top of page
53271759595_39c21aef82_k.jpg
Skärmavbild 2024-02-19 kl. 22.19.12.png

Markus Aujalay

Årets Kock 2004

Markus Aujalay är född 1971 och är uppvuxen i Uppsala. Han är en av Sveriges mest välkända TV-kockar som skrivit flera böcker och medverkat i olika TV-produktioner.

 

Han har även erfarenhet från restauranger som Operakällaren, Leijontornet, Fjällpuben i Åre och Fredsgatan 12. Utöver vinsten i Årets Kock 2004 har Markus vunnit Årets Gröna Kock 2000 och Årets Viltkock 2000.

Tävlingen Årets Kock 2004

28 januari 2010

Finalrätt 1

Finalrätt 2

Årets Kock 2004 anordnades på Trädgår´n i Göteborg den 5 februari där fyra finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 2004 blev Markus Aujalay. Markus vann tävlingen med rätterna:

​

​

​

 

 

 

 

Modern varmrätt

Stekt kycklingbröst och örtfärserad vinge i buljong med karljohanssvamp, kronärtskocka och citron

​

​

​

​

 

 

 

Nordiska cocktail:

  • Lättrökt röding med äpple pepparrot och forellrom på fänkålskrisp

  • Renkalvtartar med senap, kapris och vakteläggula

  • Kvibille Gräddädel med kryddkokt päron och rostade hasselnötter

  • Hummer med blomkålskräm, hummergelé och gurka

  • Karljohansvampstartelette med portvinskokt rödlök

Finalister i Årets Kock 2004

Anders Willhelmsson 

​

Arbetsplats under tävlingen:

Thörnströms Kök

​

Ort:

Göteborg

​

Finalrätter

Modern restaurangrätt:
Stekt renkalvfilé med puré och crudité på brysselkål, äpple- och jordärtskockskompott, friterad renkalvtunga samt renkalvsås.

​

Råvarukorg:
Ört- och rotfruktssoppa med smörstekt torskrygg och crudité på fänkål samt bakad tomat.

Peter Johansson

 

Arbetsplats under tävlingen:

Carl Michael

​

Ort:

Stockholm

 

Finalrätter

Modern restaurangrätt:
Lingon- och svartpepparstekt renkalvytterfilé, lättrökt rentunga med vintergrönsaker och ingefära, serveras med Karl Johansvampsky, blodpudding på renblod, rotsellericrème samt sallad på rostat emmervete.

​

Råvarukorg:
Fänkåls- och potatissoppa, lättrimmad och rökt torskrygg med citron och smörgåskrasse samt gulbets- och pepparrotssallad.

​

Karin Andersson

 

Arbetsplats under tävlingen:

Pontus!

​

Ort:

Stockholm

​

Finalrätter

Modern restaurangrätt:
Kålpudding och urbenad timjansstekt rensadel med citron- och kryddconfiterad renkalvtunga, rullad rotselleri med bakad polkabeta och syltade smålökar, viltsky med lingon och brynt smör samt en svamptartelett.

​

Råvarukorg:
Fänkålsvichyssoise med konfiterad och krämig rotselleri, bakad torsk med örtsmulor, blomkålssallad med äpple och pepparrot samt gurk- och gulbetsbrunoise och lagrad Svecia.

​

Följ Årets Kock

  • alt.text.label.Instagram
  • alt.text.label.Facebook
  • alt.text.label.LinkedIn
  • alt.text.label.YouTube
  • TikTok
53271288796_56519dd356_k (1).jpg
bottom of page