Christer Lingström
Årets Kock 1985
Christer Lingström är född 7 augusti 1957 och växte upp i Tystberga utanför Nyköping och i Sollentuna. Karriären har satsat på att driva Edsbacka Krog i tre decennier – med vilken han var först i Sverige att få två stjärnor i Guide Michelin – och systerrestauranger i Sollentuna och Strängnäs.
Årets Kock 1985
5 februari 1996
Vinnarrätt
Årets Kock 1985 anordnades på Jordbrukets Provkök i Stockholm den 5 februari 1986 där tio finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 1985 blev Christer Lingström. Christer vann tävlingen med rätten:
​
​
​
​
​
Kyckling på traktörens vis.
Finalister i Årets Kock 1985
Kenneth Andersson
​
Arbetsplats under tävlingen:
Wa-Waco AB
​
Ort:
Halmstad
​
Finalrätt:
Vilt & murkelfärserad renfilé med timjanssås, jordärtskockstimbal och grönsaksstrimlor.
Jonas Borssén
Arbetsplats under tävlingen:
Victors
​
Ort:
Göteborg
Finalrätt:
Rimmad tuppkyckling med mosaik av bönor och legymer,
Lennar Carlsson
Arbetsplats under tävlingen:
SAS Arlandia Hotel
​
Ort:
Stockholm
​
Finalrätter
Biff á la Renberg.
Gert Klötzke
​
Arbetsplats under tävlingen:
Värdshuset Flottaren
​
Ort:
Vansbro
​
Finalrätt:
Saffransfylld unghönsrullader.
Torbjörn Lagmark
​
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Elinor
​
Ort:
Helsingborg
​
Finalrätter
Kantarell- och räkfärserad hälleflundra i smördegsflan med grönsakspärlor.
Peter Odén
​
Arbetsplats under tävlingen:
LKAB:s personalrestaurang
​
Ort:
Kiruna
​
Finalrätter
Murkelfärserat ripbröst i smördeg.
Ulf Thorson
​
Arbetsplats under tävlingen:
Victors
​
Ort:
Göteborg
​
Finalrätter
Ugnsstekt pigghamslägg med rotfruktsgratäng.
Ingemar Eberstål
Arbetsplats under tävlingen:
Rådhuskällaren
​
Ort:
Falun
​
Finalrätt:
Saltinbakat reninnanlår med tranbärssås och masselnötskryddad potatiskaka.
Stig Östman
​
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Morellen
​
Ort:
Stockholm
​
Finalrätter
Roslagstupp med Karl Johansvamp och endiver.