Andreas Hedlund
Årets Kock 2002
Andreas Hedlund är född den 25 juni 1972 och är uppvuxen i Uppsala.
Han har erfarenhet från restauranger i Stockholm som Villa Vera, driven i egen regi, samt Restaurangakademin, Stockholms Stadshus, Villa Källhagen, Oaxen Skärgårds Krog, Pontus in the Green House och Pontus Group.
Han har också ansvarat för flera nobelmiddagar genom åren.
Årets Kock 2002
7 februari 2002
Finalrätt 1
Finalrätt 2
Årets Kock 2002 anordnades på Grand Hotel i Stockholm den 7 februari där sju finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 2002 blev Andreas Hedlund. Andreas vann tävlingen med rätterna:
Modern varmrätt
Svensk renkalv med långkokt, vinägerglacerad tunga serveras med frasig getost, gräddkokt jordärtskocka, persilja och pärllök samt buljong på rostad rosenkål och sirap
À la carte-rätt på råvarukorg
Soppa på lättrimmad torsk med rotfrukter bräserade i brynt smör och citron, lantägg i frasig Svecia kryddgrönt samt pepparrotsbuljong och blomkål
Finalister i Årets Kock 2002
2
Peter Johansson
Arbetsplats under tävlingen:
Mat & Vin på Stolpaberga
Ort:
Bunkeflostrand
Finalrätter
Varmrätt:
Tre smaker på ren med äppelbakad svartrot, potatispuré och svampbuljong.
Skollunch:
Kycklingspett med rotfruktschutney och lime-honungs yoghurt
3
Magnus Lindström
Arbetsplats under tävlingen:
Swedish Taste
Ort:
Göteborg
Finalrätter
Varmrätt:
Kryddstekt reninnanlår med pumpa tartlet, confiterad smålök, champinjonskott och renlägg, samt gräddsky och potatis-jordärtskocka.
Skollunch:
Tomat och persiljelimpa med ugnsrostade grönsaker och potatismos
4
Stefan Ekengren
Arbetsplats under tävlingen:
Krägga Herrgård
Ort:
Bålsta
Finalrätter
Varmrätt:
Kryddstekt reninnanlår och lättrökt shi-takefylld renroulad serveras med rosmarinkryddad äppelpotatis, mesostkaka och aprikosstekta palsternackor samt ingefärssås.
Skollunch:
Keso- och spenatfyllda rårakor med apelsinkokt vitkål- och brytbönsallad serverade med rårörda lingon
5
Tom Sjöstedt
Arbetsplats under tävlingen:
Högbo Brukshotell
Ort:
Sandviken
Finalrätter
Varmrätt:
Reninnanlår med renmärg, päronsmörsås, spetskåldolme med karljohansvamp, messmörglacerade rotfrukter samt potatisfondant med palsternackspuré.
Skollunch:
Köttfärsbiffar med skinka, ugnsbakade rotfrukter, majs och tomatsalsa samt grönärtssås
6
Martin Hansen
Arbetsplats under tävlingen:
Petri Pumpa
Ort:
Malmö
Finalrätter
Varmrätt:
Innanlår och korv av renkalv med torn på savapotatis, persiljerot och rökt renrulle, glaserade smålökar och brässerat äpple.
Skollunch:
Pot au feu blåmusslor, sej samt purjolök och tomat med focaccia
7
Henrik Ritzén
Arbetsplats under tävlingen:
Fiskekrogen
Ort:
Göteborg
Finalrätter
Varmrätt:
Blodkorvsfylld rensadel med ragu på vita bönor och savoykål, butternutpumpa puré samt salviakryddad rödvinssås.
Skollunch:
Fiskburgare med couscoussallad och yoghurt-koriander dressing
8
Krister Dahl
Arbetsplats under tävlingen:
Frilans
Ort:
Göteborg
Finalrätter
Varmrätt:
Citron- och märgöverbakad renytterfilé med renbogsrilette på gulbeta. Serveras med mandelpotatis och persiljerot, samt rödvinssky.
Skollunch:
Stekt spätta med tomatpasta, serveras med avokado-kesocreme samt kålsallad