Per Ekberg
Årets Kock 1992
Per Ekberg är född 1963 och driver Ekbergs matsal i Söderhamn tillsammans med hans fru Maria.
Per har tidigare arbetat på restauranger som Franska Matsalen, Gondolen, Fem Små Hus, Källaren Diana och Täby Park Hotell. Han har även drivit Bageri Bulleboden i 13 år.
Tävlingen Årets Kock 1992
5 februari 1992
Vinnarrätt
Årets Kock 1992 anordnades på Restaurangskolan i Stockholm den 5 februari där sex finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 1992 blev Per Ekberg. Per vann tävlingen med rätten:
Helstekt fläskkarré marinerad med vitlök, mejram och honung, serveras skuren i skivor med en kronärtskocksterrin på färska tomater och äpplen och en pytt på mangold, linser och shiitakesvamp, som slås över köttet vid serveringen, till detta en cidergräddsås och en potatis- och purjolökskaka.
Finalister i Årets Kock 1992
Claes Riddarström
Arbetsplats under tävlingen:
Solbacka Sport och Konferens
Ort:
Stjörnhov
Finalrätt:
Helstekt karrérad med griljerade rotsaker – morötter, selleri och gul lök -, potatismos kryddat med färsk ingefära och örter, ragu på shiitake, mangold och kronärtskockor, serveras med en apelsin/senapssås.
Dan Lexö
Arbetsplats under tävlingen:
Kompaniet
Ort:
Helsingborg
Finalrätt:
Grillad fläskkarré, bräserad under lock med mangold och gréveost, serveras med en lätt mejramkryddad omelett fylld med gräddstuvade, örtgröna rotskaer och råstekt potatispuck.
Rickard Waje
Arbetsplats under tävlingen:
Sociotetshuset
Ort:
Martstrand
Finalrätt:
Strut av fläskkarré fylld med paprika och mangold frästa i vitlök och ingefära, selleribo med shiitake, choucroute av rödbetor och selleri, potatis- och selleribomb, kronärtskocksbottnar i smör och vittvin, portvinssås med schalottenlök.
Olle Sundström
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Petri Pumpa
Ort:
Lund
Finalrätt:
Örtgrillad fläskkarré med en mejramkryddad kompott på kronärtskockor i svampsky, serveras med potatis inbakad i mangold och Västerbottensost.
Martin Werner
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Michel
Ort:
Stockholm
Finalrätt:
Helstekt, shiitakefylld fläskkarré på en bädd av karamelliserade rotfrukter och med en crème på gröna och röda linser
Anders Dahlbom
Arbetsplats under tävlingen:
Panorama Hotel
Ort:
Göteborg
Finalrätt:
Per Carlsson
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Tures