Per Ekberg
Årets Kock 1992
Per Ekberg är född den 18 mars 1963 och driver sedan 2011 Bageriet Bulleboden på Kungsholmen tillsammans med sin fru Maria i anrika lokaler där det varit ett café sedan 1927.
Per har tidigare arbetat på restauranger som Franska Matsalen, Gondolen, Fem Små Hus, Källaren Diana och Täby Park Hotell. Samtliga i Stockholm.
Tävlingen Årets Kock 1992
5 februari 1992
Vinnarrätt
Årets Kock 1992 anordnades på Restaurangskolan i Stockholm den 5 februari där sex finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 1992 blev Per Ekberg. Per vann tävlingen med rätterna:
​
​
​
​
​
Helstekt fläskkarré marinerad med vitlök, mejram och honung, serveras skuren i skivor med en kronärtskocksterrin på färska tomater och äpplen och en pytt på mangold, linser och shiitakesvamp, som slås över köttet vid serveringen, till detta en cidergräddsås och en potatis- och purjolökskaka.
Finalister i Årets Kock 1992
Claes Riddarström
​
Arbetsplats under tävlingen:
Solbacka Sport och Konferens
​
Ort:
Stjörnhov
​
Finalrätt:
Helstekt karrérad med griljerade rotsaker – morötter, selleri och gul lök -, potatismos kryddat med färsk ingefära och örter, ragu på shiitake, mangold och kronärtskockor, serveras med en apelsin/senapssås.
Dan Lexö
Arbetsplats under tävlingen:
Kompaniet
​
Ort:
Helsingborg
Finalrätt:
Grillad fläskkarré, bräserad under lock med mangold och gréveost, serveras med en lätt mejramkryddad omelett fylld med gräddstuvade, örtgröna rotskaer och råstekt potatispuck.
Rickard Waje
Arbetsplats under tävlingen:
Sociotetshuset
​
Ort:
Martstrand
​
Finalrätt:
Strut av fläskkarré fylld med paprika och mangold frästa i vitlök och ingefära, selleribo med shiitake, choucroute av rödbetor och selleri, potatis- och selleribomb, kronärtskocksbottnar i smör och vittvin, portvinssås med schalottenlök.
Olle Sundström
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Petri Pumpa
​
Ort:
Lund
​
Finalrätt:
Örtgrillad fläskkarré med en mejramkryddad kompott på kronärtskockor i svampsky, serveras med potatis inbakad i mangold och Västerbottensost.
Martin Werner
​
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Michel
​
Ort:
Stockholm
​
Finalrätt:
Helstekt, shiitakefylld fläskkarré på en bädd av karamelliserade rotfrukter och med en crème på gröna och röda linser
​
Anders Dahlbom
​
Arbetsplats under tävlingen:
​
​
Ort:
Göteborg
​
Finalrätt:
Per Carlsson
​
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Tures
​