top of page

Intervju  [/vc_column_text][divider line_type=”Small Line” line_thickness=”4″ divider_color=”accent-color” animate=”yes” custom_height=”1″ custom_line_width=”80″ delay=”500″][divider line_type=”Small Line” line_thickness=”4″ divider_color=”extra-color-1″ animate=”yes” custom_height=”1″ custom_line_width=”80″ delay=”500″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner column_margin=”default” text_align=”left”][vc_column_inner column_padding=”padding-3-percent” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/2″ column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][image_with_animation image_url=”9479″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”][/vc_column_inner][vc_column_inner column_padding=”padding-3-percent” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/2″ column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_custom_heading text=”Vidare till kvalet ” font_container=”tag:h5|text_align:left|color:%23bfbfbf” use_theme_fonts=”yes” css_animation=”fadeIn”][vc_custom_heading text=”Marie Skogström har under åren tävlat i både kock- och konditorsammanhang och gillar att laga mat lika mycket som att ta fram schysta chokladpraliner. ” font_container=”tag:h2|font_size:40|text_align:left|color:%23000000|line_height:50px” use_theme_fonts=”yes” css_animation=”fadeIn”][divider line_type=”No Line”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner column_margin=”default” text_align=”left”][vc_column_inner column_padding=”padding-3-percent” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]Grattis, hur känns det att gå vidare? Det känns kul, och riktigt spännande med tanke på att inget vet vad som händer i årets tävling. Jag tänker såklart att jag ska förbereda mig, men hur och på vad? För mig blir det mentalt jobbigt och ytterligare en aspekt i tävlingen att inte veta vad som väntar.

Det kändes kul och intressant i och med det nya upplägget. Jag tror många valde att inte ställa upp i år när det är så mycket nytt och man inte riktigt vet vilka utmaningar som väntar. Tänk om det går åt skogen liksom. Men jag snackade med Peter och vi kände precis tvärt om, att det var spännande med det nya och att vi skulle köra. Det blir en kul utmaning.

Hur är det att tävla mot Peter som både är din man och kollega? Det finns ingen rivalitet mellan oss, vi stöttar varandra till hundra procent och kör på så gott vi kan. Vi önskar såklart att vi båda går till final och pushar varandra i förberedelserna. Men jag känner kanske att Peter har mer rutin på sin rätt. Jag har haft min tävlingsrätt i huvudet ganska länge och nu försöker jag sätta rutinerna för att få fram den på bästa sätt utifrån premisserna som finns i tävlingsköket.

Du har inte bara tävlat i mattävlingar tidigare? Nej, det har blivit både kock- och konditortävlingar. Jag tror inte att det är så många som har varit i final i Årets Konditor och också tävlat i Årets Kock. Sen råkade jag vinna Dessertmästarna och har kommit tvåa två gånger i Wilhelmina – en tävling som var uppkallad efter Wilhelmina Skogh och kallades årets Kvinnliga kock.

Men är du konditor eller kock? Min grej är att jag har en bredd som inte jättemånga har. Även om det finns många kockar som gör riktigt bra desserter så tror jag att de ofta inte pallar all kemi som kommer med pastry, man kan liksom inte bara slänga ihop något och tro att det ska fungera.

Många har nog bilden av att jag håller på mycket med desserter, men till vardags i mitt jobb så är det mest fokus på mat. Sen gör jag i och för sig praliner också. Jag gillar variationen och bredden av att både kunna laga varm mat och göra schysta chokladpraliner. Du får inte heller glömma att jag har hållit på ett par år också ;-), och haft möjligheten att fokusera på olika saker vid olika tidpunkter och sammanhang. Då får man en bredd som är svår att ha när man är ung i branschen. Det hoppas jag kan vara min styrka i årets “nya” kock.

Är du en tävlingsmänniska? Jag är fokuserad och målinriktad i allt jag gör. Mitt sätt att hantera mina nerver och säkerställa att kroppen inte ska glömma saker är att gå in i mitt eget mood och bara köra. Det kan nog uppfattas som att jag är väldigt tävlingsinriktad.

Beskriv din matlagning Jag jobbar mycket med svenska råvaror och asiatiska smaksättningar. Det ska såklart vara gott men gärna med syra och hetta.

Ligger din tävlingsrätt i linje med det? Ja det gör det. Det är en flirt med surf’n’turf där jag samtidigt sneglar på det asiatiska köket. I Thailand lagar man ofta rätter med både kyckling och skaldjur, och den typen av crossover tog jag med mig. Även lättheten från det japanska köket, och hettan. Fast jag använder mig av en hel del med svenska råvaror som till exempel fläskkotletten. Det är ju en sönderkörd stackare kan man säga, men jag har fått tag på en riktigt fin gris som vi har hängmörat själva och nu håller jag på att testa mig fram.

Hur kommer uppladdningen se ut dagarna innan Ha ha ha ja tyvärr har vi ju en bit till tävlingen vilket innebär att uppladdningen främst handlar om planering och logistik. Föst tänkte jag grymt, vi flyger upp på tisdag morgon. Men ganska snabbt insåg jag att vi har en 6,5 timmar lång bilresa att se fram emot från Malmö för att få med oss råvaror och all utrustning som ska lämnas in på måndagen. Resan innebär i sin tur att vi måste preppa allt redan på söndag. Så det är planering och logistik som gäller, och att vara beredd på satt saker som vi inte kan påverka kan inträffa.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner disable_element=”yes” column_margin=”default” text_align=”left”][vc_column_inner column_padding=”padding-3-percent” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_custom_heading text=”foto Johan Kahlen” font_container=”tag:h5|text_align:center” google_fonts=”font_family:Roboto%3A100%2C100italic%2C300%2C300italic%2Cregular%2Citalic%2C500%2C500italic%2C700%2C700italic%2C900%2C900italic|font_style:500%20bold%20regular%3A500%3Anormal”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner column_margin=”default” text_align=”left”][vc_column_inner column_padding=”padding-3-percent” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/12″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][/vc_column][/vc_row]

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page