Peter J Skogström
Årets Kock 2006
Peter J Skogström är född den 8 mars 1972 och är uppvuxen i Bor, en liten ort utanför Värnamo.
När han vann Årets Kock 2006 var han verksam på Mat & Vin Stolpaberg. Förutom vinsten i Årets Kock 2006 har Peter varit med i uttagningen till Bocuse d’Or samt varit medlem i Svenska Kocklandslaget under 1998–2004 med vilka han tog guld i Culinary Olympics 2000 och 2004 samt VM-guld 1998 och 2002.
Tävlingen Årets Kock 2006
1 feburari 2006
Finalrätt 1
Finalrätt 2
Årets Kock 2006 anordnades på Världskulturmuséet den 1 februari där sex finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 2006 blev Peter J Skogström. Peter vann tävlingen med rätterna:
Modern varmrätt
Skummig soppa på dill med kolja, pilgrimsmousseline och citronglaserade rotisar.
Söndagsmiddag
Högrev från Blentarp, galette på gulbeta och prästost serverad med syrlig potatispuré, picklade rotfrukter och chutney på paradisäpple.
Finalister i Årets Kock 2006
Peter Johasson
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang LUX
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Soppa:
Frikassé på gös, havskräfta och råräkor med blomkål, skaldjurskorv, tomat, citron och dill.
Söndagsmiddag:
Helstekt entrecote från Naztorps gård med kryddpepparkryddat, bräserat rostbifflock, jordärtskockspuré, skogschampinjoner, morot, äpplemos och timjan
Johan Karlsson
Arbetsplats under tävlingen:
Alfredos Restaurang
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Soppa:
Kryddig marulk på ostronkräm med grönsaks- och blåmusselbuljong.
Söndagsmiddag:
Karl-Johansvampsrulad med syrad lök, äppelgräddsås och pepparrotstött potatis samt citron- och timjangrönsaker
Jakob Lells
Arbetsplats under tävlingen:
Skanörs Gästgifvaregård
Ort:
Skanör
Finalrätter
Soppa:
Gryta på piggvar och havskräftor med fänkål, smålök och kronärtskocka, serveras med spröd kavring, dragon och brandade på mandelpotatis och piggvar.
Söndagsmiddag:
Dillglaserad högrev med rosenkål, rostat vete och dill samt färskostbuljong serveras med pepparrotsrotmos och pumpapickels
Kwang Henriksson
Arbetsplats under tävlingen:
Swea Hof/Elite Plaza Hotel
Ort:
Göteborg
Finalrätter
Soppa:
Variation på västerhavstorsk med ostron- och persiljebuljong, mjölkpocherad vitlökscrème samt rökt ostrondolme.
Söndagsmiddag:
Citronconfiterad högrev, porterkokt högrevsragu serveras med rotfruktsstomp, syltade grönsaker och senapsfärskost
Simon Lundén
Arbetsplats under tävlingen:
Swedish Taste/Hills Restaurang
Ort:
Göteborg
Finalrätter
Soppa:
Blåmusselsoppa med kryddstekt marulk, citronyoghurt och krutong samt skaldjurspotatis.
Söndagsmiddag:
Bräserat nötinnanlår med aprikos serverat med ingefärsgrönsaker, gurkpickels med kummin, lingonjelly, selleripuré med getostcrème samt vitpeppargräddsky