Fredrik Eriksson
Årets Kock 1987
Fredrik Eriksson föddes den 20 april 1964 och är uppvuxen i Strängnäs i Södermanland.
Fredrik har erfarenhet från de eget drivna restaurangerna Långbro Värdshus, Långbro Bakficka och Restaurang Asplund. Han har också erfarenhet av restauranger som Villa Källhagen, Eriks Fisk, Fjäderholmarna, Stadshuskällaren, L’Amandier de Mougins.
Utöver Årets Kock 1987 har Fredrik varit med i Kocklandslaget flera år. Han kom sjua i Bocuse d’Or 1993 samt var tävlingsledare för Bocuse d’Or Stockholm 2014.
Årets Kock 1987
3 februari 1988
Vinnarrätt
Årets Kock 1987 anordnades på Jordbrukets Provkök i Stockholm den 3 februari 1988 där nio finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 1990 blev Fredrik Eriksson. Fredrik vann tävlingen med rätten:
​
​
​
​
​
Ålfylld och grillad marulk med lättrimmad gurka och dillsås, serverad med en gratinerad puré på Gullögapotatis från Jämtland
Finalister i Årets Kock 1987
Kurt Weid
​
Arbetsplats under tävlingen:
Krusengård Herrgård
​
Ort:
Uppsala
​
Finalrätt:
Uppländsk husmanskost anno 1987.
Anders Hylin
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Sturehof
​
Ort:
Malmö
Finalrätt:
Grillad torskfilé med tomatmarmelad, brunoise gränsaker, ristad spickenskinka och en tomatsmörsås med rödvin och kalvsky.
Tove Bergstrand
Arbetsplats under tävlingen:
Almare-Stakets herrgård
​
Ort:
Stockholm
​
Finalrätt:
Buljongkokt kalvfilé med färsk bladspenat och gräddstuvad ostronskivling.
Anders Dahlbom
​
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Johanna​
​
Ort:
Göteborg
​
Finalrätt:
Hällenflundra bakad på grönsaksbädd i ugn med portvinssås.
Ulf Thorsson
​
Arbetsplats under tävlingen:
Hotel & Restaurang Hammarsbacker
​
Ort:
Lerum
​
Finalrätter
Kokt rimmad västerhavstorsk på bädd av skaldjursravioli och fluffig hummersås
Stefan Holmström
​
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Stefan Holmström
​
Ort:
Halmstad
​
Finalrätter
Vitlöksinbakad lammkotlett med rosmarinkryddad tomatconcasse.
Kristina Petterson
​
Arbetsplats under tävlingen:
Wärdhuset Flottaren
​
Ort:
Vansbro
​
Finalrätter
Buljongbrässerad Filéterrine på rotfruktsbädd
Lars Karlsson
​
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Rådhuskällaren
​
Ort:
Falun
​
Finalrätter
Reninnanlår med kantareller i viltbuljong.
Kurt Schultes
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Gormet
​
Ort:
Stockholm
​
Finalrätt:
Stekt tärnad lax och pocherade havskräftor omgiven av len fänkålssås.