top of page
53271759595_39c21aef82_k.jpg
Skärmavbild 2024-02-19 kl. 22.19.12.png

Markus Aujalay

Årets Kock 2004

Markus Aujalay är född 1971 och är uppvuxen i Uppsala. Han är en av Sveriges mest välkända TV-kockar som skrivit flera böcker och medverkat i olika TV-produktioner.

 

Han har även erfarenhet från restauranger som Operakällaren, Leijontornet, Fjällpuben i Åre och Fredsgatan 12. Utöver vinsten i Årets Kock 2004 har Markus vunnit Årets Gröna Kock 2000 och Årets Viltkock 2000. Idag driver Markus Restaurang Tegelbacken i Stockholm.

Tävlingen Årets Kock 2004

5 februari 2004

Finalrätt 1

Finalrätt 2

Årets Kock 2004 anordnades på Trädgår´n i Göteborg den 5 februari där fyra finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 2004 blev Markus Aujalay. Markus vann tävlingen med rätterna:

 

 

 

 

Modern varmrätt

Stekt kycklingbröst och örtfärserad vinge i buljong med karljohanssvamp, kronärtskocka och citron.

 

 

 

Nordiska cocktail:

  • Lättrökt röding med äpple pepparrot och forellrom på fänkålskrisp.

  • Renkalvtartar med senap, kapris och vakteläggula.

  • Kvibille Gräddädel med kryddkokt päron och rostade hasselnötter.

  • Hummer med blomkålskräm, hummergelé och gurka.

  • Karljohansvampstartelette med portvinskokt rödlök.

Finalister i Årets Kock 2004

Karin Andersson

 

Arbetsplats under tävlingen:

Restaurang Trädgår´n

Ort:

Göteborg

Finalrätter

Varmrätt: Majskycklingbröst med kalvbräss och lårbitar i mörk glaze samt pepparstekt karljohanssvamp, tomatchutney med rostad jordärtskocka och krispig schalottenlök. Serveras med mandelpotatis och selleripuré samt smörad citronbuljong.

Nordisk cocktail:

  • Torsk”cake” med dill- och sparrisskum.

  • Jordärtskocksmousse med potatisflakes och brynta kantareller.

  • Oxbringa med tomat- och timjangelé.

  • Hummersandwich med mandelpotatis och gräslök.

  • Cheddar med lime och olivolja på rågknäckebröd
     

Peter J Skogström

 

Arbetsplats under tävlingen:

Mat och Vin på Stolpaberga 

Ort:

Vintrie

Finalrätter

Varmrätt: Kyckling i curry med äpple och rosenkål. 

Nordisk cocktail:

Peter Johansson

 

Arbetsplats under tävlingen:

Restaurang Lux Stockholm

Ort:

Stockholm

 

Finalrätter

Varmrätt: Apelsinbakad kyckling med pumpapuré, ingefärskokta linser, smörkokt lök, karljohan, bacon, timjan, och syltad morot.

Nordisk cocktail:

  • Strömming med böckling och citron- och dillcrème.

  • Kronärtskocka, kapris och syltad tomat.

  • Kycklingleverpastej med apelsin och bacon.

  • Hummer med brynt smörhollandaise och mördegskex.

  • Getost från Gullspira gård med gul russinmarmelad och kryddflarn.

Anders Willhelmsson 

Arbetsplats under tävlingen:

Teatercaféet

Ort:

Umeå

Finalrätter

Varmrätt:  Honungsstekta kycklingbröst, rulle på lår och sidfläsk, syrlig schalottenlök, terrin på blod och smörkokt potatis, karamelliserade äpplen samt äppelsky.

Nordisk cocktail:

  • Sotad lax med gräddfilsgelé och dillkex.

  • Friterad kompott på mandelpotatis, linser och svart trumpetsvamp samt tranbärschutney.

  • Rökt ren i rotselleripuré, picklade äpplen på potatischips.

  • Vodkamarinerad kräfta på tunnbröd, kräftsmör samt fänkålsyoghurt.

Anders Vendel 

Arbetsplats under tävlingen:

Mötesplats Österlen

Ort:

Löderup

Finalrätter

Följ Årets Kock

  • alt.text.label.Instagram
  • alt.text.label.Facebook
  • alt.text.label.LinkedIn
  • alt.text.label.YouTube
  • TikTok
53271288796_56519dd356_k (1).jpg
bottom of page