top of page
53271759595_39c21aef82_k.jpg
50353828386_d830a891b5_o.jpg

Ludwig Tjörnemo

Årets Kock 2020

Ludwig är född 1991 och har jobbat på många stjärnkrogar världen över, bland annat på Etolie och Operakällaren i Stockholm, Restaurant AOC i Köpenhamn och Eleven Madison Park i New York.

 

Han har också tävlat en del under åren och 2018 kom Ludwig på tredje plats i Årets Kock. Mellan 2014-2018 tävlade han i Svenska Junior Kocklandslaget och sedan början av 2019 i Svenska Kocklandslaget. 

Tävlingen Årets Kock 2020

17 september 2020

Finalrätt 1

Finalrätt 2

Finalrätt 3

Finalrätt 4

Årets Kock 2020 anordnades på Annexet i Stockholm den 17 september där åtta finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 2020 blev Ludwig Tjörnemo. Ludwig vann tävlingen med rätterna:

Kall kaninrätt
Kaninterrine med citrontimjan. Consommè på fermenterad tomat och chili. Emulsion på kallpressad rapsolja. Ärta, lök, mandel och koriander.

Varm kaninrätt
Stekt kanin farci med grönpeppar och svart trumpetsvamp. Kålterrine med buskkrasse och syrad kål. Ragu på kantareller, Vreta gulärta och hasselnöt med skum på fermenterad svamp. Tartelette med morot och citron.

​

Råvarukorg, återvunnet bröd
Bröd ”risotto”med confiterad äggula, lök och svampbuljong smaksatt med färska fänkålsfrön och timjan, ostkräm med färska örter.

Rätt på Kronärtskocka och blåmussla
Inkokt kronärtskocka med ragu på grillade skärbönor, haricotsverts och picklad lök. Kronärtskocksskum smaksatt med blåmussla. Syrad majrova. Grillad blåmussla med wasabi och jungfrusmör.

Finalister i Årets Kock 2020

Christian Siberg

​

Arbetsplats under tävlingen:

Omaka

​

Ort:

Stockholm

​

Finalrätter

​

Kall kaninrätt:
Rökt kaninleverpastej, ragu på grillat hjärta, hallon, pistage, fänkål och smörstekt bröd.

 

Varm kaninrätt:
Kaninlår fyllt med svamp- och tryffelmousseline, ponzu inkokt jordärtskocka, karamelliserad jordärtskockskräm, grillad taggsvamp, krispig enoki och champinjonsås.

 

Råvarukorg återvunnet bröd:
Vitlökstarte med smörbakad potatis, glacerad och smörstekt höstsvamp.

 

Rätt på kronärtskocka och blåmussla:
Kronärtskocka barigoule, grillade blåmusslor, fermenterad tomat, harissa, shiso, vaxbönor och krämig krabba.

​

​

Henric Herbertsson 

 

Arbetsplats under tävlingen:

Arbetsplats SK Mat & Människor

​

Ort:

Göteborg

 

Finalrätter

​

Kall kaninrätt:
Terrin på kaninlår med vispad lever, morot och pistage samt senap och persiljevinägrett.

 

Varm kaninrätt:
Sotad kaninrygg och confiterat framlägg med svart vitlök, tagetes och rotselleri. Gula kantareller, bondbönor och smörad sky.

 

Råvarukorg återvunnet bröd:
Marinerad tomat med brödklimpar smaksatt med ost, krispiga brödflarn, stekt svamp, svampbuljong infuserad med rostat bröd och persilja.

 

Rätt på kronärtskocka och blåmussla:
Inkokt och krispig kronärtskocka med friterad blåmussla, sillrom, chili, torkade alger och citrongräs.

​

​

​

​

Ola Wallin

 

Arbetsplats under tävlingen:

Kroken & Bom

​

Ort:

Göteborg

​

Finalrätter

​

Kall kaninrätt:
Plockat framben med pancetta, barigoulekokt och grillad kronärtskoc
ka samt gjuten kronärtskockskräm. Toppas med gräslök, fingerlime och friterad quinoa. Serveras med kaninconsommé smaksatt med tagetes.

​

Varm kaninrätt:
Urbenad kaninsadel toppad med lardo, fänkålspollen och citronzest. Serveras med smörkokt rotselleri och rotselleribrunoise med trumpetsvamp och mörkokt kaninlår. Buljongkokt roscofflök glacerad i lavendel och kastanjhonung samt stekt kaninnjure med vinägerkokt äppelkräm och veloutésås.

 

Råvarukorg återvunnet bröd:
Bröd ”gnocchi” med Unika UX, svamp, tomat och persiljevinägrett, picklad och stekt svamp, grillade tomat samt brödflarn med örter.

