top of page
53271759595_39c21aef82_k.jpg
44939862072_d68ee15fc4_o.jpg

David Lundqvist 

Årets Kock 2018

David Lundqvist är född år 1985 i Långelanda, Orust.

Han började arbeta på Slussens Pensionat på Orust redan vid 13 års ålder och stannade där i hela tio år, de sista åren som kökschef.

​

David har också arbetat på välkända restauranger som Grand Hotel Saltsjöbaden, Gute Köttrestaurang & Grillbistro, Operakällaren, Hos Pelle, Fiskekrogen och Restaurang Fond i både Stockholm och Göteborg.

Tävlingen Årets Kock 2018

28-29 september 2018

Finaldag 1

Finaldag 2

Årets Kock 2018 anordnades på Kungliga Tennishallen  i Stockholm den 28-29 september där sju finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 2018 blev David Lundqvist. David vann tävlingen med rätterna:

Tränad rätt

Smörstekt Bjärekyckling, krispstekt vinge och kryddbakat lår täckt med rostat skinn. Bakad och smörfriterad rotselleri med getmese, fylld med rotselleripuré. Öppen ravioli av syltad rotselleri fylld med valnötsemulsion, saltrostad valnöt och syrat äpple. Sellerimarinerat gravensteineräpple och frasigt sellerichips. Blankad sky på rostad kycklingbuljong. Spansk körvel och krondill.

​

Vegetarisk rätt

Grillad enrisrökt rotselleri, vinägermarinerad halstrad rimskivling, puré och chips på jordärtskocka, buljong på trattkantarell, bondbönsmiso med hasselnöt och gräslöksolja. Hasselnötsemulsion och saltrostade hasselnötter, Gotlandstryffel, fänkålsblomma och timjan.

Rätt på pilgrimsmussla 

Lätthalstrad pilgrimsmussla med fänkålsbakad romsäck, vitvinssås syrad med bergamott. Variation på svenska tomater, fänkålspuré, blodgrape och örter.

​

Lammrätt

Kolgrillad lammytterfilé med rostad peppar. Gravad och rökt innerfilé samt brässerat och glacerat lägg. Syrad och halstrad blodriska och kålrotspuré. Gotlandslinser, lammsky med brynt smör.

​

Hummerrätt

Finger food på svensk hummer och majonnäs.

​

Finalister i Årets Kock 2018

Martin Moses

​

Arbetsplats under tävlingen:

SK Mat & Människor 

​

Ort:

Stockholm

​

Finalrätter

​

Tränad rätt: 

Variation av kyckling från Bjäre med kantareller, jordärtskocka och tagetes. Bröst bakat i sitt eget fett med krisp av kryddat skinn. Bovetefriterad fylld vinge. Krämig jordärtskocka med tagetes, gulbeta och svenskt äpple. Falsk ”kronärtskocka” med vispad lever samt smörstekta kantareller och sky på grillade kycklingskrov.

​

Vegetarisk rätt:

Vasslebakad och krispig jordärtskocka med äpple, timjan, färsk och torkad Karl-Johan samt tryffel.

​

Rätt på pilgrimsmussla: Pilgrimsmussla med grillade tomater, syrlig fänkålssallad, torkad sockertång och libbsticka.

​

Lammrätt:

Lammrygg med pressad bog och gratängbakad rotselleri, betor, sotad brysselkål samt sötsyrlig kålsky.

​

Hummerrätt.

Peter J Skogström

 

Arbetsplats under tävlingen:

Mat & Vin Slottsparken

​

Ort:

Malmö

 

Finalrätter

​

Tränad rätt: 

Grillad Rowan Ranger i ”seven spices”- sötsyrlig gurka & rödkokta morötter, vingar och betor i Shaoxing. Sesamkrispig confit på låret med en krasse & hasselnötskräm – mixad smörig buljong på kycklingskinn.

​

Vegetarisk rätt: 

Picklad bakad selleri med krämig, råa och stekta svampar serverad med jordärtskocka och valnötskrisp.

​

​

Magnus Persson

 

Arbetsplats under tävlingen:

Restaurang ROT

​

Ort:

Visby

​

Finalrätter

​

Tränad rätt: Majskycklingbröst, morot och majrova, svampkroppkaka och dillvelouté.

Dill- och hasselnötsfärserat majskycklingbröst serveras med kryddstekt morot fylld med lever, confiterad majrova, svampkroppkaka med rökt rivet hjärta, stekta broccoliblad, björkeldad vinge samt en dillvelouté.

​

Vegetarisk rätt: Kål och svampknyte i sin egen buljong serveras med enrisrökt Karl-Johan svamp, svenska äpplen, jordärtskocka, persilja samt hasselnötter.

​

Rätt på pilgrimsmussla: Halstrad lättrökt pilgrimsmussla serveras med grillad morot, rättika, fänkål samt smörsås smaksatt med bergamott.

​

Lammrätt: Lammrygg med grillad kappa, kåldolme på lammlägg, jordärtskocka, kålrot samt falafel på Rättviksärt.

​

Hummerrätt.

Jonas Alvin

 

Arbetsplats under tävlingen:

STÅNGS MAGASIN

​

Ort:

Linköping

​

​

Finalrätter

​

Tränad rätt:

Stensopp, kål, äpple och kyckling.

Rotisserigrillad hel -kyckling med bakad lever och krispigt skinn samt kycklingsky smaksatt med lagrad ättika. Bakad kål med grillad stensopp. Krispigt äpple och picklad kålrabbi med stensopp. Mangold fylld med getyoghurt.

​

Vegetarisk rätt:

Bränd kålbuljong, smörkokt rotselleri, jordärtskockakräm med tryffel och lök, picklad svart trumpet, rått äpple med Karl-Johan svamp, valnötter samt puffat nakenhavre och persilja.

​

​

​

 

​

​

​

​

​

 

Lars Niklasson

​

Arbetsplats under tävlingen:

Lilla Ego

​

Ort:

Stockholm 

​

Finalrätter

​

Tränad rätt: Kryddstekt kycklinglår och lättrökt kycklingbröst, picklad och bakad pumpa, vilda svampar, parmesan och salvia.

​

Vegetarisk rätt: Bakad rotselleri med svecia, vilda svampar, rostade hasselnötter samt misomajo.

Anders Johnsson

 

Arbetsplats under tävlingen:

Rejmes Restaurang

​

Ort:

Örebro

​

Finalrätter

​

Tränad rätt:

Bjärekyckling med morot, ingefära och bondbönsmiso.

​

Vegetarisk rätt:

Bakad rotselleri med kål, svecia och smörad buljong.

Följ Årets Kock

  • alt.text.label.Instagram
  • alt.text.label.Facebook
  • alt.text.label.LinkedIn
  • alt.text.label.YouTube
  • TikTok
53271288796_56519dd356_k (1).jpg
bottom of page