top of page
53271759595_39c21aef82_k.jpg
48727260128_71d029a79a_o (1).jpg

Martin Moses

Årets Kock 2019

Martin Moses är född 1982 och uppvuxen i Växjö. Martin inledde sin karriär på PM & Vänner och gick därefter till Fond och SK Mat & Människor där han arbetade som kökschef. 2019 stod Martin högst upp på pallen i Årets Kock, men redan 2018 var han snubblande nära då han tog silver med bara en poäng från vinst. Martin var även med i finalen av Årets Kock 2007, då under namnet Pettersson. 

Tävlingen Årets Kock 2019

12-13 september 2019

Finaldag 1

Finalrätt 2

Årets Kock 2019 anordnades på Annexet i Stockholm den 12-13 september där åtta finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 20219 blev Martin Moses. Martin vann tävlingen med rätterna:

Otränad rätt 1 – havskräfta och karljohansvamp

Havskräfta – Karljohan – Fänkål – Vallmofrön.

 

Otränad rätt 2 – havskräfta och karljohansvamp
Havskräfta – Tomater – Karljohan – Bondbönor – Krondill – Korn.

​

Tränad korvrätt
Nötkorv – Talg – “Scotch egg” – Blomkål – Cheddarost – Skånsk anklever.

Otränad rätt 1 – ostron
Ostron – Smör – Sockertång – Gurka – Lök – Våtarv.

​

Otränad rätt 2 – broccoli och ostron
Broccoli – Ostron – Alger – Skogssvamp – Grön olja – Havsbuljong – Zucchini – Broccoliskott.

​

Tränad potatisrätt
Amandine – King Edward – Vitlök – Odlad svamp – Lök – Fänkål – Potatis ”papadum” – Örter – Purjoaska. Vaktel – Kärnmjölk – Svart vitlök – Örter – Citronsyrad buljong.

Finalister i Årets Kock 2019

Alexander Sjögren

​

Arbetsplats under tävlingen:

Restaurant Mutantur

​

Ort:

Malmö

​

Finalrätter

​

Finaldag 1
Rätt 1: Smörstekt havskräfta, stekt karljohan med sky på det samma. Sockermajs, verbena och slingerspenat, karljohanssmör.


Rätt 2: Tartar på havskräfta och karljohan med gulbeta, äggula samt buljong på havskräfta och krondill, ingefära.

 

Korvrätt:
Korv på kyckling, saltat späck och brynt lök. Serverad med hörökt gulbeta, kålknyte med kyckling & kantarell, potatis med purjolök & vaxbönor, fläderzucchini samt vinägrett på grillat kycklingfett & tomatkärnor.

​

Finaldag 2
Rätt 1: Rått ostron med gurka, yuzu & lökvinägrett. Portlak, dulse, ostronört & citronzest.


Rätt 2: Grillad broccoli med ostron, gurka & zucchiniravioli. Picklade & smör på kantarell, broccolifrö & blomma, våtarv & ostronskum.

​

Potatisrätt:
”Potatisplanta”
3x potatis fyllda med kantarell, karamelliserad lök & gran samt lagrad prästost. Rökt potatis & misosås, picklad potatis, gröna blad & blommor samt knäckebröd.
Vaktelbröst pocherat på benet i öl & krondill sedan vänt i krusat smör & glaserat med krondill. Lår med grillat hjärta & krispigt halsskinn, grillad klubba.

Christian Siberg

 

Arbetsplats under tävlingen:

Swedish Taste

​

Ort:

Stockholm

 

Finalrätter

​

Finaldag 1
Rätt 1: Grillad havskräfta, rostad majscreme, picklad karljohansvamp, gräddsotad mangold, riven unika ost.


Rätt 2: Råstekt havskräfta, karljohan, gulbeta, rotselleri och tomat.

​

Korvrätt:
Fläsk- och lammkorv, glaserad kronärtskocka, ragu på majs, poblano och mandlar med fermenterad tomatsås.

​

​

​

​

Daniel Müllern

 

Arbetsplats under tävlingen:

Unilever Food Solutions

​

Ort:

Ystad

​

Finalrätter

​

Finaldag 1
Rätt 1: Smörstekt havskräfta med karljohansvamp, creme på karljohan och rotselleri, råstekt majs samt kräftbuljong med majs.


