top of page

Här är tävlingsgruppen som utformar Årets Kock 2023

Tävlingsgruppen som består av Viktor Westerlind, Jonas Dahlbom, Stefan Eriksson, Marie Skogström, Jacob Holmström, Ulrika Brydling och Peter Asp Jelksäter.


Under 2023 firar tävlingen Årets Kock, SM i professionell matlagning, 40 år. Idag presenteras tävlingsgruppen vars uppgift är att utforma upplägget för Årets Kock; från anmälan till final inklusive vilka uppgifter de tävlande ska utföra, tid de har på sig och hur poängen ska sättas. Finalen i Årets Kock sker den 19 oktober 2023 i Stockholm.

Tävlingsgruppen som utformar Årets Kock 2023 kommer att ledas av Viktor Westerlind (tävlingsledare och Årets Kock 2009) tillsammans med tävlingsledningen som består av Jonas Dahlbom (juryordförande och Årets Kock 1996) och Stefan Eriksson (råvaruansvarig och Årets Kock 2005).

”Vi är stolta över att presentera en stark tävlingsgrupp för jubileumsåret som kommer att bidra med sin långa erfarenhet inom branschen och gastronomiska tävlingar, samt deras kunskap om att driva svensk gastronomi in i framtiden. Vi ser fram emot att planera Årets Kock 2023, SM i professionell matlagning, till förhoppningsvis den bästa tävlingen hittills,” säger Viktor Westerlind, tävlingsledare för Årets Kock 2023.

Tävlingsgruppen består även av Marie Skogström (bl.a. coach för Svenska Kocklandslaget från 2021 – 2024 och driver Mat & Vin Slottsparken), Jacob Holmström (kökschef på tvåstjärniga Gastrologik), Ulrika Brydling (bl.a. matkreatör, erfaren kock och medarrangör till Årets Kockelev och Årets Kockelever) och Peter Asp Jelksäter (arbetar på enstjärniga Adam/Albin).

”Det är en stor ära att få utforma jubileumsårets tävling med dessa kompetenta, erfarna och framstående personer inom svensk gastronomi. Jag ser verkligen fram emot att planera nästa års tävling tillsammans med denna grupp,” säger Helene Kugelberg, VD på Årets Kock AB.

Viktor Westerlind vann Årets Kock 2009, är tävlingsledare av Årets Kock tävlingsgrupp och är kökschef på Operakällaren i Stockholm. Viktor har erfarenhet från flera restauranger som Restaurant Frantzén, den första restaurangen i Sverige att få tre stjärnor i Guide Michelin, Aira, Fredsgatan 12, samt Pontus Group. Han har även tagit guld i Culinary Olympics med Svenska Kocklandslaget 2012.

Jonas Dahlbom vann Årets Kock 1996, är juryordförande av Årets Kock tävlingsgrupp och driver Dahlboms mat & bar i Linköping. Utöver vinsten i Årets Kock 1996 kom Jonas fyra i Bocuse d’Or 2005 och coachade Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007, när han vann guld i EM 2014 och brons i Bocuse d’Or 2015.

Stefan Eriksson vann Årets Kock 2005, är råvaruansvarig av Årets Kock tävlingsgrupp och driver Brutalisten i Stockholm med stort fokus på råvaror. Han är även provningsledare för Exceptionell Råvara där man utvecklar spetsen av svenska råvaror. Förutom Årets Kock har Stefan bl.a. skapat Nobelmenyn 2008.

Marie Skogström är kock och driver restaurangen Mat & Vin Slottsparken i Malmö. Marie är coach för Svenska Kocklandslaget från 2021 – 2024, där de tog silver i Världscupen i november. Marie har vunnit Kanal 5:s program Dessertmästarna, har varit i final två gånger i Årets Konditor och har även tre gånger har tagit sig till semifinal i Årets Kock.

Jacob Holmström driver och är kökschef på Gastrologik i Stockholm, Sveriges enda kravmärkta krog med två stjärnor i Guide Michelin. Gastrologik arbetar med svenska lokalproducerade råvaror och har bl.a. vunnit Årets Matupplevelse av White Guide.

Ulrika Brydling är matkreatör, erfaren kock, entreprenör, projektledare och hållbarhetsstrateg. Varje år anordnar Ulrika elevtävlingarna Årets Kockelev och Årets Kockelever tillsammans med Årets Kock. Ulrika har lång erfarenhet som kock, sommelier och kökschef, hon arbetar med hållbara måltider med fokus på råvaror och gröna val.

Peter Asp Jelksäter arbetar på Adam/Albin i Stockholm och har tidigare varit lagledare för det svenska Juniorkocklandslaget. Adam/Albin har sitt ursprung i det nordiska köket och arbetar med exceptionella råvaror då hållbarhet är viktigare än någonsin.

För mer information

Helene Kugelberg, VD Årets Kock

0708370841

Comments


bottom of page