Stefan Karlsson
Årets Kock 1995
Stefan Karlsson är född den 20 maj 1970 och är uppvuxen i Gemla i Småland. Han är verksam i Göteborg och driver sedan 2010 Götaplatsgruppen med restaurangerna SK Mat & Människor som fick en stjärna i Guide Michelin samma år den öppnades, Toso, Mr. P, Bar Himmel och at Park.
Stefan har även erfarenhet av 28+ samt egna restaurangen Fond, även den med en Michelinstjärna, som han valde att lägga ner när han startade SK Mat & Människor. Stefan har också tävlat med Kocklandslaget.
Årets Kock 1995
1 februari 1995
Finalrätt
Årets Kock 1995 anordnades på S:t Görans Gymnasium i Stockholm den 1 februari där sju finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 1995 blev Stefan Karlsson. Stefan vann tävlingen med rätterna:
Vinnarrätt
Fjällripa fylld med trumpetsvamp och prästost, liten omelette med sallad på päron, kycklinglever och sidfläsk, honungsglaserade kålrabbi och rotsaker och smålök, potatis-, timjan- och rotselleribakelser, tranbärssås.
Finalister i Årets Kock 1995
Niklas Ryhnell
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Naturhistoriska Muséet
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Huvudrätt:
Stekt fjällripa med tranbärsgräddsås, timjanstekta queneller av lever och lår pch sauté på schalottenlök, lådrabbi, päron och rimmat sidfläsk.
Anders Nordqvist
Arbetsplats under tävlingen:
Franska Matsalen, Grand Hotél
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Huvudrätt:
Stekt ripbröst med en liten wallenbergare på ripa och kyckling lever, bakad paprikabrunoise, litet ägg av potatispuré med fläskflarn och sås på svart trumpetsvamp.
Magnus Ek
Arbetsplats under tävlingen:
Oaxen Skärgårdskrog
Ort:
Hölö
Finalrätter
Huvudrätt:
Salamis på ripa med kycklinglever, timjan och snepas kryddad endiv, ugnsbakad potatis med rimmat fläsk och trumpetsvamp garnerat med syltade tranbär.
Olle Sundström
Arbetsplats under tävlingen:
Petri Pumpa
Ort:
Lund
Finalrätter
Huvudrätt:
Timjanstekt bröst av ripa med sylta på lår, trumpetsvamp och rimmat fläsk, timjanglacerad kålrabbi och kycklinglevermonterad sås.
Benny Nilsson
Arbetsplats under tävlingen:
Petri Pumpa
Ort:
Lund
Finalrätter
Huvudrätt:
Timjanbakat bröst av fjällripa serverat med confit på lår, vinägerpäron och rimmat fläsk samt syltade tranbär i en mild honungssky och med kompott på potatis och svart trumpetsvamp smaksatt med persilja.
Håkan Thörnström
Arbetsplats under tävlingen:
Hotell Rubinen
Ort:
Göteborg
Finalrätter
Huvudrätt:
Persiljeugnstekt ripbröst på benet, kokt potatissandwich och grönsaks- och prästostägg, serveras med ragu på päron, tranbär, kycklinglever, fläsk och friterad schalottenlök. Ripskysås.