top of page

Moment för kvalfinalen i Årets Kock 2023


Kvalfinal 2022

Den 13-14 juni är det dags för kvalificeringstävling och 18 kockar ska bli 6! De 6 bästa kockarna går vidare till finalen i Årets Kock 2023. Många förutsättningar är fortfarande hemliga för de tävlande och avslöjas först vid start. Allt för att förutsättningarna ska vara lika för alla, och för att premiera en bred och djup kunskap inom kockyrket.

Kvalificeringstävlingen arrangeras den 13-14 juni 2023 på Stockholms hotell- och restaurangskola. Där kommer de som har kallats till tävlingen under kvalificeringstävlingens första dag att få laga upp sitt anonyma inskickade bidrag. Nytt för i år är att 18 tävlande går vidare till kvaldagarna i juni, jämfört med 24 tävlande som det varit de senaste åren.

12 kockar med högst poäng från dag 1 går vidare till dag 2 i kvalificeringstävlingen. Där ställs de inför ytterligare prov i yrket. De 6 kockar med högst totalpoäng efter kvalificeringsdag två går vidare till finalen. Dessa presenteras på eftermiddagen den 14 juni efter avslutad kvalificeringstävling på Nationalmuseum och på vår hemsida samt sociala medier.

I jurygruppen sitter några av Sveriges främsta och mest etablerade kockar tillsammans med personer med hög gastronomisk kompetens och erfarenhet som kommer att bedöma tävlingens olika delmoment. Utformningen av juryn varierar beroende på vilket eller vilka tävlingsmoment som ska bedömas. Juryordförande är Jonas Dahlbom och tävlingsledare för Årets Kock 2023 är Viktor Westerlind.

Information om momenten i kvalificeringstävlingen:

Dag 1 kommer kockarna att laga den intränade rätten enligt receptet som de ansökte med. Rätten ska ha exakt samma uppläggning som sin ansökan och bidraget är anonymt. Dag 2 kommer de som har gått vidare att laga en uppgift med tema fågelägg, mer information får de den 14 juni. Andra uppgiften är att laga en rätt utifrån en hemlig råvarukorg som väljs ut av Stefan Eriksson (råvaruansvarig).

Moment 1 – Tema Fågelägg

·     Uppgiften är att laga en valfri för- eller mellanrätt med ägg.

·     Rätten kan serveras kall eller varm, och 6 portioner ska lagas.

·     Både äggvita och äggula måste ingå.

·     Huvudråvaran (ägg) måste framgå både visuellt och smakmässigt i rätten.

·     Rätten ska vara lakto-ovo vegetarisk. Inga andra animaliska produkter eller ingredienser är tillåtna.

·     All matlagning ska ske på plats, dvs inget får förberedas.

·     Endast sås är tillåten à part. Övriga tillbehör serveras på tallrik.

·      Tävlingsledningen förser de tävlande med samtliga råvaror.

·      Mer information presenteras på plats den 14 juni.

Moment 2 – Otränad rätt

All information kring uppgiften presenteras den 14 juni kl. 08:00.

Moment 3 –­ Metod

Metod kommer att bedömas löpande under dag 2 av metodjury med start vid uppsättning av kök. Metodpoängen kommer att utgöra 25% av den totala poängen i år.

Områden som domarna tittar på är bland annat följande:

·      Handlag.

·      Råvaruhantering/Svinn.

·      Hygien.

·      Organisation/Logistik/Service.

Vi önskar alla tävlande lycka till!

留言


bottom of page