Gert Klötzke
Årets Kock 1986
Gert Klötzke är född 6 december 1944 och är uppvuxen i Tyskland och Sverige. Gert har under en lång karriär bland annat verkat som adjungerad professor i gastronomi vid Restauranghögskolan vid Umeå universitet, varit VD för Högbo Brukshotell och arbetande styrelseledamot för Gripsholms Värdshus.
Under många år var han coach för Kocklandslaget som under hans ledning vann bl.a. Salon Culinaire i Schweiz 1999, Culinary Olympics 2000, Culinary World Cup 2002 och Culinary Olympics 2004. Samma år som Gert vann Årets Kock vann han även Årets Viltkock.
Årets Kock 1986
4 februari 1987
Vinnarrätt
Årets Kock 1986 anordnades på Jordbrukets Provkök i Stockholm den 4 februari 1988 där tio finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 1990 blev Gert Klötzke. Gert vann tävlingen med rätten:
​
​
​
​
​
Kalvfärsöverbakad kalvfilé i gräslökssås med gul och svart trumpetsvamp
8
Josef Pichler
​
Arbetsplats under tävlingen:
Glada Laxen i Fältöversten
​
Ort:
Stockholm
​
Finalrätter
Smällkaramell på regnbågslax och havskräftor.
Finalister i Årets Kock 1986
Jonas Borssén
Arbetsplats under tävlingen:
SAS Park Avent Hotel
​
Ort:
Göteborg
Finalrätt:
Legymfärserad rödtungsfilé med varm potatissallad vinegrättsås.
Anders Wigand
Arbetsplats under tävlingen:
Grand Gourmet
​
Ort:
Halmstad
Finalrätt:
Gös i folie
Stefan Holmström
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Stefan Holmström
​
Ort:
Halmstad
​
Finalrätter
Bräserad paprikafylld kaninfilé med ingefärssås och färska rödbetor.
Jan-Erik Hallberg
​
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Matrosen
​
Ort:
Kil
​
Finalrätt:
Det bästa av Värmlandsgrisen
Roland Persson
​
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang kb
​
Ort:
Stockholm
​
Finalrätter
Kokt rimmad entrecote med tre sorters bönor och pepparrot
Josef Pichler
​
Arbetsplats under tävlingen:
Glada Laxen i Fältöversten
​
Ort:
Stockholm
​
Finalrätter
Smällkaramell på regnbågslax och havskräftor.
Ernst Kirmair
​
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Gourmet
​
Ort:
Stockholm
​
Finalrätter
Tomatfylld mälargäsfilé på purjolöksbädd med murklor i Muscadetvinsås.
Stig Östman
​
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Morellen
​
Ort:
Stockholm
​
Finalrätter
Färserad lammrygg
Tore Jönsson
Arbetsplats under tävlingen:
Scandic Hotel Luleå
​
Ort:
Luleå
​
Finalrätt:
Norrbottnisk rensauté med potatiskaka.