 

Rätt på kronärtskocka och blåmussla:
Grillade och rökta blåmusslor, kronärtskocka kokt i musselbuljong och glacerad i getsmör. Serveras med mandelpanerad kronärtskocka, persiljekräm, Oscietra kaviar, shisoblad, ostronblad och blåmusselsås mixad med getsmör. Samt kronärtskocksblad med majonnäs på blåmussla och friterad kronärtskocka.

​

Marcus Bremdal

 

Arbetsplats under tävlingen:

Konstnärsbaren

​

Ort:

Stockholm

​

Finalrätter

​

Kall kaninrätt:
Terrine på confiterade kaninlår smaksatt med anklever, dragon och apelsin. Serveras med lingon och hasselnötskräm samt saltrostade hasselnötter, picklad silverlök och brödtaco smaksatt med fänkålspollen. 

 

Varm kaninrätt:
Kaninrulle smaksatt med kantarell och karamelliserad lök. Toppas med med ört mie de pain serveras med pommes dauphine, potatis & ostkräm, smörstekta kantareller, picklad kålrabbi & morot, belaverde, mangold fylld med ragu på bakat kaninframben, linser, timjan, vitlök samt kanin och oxsvanssky.

​

Råvarukorg återvunnet bröd:
Lök och brödpudding serveras med brödkrutonger, vinägerstekt kålrabbi, pumpakärnor, libbsticka, persiljeemulsion, picklad lök, pocherat ägg samt buljong på kålrabbi och libbsticka.

​

Rätt på kronärtskocka och blåmussla:
Lättrökt & sotad kronärtskocka med en ragu på blåmussla, bondbönor, macadamianötter och libbsticka, persiljeaioli, forellrom, picklad majrova, brödflarn toppad med riven macadamianöt, krondill samt smörsås på blåmussla och ingefära.

​

Jesper Jakobsson

 

Arbetsplats under tävlingen:

Restaurang Bhoga

​

Ort:

Göteborg

​

Finalrätter

​

Kall kaninrätt:
Kaninterrine med lever och karljohanssvamp, färska björnbär, kräm på björnbär, picklad svamp samt smörkokt silverlök, toppas med färska örter.

 

Varm kaninrätt:
Gravad och sotad kaninytterfilé smaksatt med rosmarin, savoykålsknyte fyllt med tärnat äpple samt stekt och gräddkokt savoykål, stekt rotselleri med kräm på äpple, färsk citrontimjan, buljong på rostad kanin samt olja på citrontimjan, rostat panko smaksatt med brynt smör.

 

Råvarukorg återvunnet bröd:
Brödnudlar serveras i varm tomatbuljong smaksatt med koriander och libbsticka, stekt taggsvamp, tornerad och smörkokt potatis samt kålrabbi, 63 graders ägg, kål och tagetesblomma.

 

Rätt på kronärtskocka och blåmussla:
Smörkokt och grillad kronärtskocka fylld med syrlig kräm på kronärtskocka och blåmussla samt krispigt brioche, smörstekt brioche med kräm på blåmussla och dill toppas sedan med vingar på blåmussla, smörad musselbuljong smaksatt med fänkål och dill, färska ringblommor.

​

Luqaz Ottosson 

 

Arbetsplats under tävlingen:

Restaurang ROT

​

Ort:

Visby

​

Finalrätter

​

Kall kaninrätt
Kaninterinne med leverkräm, äpplen, gurka och pistage.

 

Varm kaninrätt:
Kanin med kantareller, kålrabbi, hasselnötter och pepparsky.

 

Råvarukorg återvunnet bröd:
Svampfylld brödpasta med stekt svamp, timjan, purjolök och krämig äggula.

 

Rätt på kronärtskocka och blåmussla:

Grillad kronärtskocka med gurka, grönt äpple, musslor, jalapeno och koriander.

​

 

​

 

Jessie Sommarström

​

Arbetsplats under tävlingen:

Urban Deli

​

Ort:

Stockholm 

​

Finalrätter

​

Kall kaninrätt:
Koleldad kanintartar med skummad och krispig jordärtskocka, äpple och caviar.

 

Varm kaninrätt:
Svampglaserad kaninrygg med äpple och persiljedoppad levermousse, grillad purjolöksmille-feuille med libbsticka, ragufyllt kålknyte samt kaninsky.
.

Följ Årets Kock

  • alt.text.label.Instagram
  • alt.text.label.Facebook
  • alt.text.label.LinkedIn
  • alt.text.label.YouTube
  • TikTok
53271288796_56519dd356_k (1).jpg
bottom of page