Karl Ljung
Årets Kock 1999
Karl Ljung är född den 8 maj 1973 och uppvuxen i Göteborg.
Han har erfarenhet från Stureplansgruppens L’Avventura och Hillenberg som han var med och startade, men även från Operakällaren, Café Opera och Grappa i Stockholm, Brasseri Lipp och Trädgår’n i Göteborg samt Societetshuset i Marstrand.
Årets Kock 1999
3 februari 1999
Finalrätt 1
Finalrätt 2
Årets Kock 1999 anordnades på Grand Hotel i Stockholm den 3 februari där sex finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 1999 blev Karl Ljung. Karl vann tävlingen med rätterna:
Modern varmrätt
Ugnsbakad rådjursstek med sidfläsk- och rotfruktsomelett, apelsin- och timjanglacerad pistage och aprikosrulle, fondant på kålrabbi och persiljestekt minimandelpotatis, serveras med sås på rostad vitlök.
Svensk husmanskost
Oxrullader med gräddsås, färsk inlagd gurka och potatismos.
Finalister i Årets Kock 1999
2
Jan Andersson
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang KB
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Rådjursstek med puré på kålrabbi och rökt sidfläsk och örtfyllda potatischips, serveras med aprikoschutney och rödvinssås smaksatt med rosmarin och apelsin.
3
Stefano Catenacci
Arbetsplats under tävlingen:
Operakällaren
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Rådjursstek på tre sätt – pepparglaserat ytterlår och fransyska, rosmarinkokt innanlår och rostbiff och vitlöksfärs kok i kalvfotsskinn – kålrabbiragu och pistagenötgalette, serveras med en mustig viltsås smaksatt med choklad.
4
Anders Lindevall
Arbetsplats under tävlingen:
Franska Matsalen
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Daube på rådjur med pistagealigot, kålrabbi och sidfläsk.
5
Magnus Lindström
Arbetsplats under tävlingen:
Fredsgatan 12
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Rådjur med kryddiga köttbullar, potatisfondant och ragu på kålrabbi och persilja, serveras med portvinssås berikad med rökt sidfläsk, aprikoser, lök och pistagenötter.
6
Åke Andersson
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Bon Lloc
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Rödvinsglacerad rådjursstek med potatis- och aprikosgalette, aromatisk märg och kålpuré