top of page
53271759595_39c21aef82_k.jpg

Per Ekberg

Årets Kock 1992

Per Ekberg är född den 18 mars 1963 och driver sedan 2011 Bageriet Bulleboden på Kungsholmen tillsammans med sin fru Maria i anrika lokaler där det varit ett café sedan 1927.

 

Per har tidigare arbetat på restauranger som Franska Matsalen, Gondolen, Fem Små Hus, Källaren Diana och Täby Park Hotell. Samtliga i Stockholm.

Tävlingen Årets Kock 1992

5 februari 1992

Vinnarrätt 

Årets Kock 1992 anordnades på Restaurangskolan i Stockholm den 5 februari där sex finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 1992 blev Per Ekberg. Per vann tävlingen med rätterna:

​

​

​

​

​

 

 

 

Helstekt fläskkarré marinerad med vitlök, mejram och honung, serveras skuren i skivor med en kronärtskocksterrin på färska tomater och äpplen och en pytt på mangold, linser och shiitakesvamp, som slås över köttet vid serveringen, till detta en cidergräddsås och en potatis- och purjolökskaka.

Finalister i Årets Kock 1992

Claes Riddarström

​

Arbetsplats under tävlingen:

Solbacka Sport och Konferens

​

Ort:

Stjörnhov

​

Finalrätt:

Helstekt karrérad med griljerade rotsaker – morötter, selleri och gul lök -, potatismos kryddat med färsk ingefära och örter, ragu på shiitake, mangold och kronärtskockor, serveras med en apelsin/senapssås.

Dan Lexö

 

Arbetsplats under tävlingen:

Kompaniet

​

Ort:

Helsingborg 

 

Finalrätt:

Grillad fläskkarré, bräserad under lock med mangold och gréveost, serveras med en lätt mejramkryddad omelett fylld med gräddstuvade, örtgröna rotskaer och råstekt potatispuck.

Rickard Waje

 

Arbetsplats under tävlingen:

Sociotetshuset 

​

Ort:

Martstrand

​

Finalrätt:

Strut av fläskkarré fylld med paprika och mangold frästa i vitlök och ingefära, selleribo med shiitake, choucroute av rödbetor och selleri, potatis- och selleribomb, kronärtskocksbottnar i smör och vittvin, portvinssås med schalottenlök.

Olle Sundström

 

Arbetsplats under tävlingen:

Restaurang Petri Pumpa

​

Ort:

Lund

​

Finalrätt:

Örtgrillad fläskkarré med en mejramkryddad kompott på kronärtskockor i svampsky, serveras med potatis inbakad i mangold och Västerbottensost.

Martin Werner 

​

Arbetsplats under tävlingen:

Restaurang Michel

​

Ort:

Stockholm

​

Finalrätt:

 

Helstekt, shiitakefylld fläskkarré på en bädd av karamelliserade rotfrukter och med en crème på gröna och röda linser

​

Anders Dahlbom

​

Arbetsplats under tävlingen:

​

​

Ort:

Göteborg

​

Finalrätt:

Per Carlsson

​

Arbetsplats under tävlingen:

Restaurang Tures 

​

Ort:

Stockholm

​

Finalrätt:

 

Saltinbakad fläskkarré med shiitake, serveras med en ragu på kronärtskocka, rotselleri, morot och purjolök och potatisstjärna fylld med två sorters linser och vitlök, mörk örtsås.

Följ Årets Kock

  • alt.text.label.Instagram
  • alt.text.label.Facebook
  • alt.text.label.LinkedIn
  • alt.text.label.YouTube
53271288796_56519dd356_k (1).jpg
bottom of page