Tom Sjöstedt
Årets Kock 2008
Tom Sjöstedt är född den 5 september 1975 och är uppvuxen i Gusum, Östergötland. Tom startade Lilla Ego tillsammans med Daniel Räms och har erfarenhet från restauranger som Fågelbrohus och Pontus i Stockholm samt Hotell Borgholm på Öland och Högbo Brukshotell, Sandviken.
​
Tom deltog även i det Svenska Kocklandslaget som vann silvermedalj på VM i Luxemburg 2006.
Tävlingen Årets Kock 2008
30 januari 2008
Finalrätt 1
Finalrätt 2
Årets Kock 2008 anordnades på Stadshuset i Stockholm den 30 januari där sex finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 2008 blev Tom Sjöstedt. Tom vann tävlingen med rätterna:
​
​
​
​
​
Modern varmrätt
Citronsyrade säsongsgrönsaker med murklor, pressad kål samt selleri- och hasselnötscrème. Serveras med sylta på märgpipa, krispig oxfilé och rödvinssky smaksatt med brynt smör​
​
Nutida ekologiskt
Variation på kål med crème på kålrot smaksatt med brynt smör, äggrulle med löjrom, dinkelstekt siklöja samt pepparrotsbuljong
Finalister i Årets Kock 2008
Christian Fredriksson
​
Arbetsplats under tävlingen:
Strix Lunch & Catering
​
Ort:
Stockholm
​
Finalrätter
Modern restaurangrätt:
Kryddstekt oxfilé, porterbräserad märgpipa och knaperstekt oxsvans serveras med palsternackspuré smaksatt med brynt smör, långpepparpicklade rotfrukter och jordärtskockspotatis.
​
Råvarukorg:
Lättgravad körvelstekt siklöja med confit och puré på fänkål, blomkålssallad, citronsås samt vinägrett på löjrom och pepparrot
Tobias Millqvist
Arbetsplats under tävlingen:
Era 10:3 gastronomistudio
​
Ort:
Båstad
Finalrätter
Modern restaurangrätt:
Oxfilé rullad i röksaltade och kryddiga brödsmulor, confiterad och senapsglaserad bog samt oxsvansragu. Serveras med vintersallad, lättsyrade rotfrukter, palsternacks- och gulbetspuré samt Karl-Johansky.
​
Råvarukorg:
Äppelbakad siklöja med ljummen sallad på belugalinser, gröna bönor, rädisor och fänkål, pepparrotskryddad löjrom, gräddfilssyrad blomkålscrème och persiljeemulsion
​
​
Alexander Sjögren
Arbetsplats under tävlingen:
Mötesplatsen Österlen
​
Ort:
Löderup
​
Finalrätter
Modern restaurangrätt:
Variation på ekologisk oxe med varm gräddfilsgelé, pistagenöt och timjanskål samt Karl-Johansvamp, bräserad purjolök med potatissenap och citron- och oxsvanssky.
​
Råvarukorg:
Senapssiklöja med löjrom på gräslökstuilles, rosenkålskompott, äpple- och olivoljepuré, sallad på äpple, dill, fänkål och russin, tournerad Dittapotatis i fänkåls- och citronbuljong samt pepparrotsskum
​
​
​
​
Martin Hansen
​
Arbetsplats under tävlingen:
Skanör Gästgifvaregård
​
Ort:
Skanör
​
Finalrätter
Modern restaurangrätt:
Ekologisk oxfilé med gulbeta, märg- och rosenkålspuré, trattkantareller och salvia. Serveras med cannelloni på oxsvans och getfetaost från Vilhelmsdal.
​
Råvarukorg:
Lättrimmad siklöja med kalixlöjrom, kronärtskocka, purjolök och dill, fisksky med grov senap samt potatispuré med pepparrot
​
​
Håkan Olsson
Arbetsplats under tävlingen:
Vendel at Sturehof
​
Ort:
Malmö
​
Finalrätter
Modern restaurangrätt:
Glaserad oxfilé och korv med rökt smör i oxsvans- och dillbuljong. Fylld jordärtskockspuré med toppmurklor, sallad på rostade korngryn, aprikos och röd amaranth med pepparrotsskum.
​
Råvarukorg:
Halstrad siklöja med rosenkål, svampgnocchi, brynt dillsmör och pepparrotsskum
​
​