SM i professionell matlagning
Varje år arrangeras tävlingen Årets Kock, SM i professionell matlagning. Det är Sveriges mest prestigefulla branschtävling där de främsta kockarna gör upp om segern. Tävlingen Årets Kock startades av Svenska Mejeriernas Riksförening (SMR) tillsammans med Gastronomiska Akademien och Tore Wretman. Vinnaren tilldelas Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj i guld. Målet var att öka intresset för gastronomi, lyfta kockyrkets status och även det skandinaviska kökets renommé.
Tack vare tävlingen har debatten kring mat lyfts till rampljuset och skapat en mötesplats för branschen och matintresserad allmänhet. I tävlingens hedersjury sitter H.K.H. Prins Carl Philip som även är beskyddare av Årets Kock. Segrare av Årets Kock 2023 och regerande svensk mästare är Desirée Jaks.
Om tävlingen
Anmälan till tävlingen Årets Kock, SM i professionell matlagning är öppen i början av maj och därefter följer kvalificeringstävlingen i juni och final under hösten. Men resan för de kockar som tänker söka till tävlingen börjar långt före dess – utmaningen är att sätta ett recept som är genomtänkt, sticker ut, är gott och som visar juryn vem de är som matlagare.
Prispallen
Allt börjar med ett recept som skickas in och bedöms av en jury. Bedömningen är helt anonym och juryn vet inte vilken kock som gjort recepten. Förväntningarna är höga; juryn vill ha något nytt, innovativt, genomtänkt och framförallt något gott. Ett flertal bidrag väljs ut och går vidare till kvalificeringstävlingen, några av dessa tar sig vidare till kvalets andra dag.
Juryn vill se prov på en bred kunskap och efter dag två står det klart vilka som går vidare till finalen. Därefter väntar månader av planering, coachning och en hel del träning och mental förberedelse. Under finalen tävlar finalisterna i flera moment. Allt ska klaffa och kockarna måste leverera sitt absolut bästa trots tidspress, adrenalin och vetskapen om att de bara har en chans framför juryn. Den som lyckas bäst blir Årets Kock.
Juryn
Under tävlingens gång kommer en jury att bedöma tävlingens olika delmoment. Utformning av jury kommer att variera beroende på vilket eller vilka tävlingsmoment som ska bedömas. Juryordförande 2024 är Jonas Dahlbom.
Metodjuryn
Under kval- och finaltävlingarna kommer en metodjury att bedöma hur de tävlande arbetar i sina respektive kök. Områden som metodjuryn tittar på är bland annat handlag huvudråvara, råvaruhantering/svinn, hygien samt organisation, logistik och service.