Markus Aujalay
Årets Kock 2004
Markus Aujalay är född 1971 och är uppvuxen i Uppsala. Han är en av Sveriges mest välkända TV-kockar som skrivit flera böcker och medverkat i olika TV-produktioner.
Han har även erfarenhet från restauranger som Operakällaren, Leijontornet, Fjällpuben i Åre och Fredsgatan 12. Utöver vinsten i Årets Kock 2004 har Markus vunnit Årets Gröna Kock 2000 och Årets Viltkock 2000. Idag driver Markus Restaurang Tegelbacken i Stockholm.
Tävlingen Årets Kock 2004
5 februari 2004
Finalrätt 1
Finalrätt 2
Årets Kock 2004 anordnades på Trädgår´n i Göteborg den 5 februari där fyra finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 2004 blev Markus Aujalay. Markus vann tävlingen med rätterna:
Modern varmrätt
Stekt kycklingbröst och örtfärserad vinge i buljong med karljohanssvamp, kronärtskocka och citron.
Nordiska cocktail:
-
Lättrökt röding med äpple pepparrot och forellrom på fänkålskrisp.
-
Renkalvtartar med senap, kapris och vakteläggula.
-
Kvibille Gräddädel med kryddkokt päron och rostade hasselnötter.
-
Hummer med blomkålskräm, hummergelé och gurka.
-
Karljohansvampstartelette med portvinskokt rödlök.
Finalister i Årets Kock 2004
Karin Andersson
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Trädgår´n
Ort:
Göteborg
Finalrätter
Varmrätt: Majskycklingbröst med kalvbräss och lårbitar i mörk glaze samt pepparstekt karljohanssvamp, tomatchutney med rostad jordärtskocka och krispig schalottenlök. Serveras med mandelpotatis och selleripuré samt smörad citronbuljong.
Nordisk cocktail:
-
Torsk”cake” med dill- och sparrisskum.
-
Jordärtskocksmousse med potatisflakes och brynta kantareller.
-
Oxbringa med tomat- och timjangelé.
-
Hummersandwich med mandelpotatis och gräslök.
-
Cheddar med lime och olivolja på rågknäckebröd
Peter J Skogström
Arbetsplats under tävlingen:
Mat och Vin på Stolpaberga
Ort:
Vintrie
Finalrätter
Varmrätt: Kyckling i curry med äpple och rosenkål.
Nordisk cocktail:
Peter Johansson
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Lux Stockholm
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Varmrätt: Apelsinbakad kyckling med pumpapuré, ingefärskokta linser, smörkokt lök, karljohan, bacon, timjan, och syltad morot.
Nordisk cocktail:
-
Strömming med böckling och citron- och dillcrème.
-
Kronärtskocka, kapris och syltad tomat.
-
Kycklingleverpastej med apelsin och bacon.
-
Hummer med brynt smörhollandaise och mördegskex.
-
Getost från Gullspira gård med gul russinmarmelad och kryddflarn.
Anders Willhelmsson
Arbetsplats under tävlingen:
Teatercaféet
Ort:
Umeå
Finalrätter
Varmrätt: Honungsstekta kycklingbröst, rulle på lår och sidfläsk, syrlig schalottenlök, terrin på blod och smörkokt potatis, karamelliserade äpplen samt äppelsky.
Nordisk cocktail:
-
Sotad lax med gräddfilsgelé och dillkex.
-
Friterad kompott på mandelpotatis, linser och svart trumpetsvamp samt tranbärschutney.
-
Rökt ren i rotselleripuré, picklade äpplen på potatischips.
-
Vodkamarinerad kräfta på tunnbröd, kräftsmör samt fänkålsyoghurt.
Anders Vendel
Arbetsplats under tävlingen:
Mötesplats Österlen
Ort:
Löderup