Rätt 2: Tartar på hällstekt havskräfta med rå karljohansvamp, tomat- och kräftvinägrett.

 

Korvrätt:
Korv och knaperstekt bröst från skånsk majsanka med kantareller och sockermajs.

 

Finaldag 2
Rätt 1: Naturell ostron med gurka, picklade alger och korianderblommor.


Rätt 2: Variation på broccoli med hällstekt ostron samt smörsås smaksatt med ostron.

​

Potatisrätt:
”Amandine & mandel”
Potatistarte på rostad potatis fylld med inglaserad och picklad potatis, rå och syrad shimejsvamp, spritärtor och rosenkål, pocherat vaktelägg toppad med grönt från Ugglarps grönt, ost och sommarens sista tryffel.

​

Vaktel stekt på ben med örtdoftande blommor samt grillat lår.
Sås på vilda svampar och ramslökskapris.

​

Jonas Lagerström

 

Arbetsplats under tävlingen:

Etoile

 

Ort:

Stockholm

​

Finalrätter

​

Finaldag 1
Rätt 1: Smörstekt kräfta med skum och stekt och picklad karljohan.


Rätt 2: Kräftbuljong smaksatt med ingefära & krondill, inkokt kräfta, syrad karljohan samt gravad tomat.

​

Korvrätt:
Lammkorv smaksatt med Vreta ärta, fänkål, persilja och ras el hanout.

Louise Johansson

 

Arbetsplats under tävlingen:

Taste by Louise 

​

Ort:

Kungsälv

​

Finalrätter

​

Finaldag 1
Rätt 1: Tartar på havskräfta med tomat, apelsin och saffran, hyvlad karljohansvamp med karljohansvampcreme och pistage. Apelsin och saffransbuljong.


Rätt 2: Karljohanssvamp öst i smör med kräfta och sojamajonnäs. Ost från Arla Unika, picklad fläderkapris, krondill och gulbetor.

​

Korvrätt:
Havsband, Knas Crème, blomkålsvarianter och chimichurri.

Ola Wallin

 

Arbetsplats under tävlingen:

SK Mat & Människor

​

Ort:

Göteborg

​

Finalrätter

​

Finaldag 1
Rätt 1: Sotad havskräfta med ingefära, grillade och rökta tomater, stekt/brynt karljohansvamp. Kräftbuljong med krondill och ingefära.


Rätt 2: Karljohansvampcreme med havgus, sotad mangold, havskräftssmörsås, fänkålsblommor samt picklad fänkål och halstrad havskräfta.

 

Korvrätt:
Korv på hängmörad bringa och grillad entrecote serverad med smörbakad rotselleri, buljongkokt lök och lagrad ost.

​

Finaldag 2
Rätt 1: Grillade ostron i sitt skal, marinerade med fisksås och citron. Serveras med korianderblommor & portlak.


Rätt 2: Sotad broccoli med ostron & algmajonnäs, broccolifrön och ostronsmörsås.

​

Potatisrätt:
Kroppkaka på Gullöga med salvia & vitlök, fylld med brynt svamp.
Bakad purjolök & syrlig fänkål & salviaolja. Friterade potatisskal samt matvete. Sås på potatisavkok & vete smaksatt med kallpressad rapsolja. Urbenat vaktelbröst samt lårklubba med timjan.

​

Lars Niklasson

 

Arbetsplats under tävlingen:

Lilla Ego

​

Ort:

Stockholm

​

Finalrätter

​

Finaldag 1
Rätt 1: Tartar på havskräfta med karljohansmajonnäs, citron och fänkål.


Rätt 2: Sotad havskräfta med krondills- och karljohansbuljong, tomat och chili.

​

Korvrätt:
Kryddig lammkorv med grillad majonnäs, rökt mandel, picklad lök, kronärtskocka och tomat.

Följ Årets Kock

  • alt.text.label.Instagram
  • alt.text.label.Facebook
  • alt.text.label.LinkedIn
  • alt.text.label.YouTube
  • TikTok
53271288796_56519dd356_k (1).jpg
bottom of page