Magnus Lindström
Årets Kock 2003
Magnus Lindström är född den 15 februari 1970 och är uppvuxen i Växjö. Han har grundat Swedish Taste i Göteborg; ett hus med restaurang, butik, matstudio och konferens, och i Stockholm; en mat- och vinstudio.
Magnus har även erfarenhet från restaurangerna Fredsgatan 12, Gondolen, Fjäderholmarnas Krog och Eriks Fisk i Stockholm samt Hotell Borgholm på Öland. Utöver titeln Årets Kock 2003 har Magnus tagit två OS-guld med Kocklandslaget där han var medlem under många år.
Tävligen Årets Kock 2003
6 februari 2003
Finalrätt 1
Finalrätt 2
Årets Kock 2003 anordnades på Grand Hotel i Stockholm den 6 februari där åtta finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 2003 blev Magnus Lindström. Magnus vann tävlingen med rätterna:
Modern varmrätt
Persilje- och vitlöksstekt lammrygg med tomatterrin, kronärtskocka och vita bönor, samt rödvinsbräserad lammbringa och friterad getostpotatis
Smörgåsbordets rätter
-
Senaps- och kumminmarinerad rökt lax och syrad gurksallad
-
Kycklingkorv med blomkålspuré och kryddkoka katrinplommon
-
Skogssvampsoppa med sötsur svamp- och Västerbottensosttartlett
-
Citronströmming med rödbetor, äpple och pepparrotscréme
Finalister i Årets Kock 2003
Andreas Nylén
Arbetsplats under tävlingen:
Frilans
Ort:
Umeå
Finalrätter
Modern varmrätt:
Confit på lammsadel med en liten lammkolbàsz och syrad spetskål samt en potatis- och getostterrin smaksatt med timjan och en sötstark senapsvelouté.
Smörgåsbord:
Inkokt lax på asiatiskt vis med gurka i gelé och rostade sesamfrön, Lime- och vitlöksmarinerad strömming med mango och papaya, Plommontomat med potatis, ädelost och portvinskokta kastanjer, Honungs- och senapsglaserad kyckling på saltbakad rödbeta med pepparrot och brynt smör
Markus Aujalay
Arbetsplats under tävlingen:
Fredsgatan 12
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Modern varmrätt:
Helstekt lammsadel med citronglaserade dillgrönsaker, lamm- och spetskålsrillette, potatis- och pepparrotskräm samt rödvinssky.
Smörgåsbord:
Marinerad lax med äpple, pepparrot och ingefära, Gratinerad ansjovisströmming med tomat och dill, Mandelpotatisvichyssoise med Västerbottensost och kummingrissini, Lättrökt kyckling med sellerisallad och hasselnötsvinägrett
Per Ängsås
Arbetsplats under tävlingen:
Lidingö Golfrestaurang
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Modern varmrätt:
Senapsbakad lammytterfilé med ragu på jordärtskocka och karljohansvamp, friterad ostpotatis och tomatterrin, serveras med lammsky.
Smörgåsbord:
Kycklingmousseline med stekt lever, brynt kålbuljong, äpple och rårörda lingon, Gulbeta fylld med pepparrots-Kesella och brynt smör- och kaprisvinägrett, Kräftströmming 2003, Lättrökt lax- och dillrulle med gurk- och forellromsyoghurt,
Daniel Rolk
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Fond
Ort:
Göteborg
Finalrätter
Modern varmrätt:
Svartpepparstekt lammfilé med vitlöksstekt potatis, citronkokt bringa, bönragu, fårostcrème samt schalottenlökssky.
Smörgåsbord:
Cheddarstekt kycklingfilé med rostade rotfrukter, Blomkålssoppa med timjanmarinerade rödbetor, Inkokt lax med pernodkokt fänkål och apelsinmajonnäs, Citronstekt strömming med brynt ansjovis- och palsternackssmör
Martin Lennartsson
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Fond
Ort:
Göteborg
Finalrätter
Modern varmrätt:
Sockerstekt lammytterfilé med sky och rostad schalottenlök, kokt lammentrecôte med sötsur dillsås och citronglaserade morötter och sticklök, potatis- och kålpuré.
Smörgåsbord:
Inkokt lax med potatissallad, Jordärtskocks- och färskostcrème med syrlig svamp och tomat, Kycklingbullar med citron och kryddpeppar i palsternackssoppa, Pankofriterad strömming med pepparrot samt potatis- och senapskompott
Anders Vendel
Arbetsplats under tävlingen:
Mötesplats Österlen
Ort:
Löderup
Finalrätter
Modern varmrätt:
Lammsadel med honungsglaserad mandelpotatis fylld med lägg, getostsyrad kål, ragu på citronrimmad gurka, bönor och svamp samt mörk dillsky.
Smörgåsbord:
Spenat- och ostsallad med inkokta persiljerötter, pocherad äggula och senapsfrön, kyckling- och kryddpepparkorv med dillrosenkålskompott och ansjoviskryddad, scharlottenlökssoppa, strömningsassiett med morots- och citronströmming med honungyoghurt och mynta samt ansjoviskryddad, kyld brandade på potatis och strömming med dragongurka och spröd karving, kall äppelsyltad lax med grönärtspuré och rostad mandel- och pepparrotssallad.
Peter J Skogström
Arbetsplats under tävlingen:
Mat & Vin på Stolpaberga
Ort:
Bunkeflostrand
Finalrätter
Modern varmrätt:
Glaserad lammsadel med rimmat lägg, marinerade grönsaker och potatisrulle med vitlökspuré.
Smörgåsbord:
Sockersaltad fjordlax med senap och äpple, Blomkål- och rosenkålsterrin med ostchips, Kryddbräserad kycklingklubba med brännvinspickles, Friterad strömmingsstjärt med pepparrotsdressing