top of page

Idag avgjordes finalen i Årets Kockelev hos Arla i Stockholm. Totalt var det åtta finalister från restaurangskolor runt om i Sverige som gjorde upp om titeln Årets Kockelev 2024 och vinnaren blev Love Lidström från Internationella Hotell- och Restaurangskolan i Stockholm.


Årets Kockelev är en av de största satsningarna som arrangeras för gymnasieelever på restaurangskolor i Sverige där kockeleverna ges en unik möjlighet att visa upp sin talang och kreativitet i köket samtidigt som de får lära sig av erfarna kockar och andra branschaktörer. Årets Kock vill genom tävlingen främja tillväxten i branschen, skapa möten mellan elever, etablerade kockar och andra branschaktörer samt utbilda och inspirera framtidens kockar.


– Årets Kockelev är något av det roligaste som händer varje år. Tävlingen finns till för att främja återväxten i branschen och skapa ett intresse hos framtidens kockar. Det är alltid inspirerande att lyssna på elevernas funderingar att få vara en del av deras resa ut i arbetslivet, säger Helene Kugelberg, VD på Årets Kock.


Temat för årets råvarukorg var baserat på Årets Rätt 2024 som togs fram av Desirée Jaks tidigare i år och innebar att eleverna skulle skapa en lasagne på svenska repodlade blåmusslor från Scanfjord och Musselfabriken.Från en jury bestående av några av Sveriges mest meriterande kockar mottog kockeleven Love Lidström från Internationella Hotell- och Restaurangskolan i Stockholm utmärkelsen Årets Kockelev 2024 med följande motivering:


”I en final där alla hållit en otroligt hög nivå har vinnaren stuckit ut med sin elegans och sitt sätt att våga ta ut svängarna. Vinnaren har visat en respekt för råvarorna, en stor professionalism i köket och verkligen fått fram musselsmaken på ett spännande sätt. En enhällig jury utser med glädje Love Lidström till vinnare av Årets Kockelev 2024.”På sin väg till vinsten hade Love Lidström hjälp av sin commis Noel Brandini köket. På andra plats i tävlingen kom Hannah Lindberg, också från Internationella Hotell- och Restaurangskolan, och på tredje plats kom Aron Jegerhjelm från Wisbygymnasiet i Visby.


Årets finalister har hållit en väldigt hög nivå och det är otroligt inspirerande att se hur de jobbar i köken och tar sig an uppdragen med entusiasm och nyfikenhet. Alla har jobbat så lugnt och metodiskt och man ser verkligen att nivån höjs år för år, säger Ulrika Brydling, tävlingsledare för Årets Kockelev.


– De här unga kockarna är otroligt duktiga och det märks att de tycker att det är roligt att stå i köket. Nivån hos deltagarna här idag är så hög att jag hoppas att de kommer att tycka att det är lika spännande om 15 år, säger jurymedlemmen Johan Jureskog.Förra året lanserades Årets Kock Elevfond. Fonden är instiftad för att stötta unga kocktalanger i deras utveckling och ge dem en möjlighet att förverkliga sina drömmar, främja återväxten i restaurangbranschen samt arbeta för en mer jämställd, modern och hållbar arbetsplats för kommande generation. Med hjälp av flera generösa donationer har Årets Kock under året haft möjlighet att genomföra flera aktiviteter med syfte att unga aspirerande kockar över hela landet.


– Ett initiativ som vi genomfört i år är att vi har lanserat en digital kunskapskanal där olika personer i branschen sprider kunskap till kockelever över hela Sverige. Och igår genomförde vi vår första krogrunda där finalisterna i Årets Kockelev fick besöka Johan Jureskogs restaurang AG och Klas Lindbergs restaurang Portal för att eleverna skulle få uppleva ett riktigt restaurangbesök och följa med in bakom kulisserna, säger Helene Kugelberg.


Finalister i Årets Kockelev 2024:

Aida Curic från Ryssbygymnasiet i Ryssby

Albert Hellström från Dackeskolan i Mjölby

Albin Berglund från Altinska gymasiet i Sundsvall

Aron Jegerhjelm från Wisbygymnasiet i Visby

Hannah Lindberg från Internationella Hotell- och Restaurangskolan i Stockholm

Lauritz Bruun Poulsen från Ryssbygymnasiet i Ryssby

Love Lidström från Internationella Hotell- och Restaurangskolan i Stockholm

Steven Nordvall från Internationella Hotell- och Restaurangskolan i Stockholm


Jury Årets Kockelev 2024:

Viktor Westerlind, Årets Kock 2009, Operakällaren

Jonas Dahlbom, Årets Kock 1996, Dahlboms Mat & bar

Johan Jureskog, Jureskogs, Rolfs kök, AG

Elvira Lindqvist, ROX

Thilda Mårtensson, Julita Gård


Metodjury:

Lotta Bäckman, Arlas Provkök

Benjamin Hellström, Bro Hof

Ulrika Brydling, tävlingsledare Årets Kockelev


Partners för Årets Kockelev 2024:

Arla Pro Sweden

Loka

Menigo Foodservice

Martin & Servera

Visita

Global

Segers Fabriker

Musselbaren

Scanfjord

Stella Pizza


Årets Kockelev arrangeras av Årets Kock AB tillsammans med kocken Ulrika Brydling.

Comments


bottom of page