Martin Moses
Årets Kock 2019
Martin Moses är född 1982 och uppvuxen i Växjö. Martin inledde sin karriär på PM & Vänner och gick därefter till Fond och SK Mat & Människor där han arbetade som kökschef. 2019 stod Martin högst upp på pallen i Årets Kock, men redan 2018 var han snubblande nära då han tog silver med bara en poäng från vinst. Martin var även med i finalen av Årets Kock 2007, då under namnet Pettersson.
Tävlingen Årets Kock 2019
12-13 september 2019
Finaldag 1
Finalrätt 2
Årets Kock 2019 anordnades på Annexet i Stockholm den 12-13 september där åtta finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 20219 blev Martin Moses. Martin vann tävlingen med rätterna:
Otränad rätt 1 – havskräfta och karljohansvamp
Havskräfta – Karljohan – Fänkål – Vallmofrön.
Otränad rätt 2 – havskräfta och karljohansvamp
Havskräfta – Tomater – Karljohan – Bondbönor – Krondill – Korn.
​
Tränad korvrätt
Nötkorv – Talg – “Scotch egg” – Blomkål – Cheddarost – Skånsk anklever.
Otränad rätt 1 – ostron
Ostron – Smör – Sockertång – Gurka – Lök – Våtarv.
​
Otränad rätt 2 – broccoli och ostron
Broccoli – Ostron – Alger – Skogssvamp – Grön olja – Havsbuljong – Zucchini – Broccoliskott.
​
Tränad potatisrätt
Amandine – King Edward – Vitlök – Odlad svamp – Lök – Fänkål – Potatis ”papadum” – Örter – Purjoaska. Vaktel – Kärnmjölk – Svart vitlök – Örter – Citronsyrad buljong.
Finalister i Årets Kock 2019
Alexander Sjögren
​
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurant Mutantur
​
Ort:
Malmö
​
Finalrätter
​
Finaldag 1
Rätt 1: Smörstekt havskräfta, stekt karljohan med sky på det samma. Sockermajs, verbena och slingerspenat, karljohanssmör.
Rätt 2: Tartar på havskräfta och karljohan med gulbeta, äggula samt buljong på havskräfta och krondill, ingefära.
Korvrätt:
Korv på kyckling, saltat späck och brynt lök. Serverad med hörökt gulbeta, kålknyte med kyckling & kantarell, potatis med purjolök & vaxbönor, fläderzucchini samt vinägrett på grillat kycklingfett & tomatkärnor.
​
Finaldag 2
Rätt 1: Rått ostron med gurka, yuzu & lökvinägrett. Portlak, dulse, ostronört & citronzest.
Rätt 2: Grillad broccoli med ostron, gurka & zucchiniravioli. Picklade & smör på kantarell, broccolifrö & blomma, våtarv & ostronskum.
​
Potatisrätt:
”Potatisplanta”
3x potatis fyllda med kantarell, karamelliserad lök & gran samt lagrad prästost. Rökt potatis & misosås, picklad potatis, gröna blad & blommor samt knäckebröd.
Vaktelbröst pocherat på benet i öl & krondill sedan vänt i krusat smör & glaserat med krondill. Lår med grillat hjärta & krispigt halsskinn, grillad klubba.
Christian Siberg
Arbetsplats under tävlingen:
Swedish Taste
​
Ort:
Stockholm
Finalrätter
​
Finaldag 1
Rätt 1: Grillad havskräfta, rostad majscreme, picklad karljohansvamp, gräddsotad mangold, riven unika ost.
Rätt 2: Råstekt havskräfta, karljohan, gulbeta, rotselleri och tomat.
​
Korvrätt:
Fläsk- och lammkorv, glaserad kronärtskocka, ragu på majs, poblano och mandlar med fermenterad tomatsås.
