top of page
53271759595_39c21aef82_k.jpg
51485552595_6322781b02_o.jpg

Gustav Leonhardt 

Årets Kock 2021

Gustav föddes år 1996 i Sorunda församling i Stockholms län. Han är Sveriges representant i Bocuse d'Or under perioden 2023-2025 och har deltagit i flera matlagningstävlingar med framstående resultat.

​

Han har vunnit två OS-guld med Juniorkocklandslaget och som commis har han varit en del av segrar i ett VM-silver och ett EM-silver i Bocuse d’Or. Årets Kock 2021 var Gustavs första ansökan till tävlingen, och han lyckades vinna hela vägen till segern.

Tävlingen Årets Kock 2021

16 september 2021

Finalrätt 1

Finalrätt 2

Finalrätt 3

Finalrätt 4 och 5

Finalen ägde rum på Annexet i Stockholm den 16 september 2021.

​Vinnare av Årets Kock 2021 blev Gustav Leonhardt. Gustav vann med rätterna: 

En varm huvudrätt på gul lök
Löksoppa med ragu på lök och tryffel. Stekt beignet med karmelliserad lök och lakrits. 

​

Råvarukorg på huvudråvarorna baljväxter och pilgrimsmussla.
Grillad mussla med grillad bönragu och persiljesås med örtsallad.

En varm huvudrätt på vildsvinskarré

Grillad vildsvinskarré späckad med tryffel, lardo och rökt vilthjärta tryffelsås med grön chartreuse och spiskummin.


Att laga två rätter på huvudråvarorna havskräfta och blommehöna 

Förrätt:
Grillad havskräfta med rostat hönsskinn, hollandaise och örtsallad. 

​

Huvudrätt:
Grillad skånsk blommehöna, glacerad med havskräfta, svampragu, kycklingbuljong med smak av havskräfta

​

Finalister i Årets Kock 2021

2

Martin Karlsson 

​

Arbetsplats under tävlingen:

Grenna Hotell

​

Ort:

Gränna

​

Finalrätter

​

Huvudrätt på gul lök:
Gul Lök, potatis och shiitake-terrin tillsammans med fylld löktulpan
Potatiskräm, äpplevinägerkräm, saltrostade macadamianötter, picklad shiitake tryffelmajonnäs, lökring med Havgus och Madeirasås 

​

Råvarukorg med baljväxter och pilgrimsmussla:
Smörstekt pilgrimsmussla med gotlandslinser, spritärtor, miso och risvinsvinägergrädde.

  

En varm huvudrätt på vildsvinskarré:
Fylld vildsvinskarré med mousselin och sojastekt shiitake tillsammans med vinägersås, stekt surdeg, picklad kantarell, Gruyèrekräm, yuzupicklade steklökar, kantarellstuvning, smörgåskrasse, ringblomma och kantarellsmör 

​

​

3

Christian Siberg

 

Arbetsplats under tävlingen:

Omaka

​

Ort:

Stockholm

​

Finalrätter

​

Huvudrätt på gul lök:
Karamelliserad lökpaj med vitmögel och krondill. Vassle-kokt potatis, stuvad gul lök med saltrostad hasselnötter. Stekt höstsvamp och chili. Krämig grönpepparsås.  

​

Råvarukorg med baljväxter och pilgrimsmussla:
Halstrad rå pilgrimsmussla, vasslekokta bönor med grillad smörsås och örter. 

​

En varm huvudrätt på vildsvinskarré:
Tryffel-färserad vildsvinskarré med björkgrillad oxsås. Krämig kålrot, picklade senapsfrön, nystekta kantareller och kryddost. 

​

4

William Brittsjö

 

Arbetsplats under tävlingen:

Ricordi

​

Ort:

Stockholm

​

Finalrätter

​

Huvudrätt på gul lök:
Karamelliserad och fylld lök kryddad med grönpeppar och citrontimjan serveras med dragon fylld kål, gammelknas kräm, bondbönsragu, syrad lök, hett vitlöksfras och aromatiska örter samt löksky smaksatt kaffe och enbär. 

​

Råvarukorg med baljväxter och pilgrimsmussla:
Stekt pilgrimsmussla, ragu på bondböna och rättviksärt, sotad sallad med brynt smör. 

