top of page

Intervju [/vc_column_text][divider line_type=”Small Line” line_thickness=”4″ divider_color=”accent-color” animate=”yes” custom_height=”1″ custom_line_width=”80″ delay=”500″][divider line_type=”Small Line” line_thickness=”4″ divider_color=”extra-color-1″ animate=”yes” custom_height=”1″ custom_line_width=”80″ delay=”500″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner column_margin=”default” text_align=”left”][vc_column_inner column_padding=”padding-3-percent” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/2″ column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][image_with_animation image_url=”9431″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”][/vc_column_inner][vc_column_inner column_padding=”padding-3-percent” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/2″ column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_custom_heading text=”Årets Kock 2006″ font_container=”tag:h5|text_align:left|color:%23bfbfbf” use_theme_fonts=”yes” css_animation=”fadeIn”][vc_custom_heading text=”Peter J Skogström tävlar igen ” font_container=”tag:h2|font_size:40|text_align:left|color:%23000000|line_height:50px” use_theme_fonts=”yes” css_animation=”fadeIn”][vc_column_text]Peter J Skogström, Årets Kock 2006, är förste kock i tävlingens historia som gör ett försök att försvara sin titel. Han sökte till årets tävling och är en av de 32 kockar som är vidare till kvalet i Årets Kock 2018.

Grattis, hur känns det att vara vidare? Egentligen vet jag inte vad jag håller på med, och alla andra undrar också vad jag håller på med.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner column_margin=”default” text_align=”left”][vc_column_inner column_padding=”padding-3-percent” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]Men jag tycker det är roligt att tävla och det är jättekul att få möjlighet att vara med och tävla i just Årets Kock en gång till.

Vad fick dig att ställa upp igen? Som så ofta vid den här typen av beslut så började det som en rolig grej. Jag och en branschkollega, som också vunnit Årets Kock tidigare, började prata om att ställa upp – han hoppade av idén men jag bara gjorde det. Jag tror många är rädda för att anta utmaningen, att de känner att de riskerar något om det inte går bra. Själv ser jag bara en rolig tävling framför mig. Rent personligt och mentalt är det en jäkligt häftig resa att vara med på om det nu går så långt, en resa som jag gärna gör igen.

Sen finns en annan anledning också. Vi har problem med återväxten och att få in unga kockar i branschen, men vi har också svårt att få kockar att stanna kvar och fortsätta leverera på en hög nivå. Vi är inte så många som kör vidare efter 40 men jag vill visa att det fungerar jättebra även när man blir äldre, och roligt är det också.

Vad skiljer Peter J 2006 mot Peter J 2018? Jag är mer stabil och lugn i dag, och lite mer vågad i smakerna. Har också ett antal fler timmar i köket – vilket jag tror både är på gott och ont. Erfarenhet är såklart bra men jag är nog lite mer safe än en risktagare nu och också lite mer trångsynt än ungdomarna i tävlingen.

Årets Kock 2018 är i mångt och mycket en helt ny tävling mot när du tävlade. Vad tänker du kring det? Det är förändringarna som gjorde det intressant att ställa upp igen. Hade det varit som tidigare med en rätt som man kan nöta in till perfektion så hade jag inte ställt upp igen, jag har inte engagemanget att öva, öva och öva tills varenda detalj sitter. Det är inte där jag befinner mig i dag. Nej det är det nya upplägget med flera moment och att det krävs en otroligt mycket bredare kompetens i dag som triggade mig. Jag har också alltid tyckt att det var väldigt coolt när Jonas Dahlbom sökte in till Bocus d’Or fast han var lite äldre och ja, nu står jag som äldsta deltagare i startfältet i Årets Kock 2018.

Vilka fördelar har du för att du har varit med förut? Inte så stora tror jag inte, eller ja att jag har erfarenhet att leverera under press vilket såklart en fördel.

Finns det några nackdelar? Ja, att juryn vet vem jag är och känner till min matlagning. Enligt min erfarenhet ställer man högre krav på dem man känner – i varje fall fungerar jag så mot Marie och kollegor på restaurangen. Och om man har högre krav och förväntningar på någon så tror jag också att man automatisk bedömer den personen hårdare, även om det inte är medvetet.

På tal om Marie, hur känns det att tävla mot din fru Marie? Det är jättekul. Vi har faktiskt tävlat mot varandra en gång tidigare, i seminfinalen till Årets Kock 2006 som jag sedan vann. Inför den här tävlingen stöttar vi varandra till 100 procent och bollar idéer och planerar tillsammans. Det är den största styrkan inför en tävling, att ha någon med sig som stöttar och förstår situationen man befinner sig i.

Vad är ditt drömscenario för tävlingen? Att vi båda tar oss till final, det är det absolut bästa som kan hända. Då kan man säga att vi skriver historia. Och sen att Marie vinner finalen. Självklart kommer jag inte ge bort seger, jag ställer upp för att jag älskar att tävla och jag vill gärna vinna, men i det här fallet är det viktigare att komma till final och sedan få se Marie stå som segrare.

Och vad är din taktik för att komma till final? Att leverera en fantastiskt god rätt. Sen hoppas jag på de övriga tävlingsmomenten där jag tror att jag kan sätta lite press på de andra med min erfarenhet. Jag kanske inte är den snabbast kocken, men jag har gjort allt många gångar. Det må vara länge sedan jag stod som segrare i Årets Kock, men gubben är inte mer än 46 år gammal och står fortfarande i köket och tog hem segern i Kockarnas Kamp för tre år sedan. Kolla på Ingemar Stenmark som vinner allt han ställer upp i. Det finns fördel med att ha lite rutin i ryggen, samtidigt som jag är medveten om att det finns sjukt mycket hungriga kockar med i tävlingen som kommer att vara svåra att slå.

Kommer det hänga en ”stäng pga tävling” på dörren till er restaurang Mat & Vin i Slottsparken när det är kval i juni?Ja, om vi inte hade fullbokat båda dagarna så hade vi nog gjort det. Men nu är det fullbokat båda dagarna så vi har tagit plockat in en kompis som kommer in och lagar mat tillsammans med övriga teamet.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner disable_element=”yes” column_margin=”default” text_align=”left”][vc_column_inner column_padding=”padding-3-percent” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_custom_heading text=”Foto: privat från finalen Årets Kock 2006″ font_container=”tag:h5|text_align:center” google_fonts=”font_family:Roboto%3A100%2C100italic%2C300%2C300italic%2Cregular%2Citalic%2C500%2C500italic%2C700%2C700italic%2C900%2C900italic|font_style:500%20bold%20regular%3A500%3Anormal”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner column_margin=”default” text_align=”left”][vc_column_inner column_padding=”padding-3-percent” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/12″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][/vc_column][/vc_row]

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page