​
​
​
​
Daniel Müllern
Arbetsplats under tävlingen:
Unilever Food Solutions
​
Ort:
Ystad
​
Finalrätter
​
Finaldag 1
Rätt 1: Smörstekt havskräfta med karljohansvamp, creme på karljohan och rotselleri, råstekt majs samt kräftbuljong med majs.
Rätt 2: Tartar på hällstekt havskräfta med rå karljohansvamp, tomat- och kräftvinägrett.
Korvrätt:
Korv och knaperstekt bröst från skånsk majsanka med kantareller och sockermajs.
Finaldag 2
Rätt 1: Naturell ostron med gurka, picklade alger och korianderblommor.
Rätt 2: Variation på broccoli med hällstekt ostron samt smörsås smaksatt med ostron.
​
Potatisrätt:
”Amandine & mandel”
Potatistarte på rostad potatis fylld med inglaserad och picklad potatis, rå och syrad shimejsvamp, spritärtor och rosenkål, pocherat vaktelägg toppad med grönt från Ugglarps grönt, ost och sommarens sista tryffel.
​
Vaktel stekt på ben med örtdoftande blommor samt grillat lår.
Sås på vilda svampar och ramslökskapris.
​
Jonas Lagerström
Arbetsplats under tävlingen:
Etoile
Ort:
Stockholm
​
Finalrätter
​
Finaldag 1
Rätt 1: Smörstekt kräfta med skum och stekt och picklad karljohan.
Rätt 2: Kräftbuljong smaksatt med ingefära & krondill, inkokt kräfta, syrad karljohan samt gravad tomat.
​
Korvrätt:
Lammkorv smaksatt med Vreta ärta, fänkål, persilja och ras el hanout.
Louise Johansson
Arbetsplats under tävlingen:
Taste by Louise
​
Ort:
Kungsälv
​
Finalrätter
​
Finaldag 1
Rätt 1: Tartar på havskräfta med tomat, apelsin och saffran, hyvlad karljohansvamp med karljohansvampcreme och pistage. Apelsin och saffransbuljong.
Rätt 2: Karljohanssvamp öst i smör med kräfta och sojamajonnäs. Ost från Arla Unika, picklad fläderkapris, krondill och gulbetor.
​
Korvrätt:
Havsband, Knas Crème, blomkålsvarianter och chimichurri.
Ola Wallin
Arbetsplats under tävlingen:
SK Mat & Människor
​
Ort:
Göteborg
​
Finalrätter
​
Finaldag 1
Rätt 1: Sotad havskräfta med ingefära, grillade och rökta tomater, stekt/brynt karljohansvamp. Kräftbuljong med krondill och ingefära.
Rätt 2: Karljohansvampcreme med havgus, sotad mangold, havskräftssmörsås, fänkålsblommor samt picklad fänkål och halstrad havskräfta.
Korvrätt:
Korv på hängmörad bringa och grillad entrecote serverad med smörbakad rotselleri, buljongkokt lök och lagrad ost.
​
Finaldag 2
Rätt 1: Grillade ostron i sitt skal, marinerade med fisksås och citron. Serveras med korianderblommor & portlak.
Rätt 2: Sotad broccoli med ostron & algmajonnäs, broccolifrön och ostronsmörsås.
​
Potatisrätt:
Kroppkaka på Gullöga med salvia & vitlök, fylld med brynt svamp.
Bakad purjolök & syrlig fänkål & salviaolja. Friterade potatisskal samt matvete. Sås på potatisavkok & vete smaksatt med kallpressad rapsolja. Urbenat vaktelbröst samt lårklubba med timjan.
​
Lars Niklasson
Arbetsplats under tävlingen:
Lilla Ego
​
Ort:
Stockholm
​
Finalrätter
​
Finaldag 1
Rätt 1: Tartar på havskräfta med karljohansmajonnäs, citron och fänkål.
Rätt 2: Sotad havskräfta med krondills- och karljohansbuljong, tomat och chili.
​
Korvrätt:
Kryddig lammkorv med grillad majonnäs, rökt mandel, picklad lök, kronärtskocka och tomat.