Tommy Myllymäki
Årets Kock 2007
Tommy Myllymäki är född den 31 juli 1978 och är uppvuxen i Katrineholm. Efter utbildning på restaurangprogrammet Lindengymnasiet i Katrineholm började han sin karriär hos Erik Lallerstedt på bland annat Gondolen och Eriks bakficka.
Han har arbetat med Karin Fransson på Hotell Borgholm på Öland. När han korades till Årets kock 2007 var han köksmästare på Pontus by the Sea i Stockholm.
Tävlingen Årets Kock 2007
31 januari 2008
Finalrätt 1
Finalrätt 2
Årets Kock 2010 ägde rum på Grand Hotel i Stockholm den 31 januari där sex finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 2007 blev Tommy Myllymäki. Tommy vann tävlingen med rätterna:
​
​
​
​
​
Modern varmrätt
Variation på unggris med äpple- och jordärtskockskompott samt ingefärsmorötter​
​
À la carte-rätt på råvarukorg
Havskräftor och musslor med citron och vitlök, mörbräserad fänkål apelsinkokta morötter och saffrans- och havskräftssås
Finalister i Årets Kock 2007
Simon Lundén
​
Arbetsplats under tävlingen:
Swedish Taste
​
Ort:
Göteborg
​
Finalrätter
Restaurangrätt:
Kryddbakad unggrisstek med pumpa, äppelvinägerfläsk och ragu på lägg och champinjonskott samt potatis- och purjolökspuré.
​
Råvarukorg:
Pepparstekta skaldjur med inkokt fänkål, currycrème och havskräftsjuice med brynt smör
Martin Petterson
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Fond
​
Ort:
Göteborg
Finalrätter
Restaurangrätt:
Äppelbräserad liten skinka, vaniljstekt rulle samt ragu på lägg, små champinjoner och jordärtskocka, serveras med kumminsyrad vitkål, impotatis och glaserade rotfrukter, skummig rosmarinsås samt senapsmaksatt äppelkompott.
​
Råvarukorg:
Crème fraichemixad musselfrikassé med currystekt havskräfta och pilgrimsmussla, råmarinerad fänkål samt syrad schalottenlök
​
Jakob Lells
Arbetsplats under tävlingen:
Skanörs Gästgifvaregård
​
Ort:
Skanör
​
Finalrätter
Restaurangrätt:
Variation på unggris med äpple- och jordärtskockskompott samt ingefärsmorötter.
​
Råvarukorg:
Stekta havskräftor med apelsinbräserad gemsallad och selleripuré i musselcurryskum
​
​
​
​
​
Tobias Östlund
Arbetsplats under tävlingen:
Gastronomistudio
​
Ort:
Båstad
​
Finalrätter
Restaurangrätt:
Senaps- och silverlöksglaserad skinka, korv av rostad sida samt varm sylta av lägg och persilja serveras med syrad majrova, citrongrönt och frasig jordärtskockspotatis smaksatt med rökt späck samt steksky.
​
Råvarukorg:
Havskräftor och musslor med citron och vitlök, mörbräserad fänkål apelsinkokta morötter och saffrans- och havskräftssås
​
Tom Sjöstedt
​
Arbetsplats under tävlingen:
Selleri
​
Ort:
Stockholm
​
Finalrätter
Restaurangrätt:
Röd vinbärsbräserad sida, kryddstekt skinka och slarvsylta på framlägg, serveras med hasselnötsbuljong smaksatt med brynt smör.
​
Råvarukorg:
Halstrad pilgrimsmussla och havskräfta serverad med tempererad sallad på blåmussla, morotskräm kryddad med rostad Svecia samt apelsin- och havskräftsvinägrett
​
​