top of page

Nordic Choice Hotels har upplevt en kraftig nedgång i omsättningen i hela Norden efter att länderna införde restriktioner i mars med anledning av covid-19. Siffrorna för 2020 visar att koncernen har haft en minskad omsättning med 5,1 miljarder norska kronor 2020 jämfört med 2019.

Nedstängningen av samhället har drabbat alla delar av verksamheten hårt. Restriktioner har påverkat möjligheten att samla människor, resor både i de Nordiska länderna och utanför, möjligheten att servera alkohol, att bedriva SPA- och träningsverksamhet och dessutom har bolaget fått stänga ned delar av verksamheten på grund av frånvaro av gäster.

– I januari och februari 2020 levererade vi rekordresultat i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Vi gick också in i 2020 med 30 hotellprojekt på gång och en plan att anställa 45 000 personer de närmaste fem åren i företaget, säger koncernchef Torgeir Silseth.

– Vi har varit tvungna att permittera och säga upp nästan 8 000 människor i Norden, och vi har tappat en stor del av vår specialkompetens som har byggts upp under flera år. Dessa är människor som vi behöver när vi återgår till det normala igen, säger han.

De nordiska länderna har haft olika kompensationssystem för företag som påverkas av restriktionerna. I Sverige fick företaget cirka 200 miljoner i ersättning 2020, vilket utgör cirka 7 procent av driftskostnaderna för Nordic Choice Hotels svenska hotell. Övriga förluster täcks av lån och eget kapital.

– Ersättningen från myndigheterna har varit viktig för oss. Vi hade aldrig lyckats rädda så många jobb och så stora delar av företaget, om det inte var för kompensationspaketen och det faktum att vi gick in i krisen med en sund ekonomi och likviditet, avslutar Silseth.


Nordic Choice visar omsättningsfall på 5,1 miljarder

Restaurangvärlden

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page