​

En varm huvudrätt på vildsvinskarré:
Vildsvinskarré fylld med lardo med aromatisk rubb och vinbärssky serveras med kryddig blodpudding, rivet hjärta, kantarell kräm, råmarinerad fänkål, smörstekta kantareller, vinbär och krispig wonton 

​

​

​

5

Luqaz Ottoson

 

Arbetsplats under tävlingen:

Restaurang ROT

​

Ort:

Gotland

​

Finalrätter

​

Huvudrätt på gul lök:
Bakad gul lök med höstgrönt och kräm på grillad lökblast och getost
Gul lök bakad i gotländsk maltvinäger fylld med confiterad fänkål, sotade

körsbärstomater, fem sorters kål och kräm på grillad lökblast och gotländsk getost

(cretinost) 

​

Råvarukorg med baljväxter och pilgrimsmussla:
Råmarinerad pilgrimsmussla med spritärtor, bondbönor och sorbet på oxhjärta-tomat. 

​

En varm huvudrätt på vildsvinskarré:
Rullgrillad och björksirapsglacerad vildsvinskarré med rostad majs, kantareller och cidersås 

​

​

8

Henric Herbertsson

 

Arbetsplats under tävlingen:

SK Mat & Människor

​

Ort:

Göteborg

​

Finalrätter

​

Huvudrätt på gul lök:
Gul lök bakad i vassle fylld med karamelliserad lök, fänkålspollen och lök ”royale”, äpple, verjus, kyndel, rostad mandel och lökbuljong smaksatt med shio koji och vit soja. 

​

Råvarukorg med baljväxter och pilgrimsmussla:
Stekt pilgrimsmussla med marinerade spritärtor, mixad vit böna, persilja, ättiksgele och smörsås 

​

 En varm huvudrätt på vildsvinskarré:
Vildsvinskarré grillat med enris, fylld med tranbär, pistage och gröna enbär, sky med aromatisk örtolja, granskott och lök.  

​

Laga två rätter på huvudråvarorna: havskräfta och blommehöna.
Förrätt: Eldad havskräfta, hönsmousseline mes svart trumpet och brynt smörskum. 

​

Huvudrätt: Stekt skånsk blommehöna med broccoli, majs och kycklingssky med kräftsmör. 

​

7

Anders Isaksson 

 

Arbetsplats under tävlingen:

Compass Group

​

Ort:

Stockholm

​

Finalrätter

​

Huvudrätt på gul lök:
Karamelliserad lök toppad med kräm på Almnäs tegel. Serveras med grankotts tapioka, syrligt äpple och jordärtskocka samt beurre blanc.  

​

Råvarukorg med baljväxter och pilgrimsmussla:
Stekt pilgrimsmussla med sås gjord på slagen, ärtskottsmajonnäs med hetta och böndragu. 

​

En varm huvudrätt på vildsvinskarré:
Kryddfärserad vildsvinskarré serveras med pate a choux fylld med kantareller och tryffel samt vinägersky och spritärter.  

​

Laga två rätter på huvudråvarorna havskräfta och blommehöna:
Förrätt: Smörstekt havskräfta med broccoli, smörad kycklingbuljong, krondill och persiljemajonnäs. 

​

Huvudrätt: Fyllt hönsbröst med hetta, picklad gurka, kål samt havskräftstartar och skysås 

​

​

​

​

6

Louise Johansson

​

Arbetsplats under tävlingen:

Luckan & Lådan

​

Ort:

Göteborg

​

Finalrätter

​

Huvudrätt på gul lök:
Konfiterad gul lök med miso och grillad kronärtskocka. Lök- och getostemulsion, yuzuponzu och shiso. Krispig gul lök och blåklint. 

​

Råvarukorg med baljväxter och pilgrimsmussla:
Halstrad pilgrimsmussla med lupinbönor, vaxbönor, harrricot verts, citronkräm, dashi på pilgrimsmussla och svartkålschips. 

​

En varm huvudrätt på vildsvinskarré:
Fylld vildsvinskarré med kantarell och pistage. Skysås spräckt med brynt smör och tagetes. Potatis med kantarellkräm, smörstekta kantareller och rå kantarell. Tagetesört, tagetesblommor och daikon. 

​

Laga två rätter på huvudråvarorna havskräfta och blommehöna:
Förrätt: Eldad havskräfta med zucchiniblomma fylld med hönsemulsion, krondill och smörsås. 

​

Huvudrätt: Skånsk blommehöna med kräfttartar, grillad majs, kräftemulsion, skysås med ingerfära. 

​

Följ Årets Kock

  • alt.text.label.Instagram
  • alt.text.label.Facebook
  • alt.text.label.LinkedIn
  • alt.text.label.YouTube
  • TikTok
53271288796_56519dd356_k (1).jpg
bottom of page