Markus Aujalay
Årets Kock 2004
Markus Aujalay är född 1971 och är uppvuxen i Uppsala. Han är en av Sveriges mest välkända TV-kockar som skrivit flera böcker och medverkat i olika TV-produktioner.
Han har även erfarenhet från restauranger som Operakällaren, Leijontornet, Fjällpuben i Åre och Fredsgatan 12. Utöver vinsten i Årets Kock 2004 har Markus vunnit Årets Gröna Kock 2000 och Årets Viltkock 2000.
Tävlingen Årets Kock 2004
28 januari 2010
Finalrätt 1
Finalrätt 2
Årets Kock 2004 anordnades på Trädgår´n i Göteborg den 5 februari där fyra finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 2004 blev Markus Aujalay. Markus vann tävlingen med rätterna:
​
​
​
Modern varmrätt
Stekt kycklingbröst och örtfärserad vinge i buljong med karljohanssvamp, kronärtskocka och citron
​
​
​
​
Nordiska cocktail:
-
Lättrökt röding med äpple pepparrot och forellrom på fänkålskrisp
-
Renkalvtartar med senap, kapris och vakteläggula
-
Kvibille Gräddädel med kryddkokt päron och rostade hasselnötter
-
Hummer med blomkålskräm, hummergelé och gurka
-
Karljohansvampstartelette med portvinskokt rödlök
Finalister i Årets Kock 2004
Anders Willhelmsson
​
Arbetsplats under tävlingen:
Thörnströms Kök
​
Ort:
Göteborg
​
Finalrätter
Modern restaurangrätt:
Stekt renkalvfilé med puré och crudité på brysselkål, äpple- och jordärtskockskompott, friterad renkalvtunga samt renkalvsås.
​
Råvarukorg:
Ört- och rotfruktssoppa med smörstekt torskrygg och crudité på fänkål samt bakad tomat.
Peter Johansson
Arbetsplats under tävlingen:
Carl Michael
​
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Modern restaurangrätt:
Lingon- och svartpepparstekt renkalvytterfilé, lättrökt rentunga med vintergrönsaker och ingefära, serveras med Karl Johansvampsky, blodpudding på renblod, rotsellericrème samt sallad på rostat emmervete.
​
Råvarukorg:
Fänkåls- och potatissoppa, lättrimmad och rökt torskrygg med citron och smörgåskrasse samt gulbets- och pepparrotssallad.
​
Karin Andersson
Arbetsplats under tävlingen:
Pontus!
​
Ort:
Stockholm
​
Finalrätter
Modern restaurangrätt:
Kålpudding och urbenad timjansstekt rensadel med citron- och kryddconfiterad renkalvtunga, rullad rotselleri med bakad polkabeta och syltade smålökar, viltsky med lingon och brynt smör samt en svamptartelett.
​
Råvarukorg:
Fänkålsvichyssoise med konfiterad och krämig rotselleri, bakad torsk med örtsmulor, blomkålssallad med äpple och pepparrot samt gurk- och gulbetsbrunoise och lagrad Svecia.
​