top of page

Intervju [/vc_column_text][divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”4″ divider_color=”accent-color” animate=”yes” custom_height=”1″ custom_line_width=”80″ delay=”500″][divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”4″ divider_color=”extra-color-1″ animate=”yes” custom_height=”1″ custom_line_width=”80″ delay=”500″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner column_margin=”default” column_direction=”default” column_direction_tablet=”default” column_direction_phone=”default” text_align=”left”][vc_column_inner column_padding=”padding-3-percent” column_padding_tablet=”inherit” column_padding_phone=”inherit” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” gradient_direction=”left_to_right” overlay_strength=”0.3″ width=”1/2″ tablet_width_inherit=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][image_with_animation image_url=”15996″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”][/vc_column_inner][vc_column_inner column_padding=”padding-3-percent” column_padding_tablet=”inherit” column_padding_phone=”inherit” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” gradient_direction=”left_to_right” overlay_strength=”0.3″ width=”1/2″ tablet_width_inherit=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][vc_custom_heading text=”Juryordförande Årets Kock” font_container=”tag:h5|text_align:left|color:%23bfbfbf” use_theme_fonts=”yes” css_animation=”fadeIn”][vc_custom_heading text=”“Jag tittar på kompositionen och känslan, känns rätten lagad på riktigt och inte bara stylad?“” font_container=”tag:h2|font_size:40|text_align:left|color:%23000000|line_height:50px” use_theme_fonts=”yes” css_animation=”fadeIn”][divider line_type=”No Line”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner column_margin=”default” column_direction=”default” column_direction_tablet=”default” column_direction_phone=”default” text_align=”left”][vc_column_inner column_padding=”padding-3-percent” column_padding_tablet=”inherit” column_padding_phone=”inherit” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” gradient_direction=”left_to_right” overlay_strength=”0.3″ width=”1/1″ tablet_width_inherit=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][vc_column_text]Vi frågade juryordförande för Årets Kock, Tommy Myllymäki om hur ska man egentligen tänka kring sin tävlingsrätt och vad tittar juryn på?

Vad är det första du tittar på när du bedömer ett tävlingsbidrag? Vid recept och bild inskick tittar jag på kompositionen, känslan, känns den lagad på riktigt och inte bara stylad? Mat ser oftast godast ut när den är lagad som den ska lagas, även på bild. Därefter kollar jag receptet, vad är idén med rätten och försöker verkligen känna in tanken och smaken.

Vid  en live situation kollar jag om rätten är nylagad, har värme och energi. En snabb känsla för den visuella presentationen. Här kan man skapa en bra förväntan på rätten genom att ha en ren och snygg presentation, det behöver inte alltid vara nytt och svårt bara man gjort det man tänkt perfekt och noggrant. Det höjer förväntan på rätten och sitter smaken så är man med i matchen. Men skulle smaken inte vara där är det svårt att sätta höga poäng, smaken och fräschören på rätten är alltid nr 1. Men ett fint tekniskt/hantverksmässigt utförande är alltid att sträva efter.

Vad tycker du är det viktigaste att tänka på när man utformar sitt recept? Tänk att du ska laga en rätt som har X-factor eller Wow-känsla både visuellt och smakmässigt. Tänk också i vilken säsong rätten ska smakas av, råvaror i säsong har i princip alltid godast smak och bäst förutsättningar. Tänk också på att du ska lägga upp och laga maten ensam, det skapar vissa begränsningar. Sist men inte minst, laga mat du själv älskar och tror på!

Vad skulle du vilja ge för tips om man funderar på att söka till Årets Kock? Idag är konkurrensen hård och många är väldigt erfarna så ta hjälp av kollegor och andra du känner som tävlat eller varit med kring tävlingen. Våga fråga andra om råd, tips och idéer. Förbered alla detaljer så noga du kan och har möjlighet till. Att tävla i mat är som en idrottsprestation, den som tränar och förbereder sig smartast och bäst, brukar också vara den som vinner tävlingen.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_tablet=”inherit” column_padding_phone=”inherit” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” gradient_direction=”left_to_right” overlay_strength=”0.3″ width=”1/12″ tablet_width_inherit=”default” tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][/vc_column][/vc_row]

Comments


bottom of page