Martin Moses
Årets Kock 2019
Martin Moses är född 1982 och uppvuxen i Växjö. Martin inledde sin karriär på PM & Vänner och gick därefter till Fond och SK Mat & Människor där han arbetade som kökschef. 2019 stod Martin högst upp på pallen i Årets Kock, men redan 2018 var han snubblande nära då han tog silver med bara en poäng från vinst. Martin var även med i finalen av Årets Kock 2007, då under namnet Pettersson.
Tävlingen Årets Kock 2019
12-13 september 2019
Finaldag 1
Finalrätt 2
Årets Kock 2019 anordnades på Annexet i Stockholm den 12-13 september där åtta finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 20219 blev Martin Moses. Martin vann tävlingen med rätterna:
Otränad rätt 1 – havskräfta och karljohansvamp
Havskräfta – Karljohan – Fänkål – Vallmofrön.
Otränad rätt 2 – havskräfta och karljohansvamp
Havskräfta – Tomater – Karljohan – Bondbönor – Krondill – Korn.
Tränad korvrätt
Nötkorv – Talg – “Scotch egg” – Blomkål – Cheddarost – Skånsk anklever.
Otränad rätt 1 – ostron
Ostron – Smör – Sockertång – Gurka – Lök – Våtarv.
Otränad rätt 2 – broccoli och ostron
Broccoli – Ostron – Alger – Skogssvamp – Grön olja – Havsbuljong – Zucchini – Broccoliskott.
Tränad potatisrätt
Amandine – King Edward – Vitlök – Odlad svamp – Lök – Fänkål – Potatis ”papadum” – Örter – Purjoaska. Vaktel – Kärnmjölk – Svart vitlök – Örter – Citronsyrad buljong.
Finalister i Årets Kock 2019
Alexander Sjögren
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurant Mutantur
Ort:
Malmö
Finalrätter
Finaldag 1
Rätt 1: Smörstekt havskräfta, stekt karljohan med sky på det samma. Sockermajs, verbena och slingerspenat, karljohanssmör.
Rätt 2: Tartar på havskräfta och karljohan med gulbeta, äggula samt buljong på havskräfta och krondill, ingefära.
Korvrätt:
Korv på kyckling, saltat späck och brynt lök. Serverad med hörökt gulbeta, kålknyte med kyckling & kantarell, potatis med purjolök & vaxbönor, fläderzucchini samt vinägrett på grillat kycklingfett & tomatkärnor.
Finaldag 2
Rätt 1: Rått ostron med gurka, yuzu & lökvinägrett. Portlak, dulse, ostronört & citronzest.
Rätt 2: Grillad broccoli med ostron, gurka & zucchiniravioli. Picklade & smör på kantarell, broccolifrö & blomma, våtarv & ostronskum.
Potatisrätt:
”Potatisplanta”
3x potatis fyllda med kantarell, karamelliserad lök & gran samt lagrad prästost. Rökt potatis & misosås, picklad potatis, gröna blad & blommor samt knäckebröd.
Vaktelbröst pocherat på benet i öl & krondill sedan vänt i krusat smör & glaserat med krondill. Lår med grillat hjärta & krispigt halsskinn, grillad klubba.
Christian Siberg
Arbetsplats under tävlingen:
Swedish Taste
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Finaldag 1
Rätt 1: Grillad havskräfta, rostad majscreme, picklad karljohansvamp, gräddsotad mangold, riven unika ost.
Rätt 2: Råstekt havskräfta, karljohan, gulbeta, rotselleri och tomat.
Korvrätt:
Fläsk- och lammkorv, glaserad kronärtskocka, ragu på majs, poblano och mandlar med fermenterad tomatsås.
Daniel Müllern
Arbetsplats under tävlingen:
Unilever Food Solutions
Ort:
Ystad
Finalrätter
Finaldag 1
Rätt 1: Smörstekt havskräfta med karljohansvamp, creme på karljohan och rotselleri, råstekt majs samt kräftbuljong med majs.
Rätt 2: Tartar på hällstekt havskräfta med rå karljohansvamp, tomat- och kräftvinägrett.
Korvrätt:
Korv och knaperstekt bröst från skånsk majsanka med kantareller och sockermajs.
Finaldag 2
Rätt 1: Naturell ostron med gurka, picklade alger och korianderblommor.
Rätt 2: Variation på broccoli med hällstekt ostron samt smörsås smaksatt med ostron.
Potatisrätt:
”Amandine & mandel”
Potatistarte på rostad potatis fylld med inglaserad och picklad potatis, rå och syrad shimejsvamp, spritärtor och rosenkål, pocherat vaktelägg toppad med grönt från Ugglarps grönt, ost och sommarens sista tryffel.
Vaktel stekt på ben med örtdoftande blommor samt grillat lår.
Sås på vilda svampar och ramslökskapris.
Jonas Lagerström
Arbetsplats under tävlingen:
Etoile
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Finaldag 1
Rätt 1: Smörstekt kräfta med skum och stekt och picklad karljohan.
Rätt 2: Kräftbuljong smaksatt med ingefära & krondill, inkokt kräfta, syrad karljohan samt gravad tomat.
Korvrätt:
Lammkorv smaksatt med Vreta ärta, fänkål, persilja och ras el hanout.
Louise Johansson
Arbetsplats under tävlingen:
Taste by Louise
Ort:
Kungsälv
Finalrätter
Finaldag 1
Rätt 1: Tartar på havskräfta med tomat, apelsin och saffran, hyvlad karljohansvamp med karljohansvampcreme och pistage. Apelsin och saffransbuljong.
Rätt 2: Karljohanssvamp öst i smör med kräfta och sojamajonnäs. Ost från Arla Unika, picklad fläderkapris, krondill och gulbetor.
Korvrätt:
Havsband, Knas Crème, blomkålsvarianter och chimichurri.
Ola Wallin
Arbetsplats under tävlingen:
SK Mat & Människor
Ort:
Göteborg
Finalrätter
Finaldag 1
Rätt 1: Sotad havskräfta med ingefära, grillade och rökta tomater, stekt/brynt karljohansvamp. Kräftbuljong med krondill och ingefära.
Rätt 2: Karljohansvampcreme med havgus, sotad mangold, havskräftssmörsås, fänkålsblommor samt picklad fänkål och halstrad havskräfta.
Korvrätt:
Korv på hängmörad bringa och grillad entrecote serverad med smörbakad rotselleri, buljongkokt lök och lagrad ost.
Finaldag 2
Rätt 1: Grillade ostron i sitt skal, marinerade med fisksås och citron. Serveras med korianderblommor & portlak.
Rätt 2: Sotad broccoli med ostron & algmajonnäs, broccolifrön och ostronsmörsås.
Potatisrätt:
Kroppkaka på Gullöga med salvia & vitlök, fylld med brynt svamp.
Bakad purjolök & syrlig fänkål & salviaolja. Friterade potatisskal samt matvete. Sås på potatisavkok & vete smaksatt med kallpressad rapsolja. Urbenat vaktelbröst samt lårklubba med timjan.
Lars Niklasson
Arbetsplats under tävlingen:
Lilla Ego
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Finaldag 1
Rätt 1: Tartar på havskräfta med karljohansmajonnäs, citron och fänkål.
Rätt 2: Sotad havskräfta med krondills- och karljohansbuljong, tomat och chili.
Korvrätt:
Kryddig lammkorv med grillad majonnäs, rökt mandel, picklad lök, kronärtskocka och tomat.