David Lundqvist
Årets Kock 2018
David Lundqvist är född år 1985 i Långelanda, Orust.
Han började arbeta på Slussens Pensionat på Orust redan vid 13 års ålder och stannade där i hela tio år, de sista åren som kökschef.
David har också arbetat på välkända restauranger som Grand Hotel Saltsjöbaden, Gute Köttrestaurang & Grillbistro, Operakällaren, Hos Pelle, Fiskekrogen och Restaurang Fond i både Stockholm och Göteborg.
Tävlingen Årets Kock 2018
28-29 september 2018
Finaldag 1
Finaldag 2
Årets Kock 2018 anordnades på Kungliga Tennishallen i Stockholm den 28-29 september där sju finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 2018 blev David Lundqvist. David vann tävlingen med rätterna:
Tränad rätt
Smörstekt Bjärekyckling, krispstekt vinge och kryddbakat lår täckt med rostat skinn. Bakad och smörfriterad rotselleri med getmese, fylld med rotselleripuré. Öppen ravioli av syltad rotselleri fylld med valnötsemulsion, saltrostad valnöt och syrat äpple. Sellerimarinerat gravensteineräpple och frasigt sellerichips. Blankad sky på rostad kycklingbuljong. Spansk körvel och krondill.
Vegetarisk rätt
Grillad enrisrökt rotselleri, vinägermarinerad halstrad rimskivling, puré och chips på jordärtskocka, buljong på trattkantarell, bondbönsmiso med hasselnöt och gräslöksolja. Hasselnötsemulsion och saltrostade hasselnötter, Gotlandstryffel, fänkålsblomma och timjan.
Rätt på pilgrimsmussla
Lätthalstrad pilgrimsmussla med fänkålsbakad romsäck, vitvinssås syrad med bergamott. Variation på svenska tomater, fänkålspuré, blodgrape och örter.
Lammrätt
Kolgrillad lammytterfilé med rostad peppar. Gravad och rökt innerfilé samt brässerat och glacerat lägg. Syrad och halstrad blodriska och kålrotspuré. Gotlandslinser, lammsky med brynt smör.
Hummerrätt
Finger food på svensk hummer och majonnäs.
Finalister i Årets Kock 2018
Martin Moses
Arbetsplats under tävlingen:
SK Mat & Människor
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Tränad rätt:
Variation av kyckling från Bjäre med kantareller, jordärtskocka och tagetes. Bröst bakat i sitt eget fett med krisp av kryddat skinn. Bovetefriterad fylld vinge. Krämig jordärtskocka med tagetes, gulbeta och svenskt äpple. Falsk ”kronärtskocka” med vispad lever samt smörstekta kantareller och sky på grillade kycklingskrov.
Vegetarisk rätt:
Vasslebakad och krispig jordärtskocka med äpple, timjan, färsk och torkad Karl-Johan samt tryffel.
Rätt på pilgrimsmussla: Pilgrimsmussla med grillade tomater, syrlig fänkålssallad, torkad sockertång och libbsticka.
Lammrätt:
Lammrygg med pressad bog och gratängbakad rotselleri, betor, sotad brysselkål samt sötsyrlig kålsky.
Hummerrätt.
Peter J Skogström
Arbetsplats under tävlingen:
Mat & Vin Slottsparken
Ort:
Malmö
Finalrätter
Tränad rätt:
Grillad Rowan Ranger i ”seven spices”- sötsyrlig gurka & rödkokta morötter, vingar och betor i Shaoxing. Sesamkrispig confit på låret med en krasse & hasselnötskräm – mixad smörig buljong på kycklingskinn.
Vegetarisk rätt:
Picklad bakad selleri med krämig, råa och stekta svampar serverad med jordärtskocka och valnötskrisp.
Magnus Persson
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang ROT
Ort:
Visby
Finalrätter
Tränad rätt: Majskycklingbröst, morot och majrova, svampkroppkaka och dillvelouté.
Dill- och hasselnötsfärserat majskycklingbröst serveras med kryddstekt morot fylld med lever, confiterad majrova, svampkroppkaka med rökt rivet hjärta, stekta broccoliblad, björkeldad vinge samt en dillvelouté.
Vegetarisk rätt: Kål och svampknyte i sin egen buljong serveras med enrisrökt Karl-Johan svamp, svenska äpplen, jordärtskocka, persilja samt hasselnötter.
Rätt på pilgrimsmussla: Halstrad lättrökt pilgrimsmussla serveras med grillad morot, rättika, fänkål samt smörsås smaksatt med bergamott.
Lammrätt: Lammrygg med grillad kappa, kåldolme på lammlägg, jordärtskocka, kålrot samt falafel på Rättviksärt.
Hummerrätt.
Jonas Alvin
Arbetsplats under tävlingen:
STÅNGS MAGASIN
Ort:
Linköping
Finalrätter
Tränad rätt:
Stensopp, kål, äpple och kyckling.
Rotisserigrillad hel -kyckling med bakad lever och krispigt skinn samt kycklingsky smaksatt med lagrad ättika. Bakad kål med grillad stensopp. Krispigt äpple och picklad kålrabbi med stensopp. Mangold fylld med getyoghurt.
Vegetarisk rätt:
Bränd kålbuljong, smörkokt rotselleri, jordärtskockakräm med tryffel och lök, picklad svart trumpet, rått äpple med Karl-Johan svamp, valnötter samt puffat nakenhavre och persilja.
Lars Niklasson
Arbetsplats under tävlingen:
Lilla Ego
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Tränad rätt: Kryddstekt kycklinglår och lättrökt kycklingbröst, picklad och bakad pumpa, vilda svampar, parmesan och salvia.
Vegetarisk rätt: Bakad rotselleri med svecia, vilda svampar, rostade hasselnötter samt misomajo.
Anders Johnsson
Arbetsplats under tävlingen:
Rejmes Restaurang
Ort:
Örebro
Finalrätter
Tränad rätt:
Bjärekyckling med morot, ingefära och bondbönsmiso.
Vegetarisk rätt:
Bakad rotselleri med kål, svecia och smörad buljong.