Huvudpartners
MenigoLoggaNy (1).png
AK_Partner_logo_Martin__Servera.png
Officiella samarbeten & leverantörer
Global_logo_.png
AK_Partner_logo_Visita (1).png
Kockens-nya-logotyp (1).png
Metos_300px.png
AK_Partner_logo_segers.png
Fran_Sverige_rgb-e1677510257211.png
Weners_logo_ny.png
Nobis_Logotyp-A_vit.png
generation waste.png
bottom of page